ICT plus
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

16/5/2007
Στο Σύνταγμα η "Εβδομάδα Ευρυζωνικότητας" και η εορτή της Ημέρας των Τηλεπικοινωνιών

Στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα αρχίζουν από τις 17 Μαϊου οι εβδομαδιαίες εκδηλώσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για το «Ετος Ευρυζωνικότητας» και τον εορτασμό της Παγκόσμιας «Ημέρας των Τηλεπικοινωνιών». Στις εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό εφαρμογές ευρυζωνικότητας σε σειρά τομέων που αφορούν από τις καθημερινές και οικιακές εφαρμογές μέχρι την αξιοποίηση του «γρήγορου» ίντερνετ στον δημόσιο τομέα και στις επιχειρήσεις. Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Νεράντζης. Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ.  Ιωάννης Τσουκαλάς Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Εμμανουήλ Ράμμος, Σύμβουλος του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Βασίλης Κωστόπουλος, εκπρόσωπος της Υπουργού Παιδείας και Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος "Χαμόγελο του Παιδιού". Επίσης, με video conference μέσω διαδικτύου, απηύθυνε χαιρετισμό στο ακροατήριο ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η έναρξη των εκδηλώσεων συνέπεσε συμπτωματικά με την παρουσίαση της επικοινωνιακής καμπάνιας της «Ψηφιακής Ελλάδας»άπό τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη στον «Θόλο» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης τόνισε "Η Εβδομάδα Ευρυζωνικότητας έχει το εξής κεντρικό μήνυμα: Όπου κι αν είσαι, είσαι στο κέντρο του κόσμου- Πρόκειται, για ένα μήνυμα που συνοψίζει πολύ εύστοχα την τεράστια δυναμική των ευρυζωνικών υπηρεσιών, τα πλεονεκτήματα, τις δυνατότητες και τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν στον κάθε πολίτη. Η σημερινή πρωτοβουλία της ΕΕΤΤ, που συμπίπτει χρονικά και με την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών που γιορτάζουμε σήμερα, αποτελεί μία από τις πολλαπλές δράσεις που υλοποιούμε μέσα στο 2007 για την ενημέρωση των πολιτών και την προώθηση της Ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα… Οι τηλεπικοινωνίες του χθες, δεν είναι οι τηλεπικοινωνίες του σήμερα.  Ζούμε πλέον σε μια δυναμικά μεταβαλλόμενη εποχή, όπου, από απλοί θεατές, γινόμαστε τώρα συμμέτοχοι στις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας, των ηλεκτρονικών δικτύων, και των ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών..... Είναι ωστόσο γεγονός ότι επίσης είμαστε εν γένει μια τεχνοφοβική κοινωνία. Θα πρέπει όλοι μας συνεπώς, εμείς, η Πολιτεία, τα σχολεία, οι επιχειρήσεις, ο Τύπος, να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να ενημερώσουμε τον πολίτη για τις νέες τεχνολογίες - την άσχημη αλλά και την καλή τους πλευρά - και να καταπολεμήσουμε την τεχνοφοβία του. Ένας σωστά ενημερωμένος και καλά πληροφορημένος πολίτης, όχι μόνο θα ασπαστεί άφοβα τις νέες τεχνολογίες, αλλά και θα τις αγαπήσει".

O Yφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Αναστάσιος Νεράντζης τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του: "Η Νέα Διακυβέρνηση, από την ανάληψη των καθηκόντων μας, θέσαμε ως στόχο την ανάπτυξη και τη διάχυση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Είχαμε να καλύψουμε μεγάλη απόσταση, καθώς για μακρύ χρονικό διάστημα στο παρελθόν υπήρχαν μόνο λόγια και κενές υποσχέσεις. Για εμάς η επίτευξη του στόχου για μια ανοικτή, ανταγωνιστική εσωτερική αγορά της κοινωνίας της πληροφορίας και των μέσων επικοινωνίας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, περνά μέσα από την ανάπτυξη, με ταχύτατους ρυθμούς, των ευρυζωνικών, αλλά και του συνόλου, των ψηφιακών εφαρμογών. Αποτέλεσμα όλων των πολιτικών μας δράσεων και πρωτοβουλιών, είναι η πρακτική μείωση του χάσματος από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Ο κ. Νεράντζης υπογράμμισε επίσης "Μέσα σε διάστημα 3 ετών διανύσαμε ένα μεγάλο μέρος της απόστασης που μας χώριζε από την Ευρώπη, σε αντίθεση με το παρελθόν. Από 40.000 ευρυζωνικές γραμμές, το Δεκέμβριο του 2004, έχουμε φθάσει σήμερα σε πάνω από 500.000. Η διείσδυση της ευρυζωνικότητας κινείται με μέσο όρο το 5% και ειδικά για τα νοικοκυριά το 15%".

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Ευρυζωνικότητας, θα πραγματοποιούνται καθημερινά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Συντάγματος σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον υψηλής τεχνολογίας, ποικίλες εκδηλώσεις για την πληροφόρηση του κοινού σχετικά με θέματα ευρυζωνικών υπηρεσιών. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα περίπτερα που έχουν εγκατασταθεί στο χώρο από τους αρμόδιους για ζητήματα ευρυζωνικότητας φορείς, και να "πειραματισθούν" σε ποικίλες ευρυζωνικές εφαρμογές. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να ανακαλύψει το ευρύ κοινό τα οφέλη και τη χρηστικότητα των ευρυζωνικών υπηρεσιών καθώς επίσης και να ενημερωθεί για δράσεις που υλοποιούνται και προγραμματίζονται από την Πολιτεία, με στόχο την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας. 

Δύσκολη υπόθεση η απελευθέρωση της αγοράς
Σε μία καθοριστική περίοδο για τις Τηλεπικοινωνίες και την πορεία της χώρας προς την Ψηφιακή Κοινωνία και Οικονομία ο εορτασμός της ομώνυμης Παγκόσμιας Ημέρας και της παρουσίασης του προγράμματος επικοινωνίας του υπουργείου Οικονομίας για την Ψηφιακή Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Από την πλευρά των Ψηφιακών Επικοινωνιών η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αντιμετωπίζει τη δυσαρέσκεια σχεδόν όλων των πλευρών, του ΟΤΕ και του ανταγωνισμού του, των εταιρειών κινητής και του θεσμικού πλαισίου, μέχρι και της πολιτικής ηγεσίας του θεωρητικά καθ΄ ύλην Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η κατάσταση στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών μπορεί οικονομικά, όσον αφορά το σύνολο των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών του κλάδου, να φαίνεται ισχυρή και ανοδική όμως υπάρχουν πάρα πολλές έγκυρες φωνές που επισημαίνουν σειρά ζητημάτων που πρέπει να προσεχθούν άμεσα και να αντιμετωπιστούν ριζικά. Μπορεί την τελευταία δεκαετία ο χώρος των Τηλεπικοινωνιών να κατέχει ίσως και την πρώτη θέση στην Οικονομία, όμως σήμερα η πορεία του κλάδου έχει αποκτήσει πολλά «γκρίζα» σημεία.

Ο αργός ρυθμός χαρακτηρίζει σειρά περιοχών ανάπτυξης της αγοράς τηλεπικοινωνιών, δημιουργώντας καταστάσεις αναπτυξιακής «ασφυξίας» στον ανταγωνισμό. Από την παροχή των κάθε είδους αδειών στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τη συνεργασία τους με τον ΟΤΕ μέχρι την θέσπιση ενός πραγματικά διορατικού αναπτυξιακού πλαισίου για τις Τηλεπικοινωνίες καταγράφεται σωρεία δυσεπίλητων προβλημάτων. Σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΕΤΤ καταγράφηκαν δεκάδες σημαντικά θέματα, στόχοι, δράσεις, η ανάγνωση των οποίων και μόνο θα δημιουργούσε βάσιμες επιφυλάξεις στον χρόνο υλοποίησής τους. Βέβαια από την εποχή που η ΕΕΤΤ δημοπρατούσε τις άδειες κινητής τηλεφωνίας, την εμφάνιση της Panafonμέχρι την είσοδο του Ναγκίμπ Σαουίρις στην ΤΙΜ και την μετοχοποίηση του ΟΤΕ έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι των τηλεπικοινωνιών. Όμως αυτό δημιουργεί πρόσθετες και πιεστικές υποχρεώσεις στην ΕΕΤΤ να επισπεύσει την όσο το δυνατόν πληρέστερη και ασφαλέστερη ρύθμιση της αγοράς Ψηφιακών Επικοινωνιών που αναπτύσσεται ραγδαία και επιχειρηματικά και τεχνολογικά.

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1162 επόμενη > τελευταία >>