ICT plus
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

17/5/2007
Σύμφωνα με το σχέδιο της Κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Μετεκλογικό θέμα η πιθανή συγχώνευση Cosmote

Επαληθεύθηκε δημοσίευμα του ictplus.gr της 15ης Μαϊου σύμφωνα με το οποίο η υπόθεση «Συγχώνευση OTE-Cosmote» δεν βρίσκεται στην ατζέντα του υπουργείου Οικονομίας.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Αλογοσκούφη στην παρουσίαση της διαφημιστικής εκστρατείας της «Ψηφιακής Στρατηγικής» η Κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στη μετοχοποίηση του ΟΤΕ και μόνο, όπως έχει σχεδιαστεί και στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί παραμένει η Κυβέρνηση. Αυτό το λακωνικό συμπέρασμα βγαίνει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και κύκλους του Υπουργείου, οι οποίοι φέρονται ενοχλημένοι από την δημοσιότητα που πήρε η σεναριολογική αντιμετώπιση της μετοχοποίησης μετά από την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου του ΟΤΕ μετά από το οποίο τέθηκε θέμα άμεσης συγχώνευσης της Cosmote στον ΟΤΕ.

Ο υπουργός Οικονομίας έκανε σαφές για μία ακόμη φορά ότι «αν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής με τους κατάλληλους όρους θα προχωρήσουμε στη μετοχοποίηση. Αλλιώς θα χρησιμοποιήσουμε άλλες μεθόδους αποκρατικοποιήσεων που έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν επιδείξει μεγάλο δυναμισμό και έχουν προσαρμοστεί με τα σημερινά δεδομένα». Με τις δηλώσεις αυτές, λίγες ημέρες πριν την συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη λήψη της απόφασης για το ποσοστό της μετοχοποίησης του ΟΤΕ, γίνεται σαφές ότι η Κυβέρνηση προωθεί οριστικά τη μετοχοποίηση 10% έως 15% και μετεκλογικά θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο στρατηγικής (επιχειρησιακής ή ακόμη και τεχνολογικής) στρατηγικής συμμαχίας με διεθνή εταίρο.

Οι δηλώσεις Αλογοσκούφη έγιναν στο πλαίσιο της παρουσίασης της διαφημιστικής εκστρατείας του Προγράμματος «Ψηφιακή Ελλάδα» που έγινε χθες, 17 Μαϊου, με την παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Ψηφαικής Στρατηγικής κ. Βασίλη Ασημακόπουλου. Ο υπουργός απάντησε λακωνικά«εδώ μιλάμε μόνο θεσμικά» σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον Παναγή Βουρλούμη, ενισχύοντας τις εντυπώσεις ότι τελευταία οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν βρίσκονται στο απόγειό τους. Τα σχόλια που ακολούθησαν μετά τη συνέντευξη είχαν σαν αποτέλεσμα να τονιστεί κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην επικοινωνία και στις σχέσεις των δύο πρωταγωνιστών στην υπόθεση «μετοχοποίηση».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας στην παρούσα πολιτική συγκυρία κάθε άλλη συζήτηση για τον ΟΤΕ πολύ πιθανόν να αποπροσανατολίσει το επενδυτικό κοινό και να δημιουργήσει, ίσως, και νέα πολιτικά μέτωπα τα οποία θα προκαλούσαν σημαντικά προβλήματα. Ηδη οι σχέσεις της Διοίκησης του ΟΤΕ με τους εργαζόμενους δεν βρίσκονται στην καλύτερη περίοδό τους, όπως επίσης η πολιτική συγκυρία δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια κινήσεων στο κυβερνητικό επιτελείο. Ετσι η προοπτική της συντόμευσης της πιθανής συγχώνευσης OTE και Cosmote, η οποία είδε έντονα τα φώτα της δημοσιότητας τελευταία κλείνει οριστικά μέχρι να γίνει η μετοποίηση. «Η υπόθεση αυτή είναι καθαρά μετεκλογική και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μας απασχολεί σήμερα» τονίζει υψηλά ιστάμενος πολιτικός παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Οικονομίας οι σχέσεις των δύο, των κ.κ. Αλογοσκούφη και Βουρλούμη, είχαν μπει σε ψυχρή περίοδο από το τέλος του 2006 όταν σε συνέντευξη τύπου ο κ. Βουρλούμης είχε δηλώσει ότι το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από την Κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών, θέλοντας τότε να προειδοποιήσει έμμεσα ότι η υπόθεση «στρατηγικός επενδυτής» δυσκολεύει. Ηταν η περίοδος κατά την οποία η Telefonicaβρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με Ιταλικές Τράπεζες για την απόκτηση του ελέγχου της TelecomItalia, την οποία και τελικά απόκτησε. Στην τότε συνέντευξη-παρουσίαση ο Παναγής Βουρλούμης είχε αναφέρει ξεκάθαρα ότι χρειάζονται ριζοσπαστικές κινήσεις για την μετοχοποίηση του ΟΤΕ, στις οποίες κυριαρχεί η συγχώνευση ΟΤΕ και Cosmote. Πριν μερικές ημέρες το σενάριο αυτό πήρε μεγάλη δημοσιότητα, η οποία φαίνεται ότι ενόχλησε το κυβερνητικό επιτελείο με αποτέλεσμα ο Γιώργος Αλογοσκούφης, έμμεσα, να το αποδυναμώσει και να στρέψει πάλι την προσοχή στην μετοχοποίηση και μόνο σε αυτή.

Μετεκλογική συνέχεια
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών εξετάζονται όλοι οι συνδυασμοί στην μετοχοποίηση του ΟΤΕ, οι οποίοι είναι οικονομικά αποδοτικοί, ταχείς ως προς την υλοποίησή τους και πολιτικά ασφαλέστεροι. «Οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων και είναι εκπέφρασμένη η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν βρούμε στρατηγικό επενδυτή με τους κατάλληλους όρους θα προχωρήσουμε. Αλλιώς
χρησιμοποιήσουμε άλλες μεθόδους αποκρατικοποιήσεων, που έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε δημόσιες επιχειρήσεις", αναφέρει ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι απόψεις στελεχών του υπουργείου Οικονομίας ως προς την πρόθεση της Διοίκησης του ΟΤΕ να αγοράσει μέρος των μετοχών από το placement του Δημόσιου. Σήμερα ο ΟΤΕ, σύμφωνα και με εκτιμήσεις διεθνών Οίκων, έχει οικονομική επάρκεια δυνατότητα και τα απαιτούμενα κεφάλαια να αποκτήσεις μέχρι το 10% των μετοχών του, εάν αποφασιστεί ότι θα επαναγοράσει μετοχές του Δημοσίου. Το θεσμικό καθεστώς του το επιτρέπει και αρκεί το «πράσινο φως» από τον βασικό μέτοχό του, το ελληνικό δημόσιο, για πραγματοποιήσει αυτή την κίνηση. Η προοπτική αυτή αντιμετωπίζεται θετικά και από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας καθώς ενισχύει την εικόνα της Κυβέρνησης στους πολίτες, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί θετικά από τους εργαζόμενους και ενισχύει τη μετοχή του ΟΤΕ στην πιθανότητα πιέσεων από το discount που ενδεχομένως θα δοθεί αν η διάθεση μετοχών γίνει με «επιταχυνόμενο» βιβλίο προσφορών.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών η υπόθεση «μετοχοποίηση» του ΟΤΕ αντιμετωπίζεται ως ένας συνδυασμός στρατηγικών κινήσεων που δεν τελειώνει στη μετοχοποίηση του φετινού καλοκαιριού, αλλά εκτείνεται σε βάθος διετίας όπου νέες στρατηγικές κινήσεις του ΟΤΕ θα συνεχίσουν να διατηρούν στο προσκήνιο τον «εθνικό» Τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό, ασχέτως αν ο υπουργός Οικονομίας τον προβάλει ως «ιδιωτική επιχείρηση»

 ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1162 επόμενη > τελευταία >>