ICT plus
Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

25/7/2018
To υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε drone από τις ΗΠΑ για την πρόληψη των πυρκαγιών, ενώ η ΕΛ.ΑΣ διαθέτει εδώ και χρόνια υποδομές και αντίστοιχα drones για την παρακολούθηση δασών και ύποπτων κινήσεων.
Πολλές απορίες και ερωτηματικά προκάλεσε η πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας να ζητήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ για τον εντοπισμό εμπρηστών καθώς η χώρα μας πολιορκείται από τις φονικές πυρκαγιές.

Αν και δεν έγινε γνωστό με ποια επίσημη οδό έγιναν ή θα γίνουν αυτές οι ενέργειες, το γεγονός χαρακτηρίζεται τουλάχιστον «αφελές» και η κίνηση «στα όρια της φτηνής μικροπολιτικής» από μέλη της Πανεπιστημιακής και Ερευνητικής Κοινότητας, από στελέχη της αγοράς των drones αλλά και από παράγοντες που γνωρίζουν εξαιρετικά την τεχνολογία πρόληψης πυρκαγιών με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία το ictplus.gr.

Ολοι υποστήριξαν και απέδειξαν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό της χώρας είναι απόλυτα έτοιμο να προσφέρει συγκεκριμένες λύσεις που είναι λειτουργικά έτοιμες στους συγκεκριμένους τομείς, στους οποίους ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατέφυγε στις ΗΠΑ για βοήθεια.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής γεγονότα και δημοσιεύματα γονότα η Αθήνα ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταλεί στη χώρα μας ειδικά εξοπλισμένο UAV ώστε να επιτηρεί και να εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα, καθώς όπως προκύπτει 15 πύρινα μέτωπα ξέσπασαν την ίδια ώρα σε τρεις διαφορετικές περιοχές. Το αίτημα λέγεται ότι απηύθυνε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ελλάδα, μετά από αίτημα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ειδικά εξοπλισμένο drone που θα εποπτεύει τις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς για ύποπτες κινήσεις.

Η ΕΛΑΣ διαθέτει ειδικά drones για προληψη πυρκαγιών
Απορίες και ερωτηματικά δημιουργούνται από την στιγμή που είναι γνωστό ότι η ΕΛΑΣ διαθέτει στις υποδομές της ειδικά εξοπλισμένα drones, τα οποία μάλιστα είχε παρουσιάσει σε επιδείξεις για πρόληψη πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα τον προηγούμενο χρόνο στις 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν πτήσεις δυο μη στελεχωμένων αεροσκαφών (τύπου drones) της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ζάκυνθο μάλιστα και σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα με στόχο προληφθεί και να αποτραπεί η εκδήλωση
[ σχετική φωτό άνω ].


Μάλιστα κλιμάκιο της Υπηρεσίας Μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων έχει μετεγκατασταθεί στη Ζάκυνθο και υποστηρίζει τις πτήσεις επιτήρησης και κατόπτευσης των περιοχών του νησιού. Οπωσδήποτε εγείρονται απορίες γιατί τα συγκεκριμένα drones και οι ομάδες που τα χειρίζονται δεν αξιοποιήθηκαν στην καλοκαιρινή περίοδο και πως γιατί αποδεδειγμένα πλέον δεν υπάρχει ενημέρωση του υπουργού Εθνικής Αμύνης για την ύπαρξη αυτών των ομάδων.

Η υπόθεση των drones στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών δεν είναι πρόσφατη, καθώς επί υπουργίας Κικίλια στο υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχε αποφασιστεί ότι τρία από τα συνολικά επτά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που έχει προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ. από το Ισραήλ, θα χρησιμοποιηθούν σε ημερήσιες και νυχτερινές πτήσεις πάνω από περιαστικά δάση της πρωτεύουσας και όπου αλλού χρειαστεί στην Ελλάδα.

Μάλιστα στρατηγικός στόχος του υπουργέιου Δημόσιας Τάξης – Προστασίας του πολίτη ήταν ο γρήγορος εντοπισμός της εστίας της φωτιάς με τις υπέρυθρες και θερμικές κάμερες που διαθέτουν και η άμεση ενημέρωση και κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων για τον περιορισμό και την κατάσβεσή της. Επίσης τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχοντας και την δυνατότητα ελέγχου των κινήσεων ατόμων ή οχημάτων στα σημεία που προκλήθηκε, θα έδιναν πληροφορίες και κατευθύνσεις στις επίγειες δυνάμεις προκειμένου να συλλάβουν τους τυχόν εμπρηστές. Αυτό ακριβώς που ζήτησε προ ημερών ο υπουργός Εθνικής Αμύνης από τις ΗΠΑ, ενώ η ΕΛΑΣ έχει εδώ και χρόνια αυτές ακριβώς τις δυνατότητες με τον εξοπλισμό της.

Η προϊστορία και οι συναντήσεις με το Ισραήλ
Επί υπουργίας Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη πραγματοποιήθηκε διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου εξετάσθηκε το ενδεχόμενο απόκτησης από την Ελληνική Αστυνομία τηλεκατευθυνόμενων ελικοπτέρων (drones),
τα οποία θα φέρουν θερμικές κάμερες και θα βοηθούν στις περιπολίες στα σύνορα.

Τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη έχουν μήκος από 1 έως 4 μέτρα, ακτίνα πτήσης από 30 έως 300 χιλιόμετρα, αναπτύσσουν ταχύτητα μεγαλύτερη από 40 χιλιόμετρα την ώρα έχοντας τη δυνατότητα κατόπτευσης κύκλων ακτίνας ενός τουλάχιστον χιλιομέτρου, θα έχουν ενσωμάτωση σειράς συσκευών, όπως θερμικές κάμερες για κατόπτευση χώρων, να «κλειδώνουν» στόχους και να μεταδίδουν εικόνα ή άλλα δεδομένα σε σταθμούς βάσης της ΕΛ.ΑΣ.

Παλαιότερα επί υπουργίας Νίκου Δένδια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το φθινόπωρο του 2011, Ελληνες αξιωματικοί είχαν συναντηθεί με εκπροσώπους ισραηλινής εταιρείας για την αγορά συγκεκριμένου τύπου μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος είχε έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για να παραχωρηθεί στην ΕΛ.ΑΣ. μη επανδρωμένο αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση σύλληψης των Αλβανών δραπετών της φυλακής Τρικάλων.

 ΕΔΩ  και   ΕΔΩ  σχετικά δημοσιεύματα

Τον Φεβρουάριο του 2012 η ισραηλινή εταιρεία Israel Aerospace Industries (I.A.I.) παρουσίασε σε Ελληνες αξιωματικούς στην αεροπορική βάση στο Ακτιο το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της, «Heron». Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex και αφορούσε τη χρήση του συγκεκριμένου τύπου UAV σε επιχειρήσεις για τον έλεγχο των συνόρων και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ είχε δηλώσει τότε πως γίνεται προσπάθεια για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και με κοινοτικά κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την περίοδο ΕΣΠΑ 2020.

Το μόνο σίγουρο στην υπόθεση «drones και πρόληψη πυρκαγιών» είναι ότι υπάρχει απόλυτη και πλήρης σύγχυση στους συναρμόδιους υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη, συναρμόδιες υπηρεσίες [ από την ΕΛΑΣ μέχρι την Πυροσβεστική κ.λπ ] για την δυνατότητα αξιοποίησης σύγχρονων μέσων πρόληψης πυρκαγιών. Όλα τα παραπάνω αναφερθέντα το αποδεικνύουν. Όπως και το εικονιζόμενο στην φωτογραφία drone της ΕΛΑΣ, που υπάρχει [ Δεν γνωρίζουμε πόσο λειτουργικό είναι σήμερα ] ίσως σε κάποιοι υπόστεγο της ΕΛΑΣ.


ictplus.gr


 

ΑΡΧΕΙΟ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1501 επόμενη > τελευταία >>