ICT plus
Σάββατο, 20 Απριλίου 2019

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

SCRIPTA MANENT

5/12/2018
Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και ο οικονομικός μετασχηματισμός, θα οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων εργασίας


Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους και τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση ανέλυσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, κατά την ομιλία του στην διάρκεια των εργασιών του 29ου Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου "Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας". Όπως είπε ο υπουργός, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και ο οικονομικός μετασχηματισμός, θα οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων εργασίας και είναι δουλειά του κράτους να διασφαλίσει ένα ελάχιστο εισόδημα για τους πολίτες. "Η οικονομία από μόνη της δεν θα προλάβει να προσαρμοστεί, εάν δεν υπάρχει μία δημόσια παρέμβαση η οποία να προστατεύσει την κοινωνία" τόνισε ο κ. Παππάς

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι πλεονέκτημα της χώρας είναι η ξεχωριστή γεωγραφική θέση της. "Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας από τους κρισιμότερους κόμβους για την παγκόσμια οικονομία" διαπίστωσε ο κ. Παππάς.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία δημιουργίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, λέγοντας ότι έγινε "για να αποφύγουμε τον κατακερματισμό", ενώ έκανε λόγο για έργα οριζόντια, καθολικά και όχι κατακερματισμένα. Όπως είπε, υπάρχει η τεχνολογία γεωργίας ακριβείας και εφαρμόζεται πιλοτικά. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων. "Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και είμαστε στη φάση που κατατέθηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Είναι ένα έργο το οποίο θα εξοικονομήσει, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, 380 εκατ. ευρώ το χρόνο στο ελληνικό δημόσιο. Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είμαστε απολύτως ψηφιοποιημένοι" δήλωσε ο κ. Παππάς.

Όπως εξήγησε, οι ίδιες διαδικασίες ψηφιοποιήθηκαν, ενώ υπάρχει πλέον και η δυνατότητα ροής εργασιών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην ασφάλεια δεδομένων. "Όταν ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα, θα έχουμε 21.000 φορείς που θα επικοινωνούν με τον κόμβο διαλειτουργικότητας. Σήμερα, υπογράφηκε η κοινή διακήρυξη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία συμμετείχε η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Όταν αναπτύξουμε την εθνική ψηφιακή πύλη, την οποία θα προκηρύξουμε τις επόμενες εβδομάδες, θα απαγορεύεται να ζητά οποιοδήποτε έγγραφο από τον πολίτη ή την επιχείρηση, το οποίο μπορεί να ανακληθεί από οποιονδήποτε άλλον φορέα του δημοσίου" διευκρίνισε ο κ. Παππάς.

Τόνισε δε ότι προϋπόθεση είναι η ταυτοποίηση των επιχειρήσεων. "130.000 ψηφιακές απομακρυσμένες υπογραφές για τις επιχειρήσεις και ηλεκτρονική υποβολή των ισολογισμών, σε μορφή η οποία είναι επεξεργάσιμη και μπορεί έτσι το ενιαίο σύστημα να παραγάγει σε πραγματικούς χρόνους δεδομένα για όλους τους κλάδους της οικονομίας" σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

"Με το σύστημα της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων" - συμπλήρωσε -"150.000 δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν την ψηφιακή υπογραφή τους". Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις digital skills, επισημαίνοντας ότι είναι αξιέπαινες οι προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία με τους δήμους. Τέλος, είπε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δύο προγράμματα τα οποία έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, ενώ όπως είπε "Διανύουμε μία περίοδο που αναπτύσσεται και εντείνεται ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ένας διάλογος ο οποίος βρίσκεται στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών που λαμβάνουν και οι δύο πλευρές". Όπως ανέφερε, τις επόμενες ημέρες, ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου.

<FOOTER>

ΑΡΧΕΙΟ - SCRIPTA MANENT

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 45 επόμενη > τελευταία >>