ICT plus
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

SCRIPTA MANENT

30/7/2018
«Το Κορίτσι με το Σακίδιο», το νέο μυθιστόρημα του Φώτη Καλαμαντή από τις εκδόσεις Έναστρον

 

 

 

O Φώτης Καλαμαντής μας φύλαγε μία έκπληξη για το καλοκαίρι με το νέο του βιβλίο «Το κορίτσι με το σακίδιο». Το story είναι ευρηματικό και πραγματεύεται δύο σοβαρά και σημαντικά ζητήματα που έχουν βαριές και βαθιές κοινωνικές και πολιτικές πλευρές, οι οποίες επηρεάζουν την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια: αυτά των προσφύγων και του trafficking.

Με βάση την παρουσίαση που έγινε στο πολύ καλό athensvoice.gr από τον Στέφανο Τσιτσόπουλο
«την ηρωίδα του μυθιστορήματος την λένε Τζούλια. Ήρθε στην Ελλάδα από το Αφγανιστάν. Παράνομα όπως οι περισσότεροι και για να χρηματοδοτήσει το ταξίδι της στην Κεντρική Ευρώπη, μπλέκει με το δίκτυο-υπηρεσία «συνοδών» της ρωσικής μαφίας στην Αθήνα. Κουμάντα κάνει ο Βαλεντίν. Γνωρίζει τον Άρη, που ψάχνει κι αυτός τη μεγάλη μπάζα. Και μπλέκουν μαζί σε μια ιστορία, όπου νομοτελειακά το τέλος της θα είναι θανάσιμο, γιατί τέτοια κυκλώματα δεν συγχωρούν ούτε τους δραπέτες ούτε όσους πάνε να τα ρίξουν. 

Στις δεκαοκτώ μέρες που διαρκεί η ιστορία, σε αυτή την Αθήνα της σύγχυσης και της άρπα κόλας, με ΜΚΟ, χορηγίες, σπόνσορες και οργανώσεις αλληλεγγύης, ο Φώτης Καλαμαντής στήνει ένα κατάμαυρο μυθιστόρημα όπου σεξ, πολιτική, κομπίνα και απελπισία, πάνε πακέτο με την αθωότητα αλλά και το χιούμορ. Μπουρδελάκια παράνομα, περιθωριακοί κυβερνητικοί παράγοντες και σκοτεινά πολιτικά σύμπαντα, σε μια εφ’ όλης πειστικά δομημένη αφήγηση, όπου αυτό που για τους άλλους δείχνει αδιανόητο, εδώ τεκμαίρεται και κινεί τα νήματα. Σεξ, δολοπλοκίες, φόνοι, ριξίματα, μεταναστευτικό, αντίπαλες συμμορίες, φτηνά ξενοδοχεία, υποφωτισμένες καβάτζες, πορνεία με το κιλό και διαολεμένα ανταλλάγματα. Θα τα καταφέρουν ο Άρης και η Τζούλια να την κοπανήσουν αλώβητοι; Γιατί, ναι, όπως σε κάθε νουάρ που σέβεται τον εαυτό του, το πρωταγωνιστικό δίδυμο κινείται παρακρουσιακά αλλά και ερωτικά. «Το καλό όμως, όπως και το κακό, δεν είναι απλές έννοιες. Είναι εύκολο να πεις πως ο θάνατος, ας πούμε, είναι κακό, ενώ το παγωτό βανίλια είναι καλό. Δεν είναι όλα έτσι ξεκάθαρα, όμως. Υπάρχουν πράγματα που τα τυλίγει ένα ηθικό και αισθητικό ημίφως. Ποτέ δεν είσαι σίγουρος και υποχρεωτικά τα δέχεσαι έτσι, όπως είναι. Η ζωή στις μέρες μας είναι η βασική ιδέα του νουάρ», ανάφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Τσιτσόπουλος,
ο οποίος σας το συστήνει, όπως και εμείς, για το καλοκαίρι.

Οσο για την δική μου γνώμη για το «Κορίτσι με το σακκίδιο» του Φώτη Καλαμαντή απόλαυσα την στιβαρή πλοκή, την ευρηματικότητα των καταστάσεων και την γρήγορη εξέλιξη των γεγονότων, που πραγματικά είναι μοναδικά όσον αφορά την επιλογή του θέματος και της έμπνευση της ιστορίας. Ο Φώτης μέσα από μία ιστορία, που μπορεί να φαίνεται «καθημερινή» στις περιπέτειες εκατομμυρίων ανθρώπων που τα παίζουν όλα για όλα προκειμένου να απελευθερωθούν από δεσμώτες και καταπιεστές πρωτόγνωρους για τα δυτικά αστικά πρότυπα που μας εφησυχάζουν, αναδεικνύει μία νέα πτυχή στο συγγραφικό ταλέντο του, που πλέον μπορώ να το χαρακτηρίσω «ώριμο».

Το βιβλίο θα το αναγνωρίσετε στις προθήκες από μαύρο εξώφυλό του, σημειολογικό της ζωής της Τζούλιας, και την απεγνωσμένη φιγούρα της.

Να θυμίσουμε ότι ο Φώτης Καλαμαντής γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου τελείωσε το Βαρβάκειο Πρότυπο εξατάξιο γυμνάσιο. Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ζει με τη γυναίκα του και την κόρη τους στην Αθήνα και εργάζεται σε επιτελική θέση σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Είναι συγγραφέας των μυθιστορημάτων «Game Over» (Κριτική 2005), «Εντελώς κουκουρούκου» (Athens Voice Books 2007), «Game Over II – Δεν υπάρχουν αθώοι» (Athens Voice Books 2010) και της συλλογής διηγημάτων «Δυστυχώς απολύεσαι» (Κριτική, 2014).


Γιάννης Χαλαβαζής

 

 

ΑΡΧΕΙΟ - SCRIPTA MANENT

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 45 επόμενη > τελευταία >>