ICT plus
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

SCRIPTA MANENT

10/10/2018
Ενας Ελληνας, ο Ιωάννης Ταρνανάς, ανάμεσα στους νικητές των βραβείων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT)

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) βραβεύει τους κορυφαίους επιχειρηματίες της Ευρώπης, το Simone Accornero (Ιταλία), τον Ιωάννη Ταρνανά (Ελλάδα), τη Bieke Van Gorp (Βέλγιο), την Isabel Hoffmann (Καναδάς) και τις Laura Soucek (Ιταλία) για καινοτομίες στους τομείς της ενέργειας, της υγείας και των τροφίμων.

Την Παρασκεύη (5 Οκτωβρίου) το βράδυ, η Βουδαπέστη φιλοξένησε την τελετή απονομής των βραβείων του EIT, τιμώντας τους πιο ταλαντούχους επιχειρηματίες και καινοτόμους της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του INNOVEIT, του ετήσιου φόρουμ καινοτομίας του ΕΙΤ. Το EIT γιορτάζει διπλά, εφόσον η φετινή χρονιά σηματοδοτεί τη 10η επέτειό του και την εξέλιξή του σε υπηρεσία μίας στάσης για την καινοτομία στην Ευρώπη.

Μιλώντας στην τελετή απονομής των βραβείων του EIT, ο Tibor Navracsics, ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, αρμόδιος για το EIT, δήλωσε: «Μέσω του ΕΙΤ, η ΕΕ έχει επενδύσει σε επιχειρηματίες σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας ένα μοναδικό δίκτυο, συμβάλλοντας στη δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας και παρέχοντας κρίσιμη στήριξη, καθώς οι επιχειρήσεις επεκτείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό ακριβώς γιορτάζουμε με τα βραβεία του EIT, επίσης τιμούμε τους υποψήφιους και τους νικητές που είναι πρεσβευτές  της Ευρώπης καθώς αντιπροσωπεύουν τους ταλαντούχους καινοτόμους της – θερμά συγχαρητήριά  σε όλους!»

«Τα βραβεία του EIT γιορτάζουν την αριστεία στην καινοτομία. Μέσω της προώθησης των εξαιρετικών επιτευγμάτων των επιχειρηματιών μας εδώ στη Βουδαπέστη, αναδεικνύονται τα ταλέντα που ενισχύει η κοινότητα του ΕΙΤ. Σε διάστημα μόλις 10 ετών, το ΕΙΤ εξελίχθηκε από νεοσύστατο οργανισμό στο ισχυρότερο δίκτυο καινοτομίας στην Ευρώπη. Οι νικητές της φετινής χρονιάς δεν επιβεβαιώνουν μόνο ότι το EIT βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά και ότι πρόκειται για έναν οργανισμό που έχει ωριμάσει και είναι έτοιμος να προχωρήσει περαιτέρω. Η καινοτόμος οικονομία της Ευρώπης απαιτεί μεγαλύτερη φιλοδοξία• υπάρχουν οι δεξιότητες, το EIT διαθέτει το ακμάζον δίκτυο, απαραίτητο για την επίτευξη καινοτομιών.», πρόσθεσε ο Dirk Jan van den Berg, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΙΤ.

ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ EIT ΓΙΑ ΤΟ 2018

Το EIT CHANGE Award (βραβείο ΕΙΤ για την αλλαγή) αναγνωρίζει τους κορυφαίους πτυχιούχους από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του EIT και στον νικητή απονέμεται το ποσό των 20 000 EUR. Ο νικητής της φετινής χρονιάς, ο Simone Accornero, (με την υποστήριξη της EIT InnoEnergy), διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της FlexiDAO (με έδρα τη Βαρκελώνη, Ισπανία), ενός λογισμικού που αυτοματοποιεί την επεξεργασία και ανταλλαγή ενεργειακών δεδομένων, συνδυάζοντας για πρώτη φορά ιχνηλασιμότητα και διαφάνεια.

«Πριν από τη συμμετοχή μου στην EIT InnoEnergy, δεν είχα σκεφτεί ποτέ να γίνω επιχειρηματίας. Η EIT InnoEnergy μου απέδειξε πώς η δουλειά και η έρευνα που κάνω ως μηχανικός έχουν πραγματικό αντίκτυπο στο περιβάλλον», δήλωσε ο Simone Accornero.

Το EIT Innovators Award (βραβείο ΕΙΤ για την καινοτομία) αναγνωρίζει ομάδες με προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλό αντίκτυπο και στους νικητές απονέμεται το ποσό των 50 000 EUR. Επικεφαλής της νικητριας ομάδας της φετινής χρονιάς είναι ο Iωάννης Ταρνανάς (με την υποστήριξη της EIT Health), πρόεδρος και διευθυντής ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων της Altoida (με έδρα το Σαν Ντιέγκο και τη Λουκέρνη). Η Υπηρεσία Πρόγνωσης της Νόσου Αλτσχάιμερ (ADPS) αποτελεί μια από τις πρώτες επικυρωμένες λύσεις που μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ για άτομα άνω των 50 ετών. «Στόχος μου είναι να αγωνιστώ και εν τέλει να θεραπεύσω τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κοινωνία. Η EIT Health αύξησε την προβολή μας σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσω του εκτεταμένου δικτύου και επιτάχυνε την αποδοχή της ADPS στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο Ιωάννης Ταρνανάς.

Το EIT Venture Award (βραβείο ΕΙΤ για τις επιχειρήσεις) αναγνωρίζει επιτυχημένες νεοσύστατες επιχειρήσεις και επεκτεινόμενες επιχειρήσεις και στον νικητή απονέμεται το ποσό των 50 000 EUR. Ο νικητής της φετινής χρονιάς είναι η Bieke Van Gorp, διευθύνουσα σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης και συνιδρύτρια της Qompium NV (με την υποστήριξη της EIT Health). Η Qompium (με έδρα το Hasselt, Βέλγιο) ανέπτυξε το FibriCheck, μια εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει στους χρήστες να ανιχνεύουν την κολπική μαρμαρυγή και να λαμβάνουν προληπτική δράση.

«Αυτή η καινοτόμος ιδέα για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών δεν υλοποιήθηκε χωρίς αγώνα και είμαι πολύ περήφανη που αγωνίστηκα για τον σκοπό αυτό. Η EIT Health μας παρείχε εκτεταμένη στήριξη, όχι μόνο όσον αφορά τη χρηματοδότηση αλλά και τη δικτύωση», δήλωσε η Bieke Van Gorp.

Το EIT Woman Award (βραβείο ΕΙΤ για τις γυναίκες) αναγνωρίζει εξαιρετικές γυναίκες καινοτόμους και στη νικήτρια απονέμεται το ποσό των 20 000 EUR. Η νικήτρια της φετινής χρονιάς είναι η Isabel Hoffman, διευθύνουσα σύμβουλος της Tellspec LTD (με την υποστήριξη της EIT Food), η οποία ανέπτυξε ένα γρήγορο, φορητό και προσιτό αισθητήρα που ελέγχει την ποιότητα και την αποσύνθεση των νωπών λευκόσαρκων ψαριών και τη δόλια χρήση υπερβολικής ποσότητας νερού σε κατεψυγμένα ψάρια.
 «Ήθελα να βοηθήσω την κόρη μου και όσους πάσχουν από μη διαγνωσμένες ασθένειες που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Διαθέτοντας δυνατή βάση στους τομείς του λογισμικού και της προληπτικής ιατρικής, και με τη στήριξη της κοινότητας του ΕΙΤ μέσω μοναδικών συνεργασιών, βρήκα μια λύση για να σώσω άλλους από αυτή τη μακρά και δύσκολη εμπειρία», δήλωσε η Isabel Hoffman.

Το EIT Public Award (βραβείο κοινού ΕΙΤ) βραβεύει την καινοτομία στην οποία το κοινό έδειξε την προτίμησή του με χιλιάδες ψήφους σε όλη την Ευρώπη.

Η νικήτρια της φετινής χρονιάς είναι η Laura Soucek, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Peptomyc S.L. (με την υποστήριξη της EIT Health και με έδρα στη Βαρκελώνη, Ισπανία) ένα διάλυμα που βασίζεται στα πεπτίδια και μπορεί να χρησιμεύσει ως εναλλακτική θεραπεία για τους καρκινοπαθείς.

«Ταυτίζομαι με το σύνθημα του ΕΙΤ “Κάνουμε την καινοτομία πραγματικότητα!”. Ήθελα να φέρω την αλλαγή, αποτελεσματικά και με τον πιο έξυπνο τρόπο. Μέσω της EIT Health  συνεργάστηκα με οργανισμούς-εταίρους και είχα την ευκαιρία να μάθω από τους συναδέλφους μου και τους προκατόχους μου», δήλωσε η Laura Soucek.

Τους νικητές επέλεξε διεθνής κριτική επιτροπή ανάμεσα από 38 υποψηφιότητες. Κάθε τελικός υποψήφιος επιλέχθηκε για την προώθηση της ευρωπαϊκής καινοτομίας μέσω πρωτοποριακών προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών που αντιμετωπίζουν παγκόσμιες προκλήσεις στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων, της υγείας και των πρώτων υλών.

Παρακολουθήστε τις πρώτες συνεντεύξεις των νικητών εδώ.
Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον πλήρη κατάλογο και τα προφίλ των νικητών των βραβείων EIT του 2018
εδώ.

ΑΡΧΕΙΟ - SCRIPTA MANENT

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 46 επόμενη > τελευταία >>