ICT plus
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

13/11/2018
Νέες περιβαλλοντικές εφαρμογές για την πρόληψη των πλημμυρικών φαινομένων δοκιμάζονται στην Περιφέρεια Αττικής από απλούς πολίτες

Ερευνητές και επιστήμονες από όλη την Ευρώπη ανέπτυξαν δυο νέες περιβαλλοντικές εφαρμογές παιχνιδιού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Scent, και ψάχνουν εθελοντές που θα τις δοκιμάσουν.

Οι εφαρμογές ονομάζονται «Scent Explore» και «Scent Measure» και δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να συμβάλουν ενεργά στην παρακολούθηση των αλλαγών που συντελούνται στο κοντινό τους περιβάλλον, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο και το μέγεθος που αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ξεκίνα να παίζεις με τις εφαρμογές αυτές ακόμα και σήμερα! Πως; Κατέβασε τις εφαρμογές δωρεάν στο κινητό ή στο tablet σου και κάνε χρήση της λειτουργίας επαυξημένης πραγματικότητας της εφαρμογής «Scent Explore» για να βρεις τους κρυμμένους χαρακτήρες του έργου Scent στο περιβάλλον γύρω σου.

Οι χαρακτήρες έχουν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος, όπου η συλλογή δεδομένων είναι σημαντική για την κατανόηση των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Οι παίχτες κερδίζουν πόντους τραβώντας φωτογραφίες ή σύντομα video των χαρακτήρων του Scent μέσω της εφαρμογής “Scent Explore» και συλλέγουν, με αυτό τον τρόπο, σημαντικές πληροφορίες σχετικά με  παραμέτρους του ποταμού, όπως η στάθμη του νερού και η ταχύτητα επιφανειακής ροής του.

Η  εφαρμογή «Scent Explore» καλεί τους χρήστες να αιχμαλωτίσουν χαρακτήρες κάνοντας χρήση και της νέας εφαρμογής «Scent Measure». Με την χρήση της εφαρμογής αυτής, οι παίχτες λαμβάνουν απευθείας στο κινητό τους μετρήσεις σχετικές με την υγρασία του εδάφους και τη θερμοκρασία του αέρα, μέσω του του έξυπνου φορητού αισθητήρα της. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετήσουν τον έξυπνο αισθητήρα μέσα στο έδαφος και να επιλέξουν τι είδους μετρήσεις θέλουν να λάβουν στη συσκευή τους.

«Αυτή είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιούνται πιλοτικές δοκιμές σε περιοχές της λεκάνης του Κηφισού ποταμού τους τελευταίους μήνες, από τους Έλληνες εταίρους του έργου Scent. Είναι, όμως, η πρώτη φορά, που οι εθελοντές θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν με την εφαρμογή «Scent Measure», την οποία ανέπτυξε το ΕΠΙΣΕΥ για τις ανάγκες του έργου Scent,  και να δοκιμάσουν τις πρόσθετες λειτουργίες μέτρησης στάθμης και ταχύτητας της επιφανειακής ροής του νερού της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας «Scent Explore». Οι πιλοτικές δράσεις της κοινοπραξίας στοχεύουν στη συλλογή πολυτίμων δεδομένων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σχετικών με τα πλημμυρικά φαινόμενα, που πλήττουν την Περιφέρεια Αττικής, με την ενεργή συμμετοχή εθελοντών πολιτών» δήλωσε ο Δρ. Άγγελος Αμδίτης, Συντονιστής του  Ευρωπαϊκού Έργου Scent και Διευθυντής Έρευνας στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ.

«Οι εφαρμογές του έργου Scent προσφέρουν μια εύκολη και χαμηλού κόστους μέθοδο μέσω της οποίας οι απλοί πολίτες αναδεικνύονται σε «Πολίτες-Επιστήμονες». Παίζοντας  με τις εφαρμογές παιχνιδιού του έργου Scent οι εθελοντές καταγράφουν στην ουσία πληροφορίες από το τοπικό περιβάλλον σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες αναμένεται να συμπληρώσουν άλλες πηγές δεδομένων, όπως είναι οι δορυφορικές εικόνες, και να ενισχύσουν την ακρίβεια των υφιστάμενων χαρτών κάλυψης και χρήσης γης και των πλημμυρικών μοντέλων.

Σκοπός μας είναι να διερευνήσουμε πώς τα «Παρατηρητήρια Πολιτών», που δημιουργούμε στο πλαίσιο του έργου Scent, μπορούν να συνδράμουν αποτελεσματικά στην επίτευξη ενός πολύπλευρου και αρκετά δύσκολου στόχου, να γίνουν οι περιοχές δίπλα από πλημμυρικά πεδία, λιγότερο ευάλωτες σε καταστροφές. Πιστεύουμε ότι όσο περισσότερες γνώσεις και δεδομένα συλλέγουμε σχετικά με τις αλλαγές που συντελούνται στις περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, τόσο περισσότερο μπορούμε να βοηθήσουμε τους αρμόδιους φορείς στη λήψη πιο εμπεριστατωμένων αποφάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση του φαινομένου των πλημμυρών», πρόσθεσε.

Οι δεύτερες πιλοτικές δράσεις του έργου Scent θα λάβουν χώρα στις περιοχές Κόκκινος Μύλος, Νέα Φιλαδέλφεια, Δεκέλεια και Βαρυμπόμπη, από τις 15 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2018 και οι εταίροι καλούν όλους τους ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν.

Λαμβάνοντας μέρος στα «Παρατηρητήρια Πολιτών» του έργου Scent οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν νέες δεξιότητες, θα συνεργαστούν με παρόμοια σκεπτόμενους ανθρώπους και θα επικεντρωθούν στη συλλογή εικόνων κάλυψης και χρήσεως γης αλλά και στη λήψη δεδομένων διαφόρων παραμέτρων του ποταμού και μετρήσεων για τη θερμοκρασία του αέρα και την υγρασία του εδάφους.

Τόπος συνάντησης των εγγεγραμμένων συμμετεχόντων, η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών, της Περιφέρειας Αττικής. Οι πιλοτικές δράσεις ξεκινούν με μια εισαγωγική εκπαιδευτική συνεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιάζονται από την ομάδα του έργου Scent οι λειτουργίες των εφαρμογών καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν στην επιτόπια επίσκεψη.

Θες και εσύ να λάβεις μέρος; Κατέβασε τις εφαρμογές «Scent Explore» and «Scent Measure» στο κινητό σου και επέλεξε την ημέρα που προτιμάς να συμμετάσχεις μέσω του ακόλουθου συνδέσμου.

ΑΡΧΕΙΟ - ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 193 επόμενη > τελευταία >>