ICT plus
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

PRESS BOX

16/5/2018
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας προωθεί την Καινοτομία στη Βόρεια Ελλάδα

O Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) επιδιώκει να ενθαρρύνει, να αναδείξει και να κατοχυρώσει τις καινοτόμες ιδέες στη Βόρεια Ελλάδα, με την έναρξη λειτουργίαςτου νέου γραφείου του στην πόλη της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με κύριο σκοπό όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 5ου Technology Forum να συμβάλλει στην εμπορική αξιοποίηση της καινοτομίας.

Με το νέο γραφείο ο ΟΒΙ θέτει ως στρατηγικό στόχο να παρέχει τη δυνατότητα για άμεση πρόσβαση του επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού, ερευνητικού κοινού της ευρύτερης περιοχής στις υπηρεσίες τεχνολογικής πληροφόρησης του Οργανισμού κυρίως σε ό,τι αφορά τις πατέντες και τα designs, και ακολούθως να προωθήσει τη διασύνδεση της εφευρετικής δραστηριότητας με την οικονομική παραγωγή. Ο στόχος επιτυγχάνεται μέσω της κατοχύρωσης τίτλων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, όπως τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας,  τα Βιομηχανικά Σχέδια και Υποδείγματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Την έναρξη λειτουργίας του περιφερειακού γραφείου ((Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης) σε χώρους του ΑΠΘ ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Δρ. Ι. Καπλάνης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Technology Forum με τίτλο“Intellectual Property as a Vehicle for Innovation and Economic Development”. Ο κ. Καπλάνης παρουσίασε στοιχεία για τη συμβολή της Διανοητικής Ιδιοκτησίας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με συμμετοχή στο 26% της απασχόλησης και το 40% του ΑΕΠ.  Υπάρχει ωστόσο σημαντικό αναξιοποίητο δυναμικό.

Ειδικότερα, το ελληνικό σύστημα έρευνας και καινοτομίας, όπως ανέφερε ο κ. Καπλάνης, εμφανίζει σχετικό πλεονέκτημα στους τομείς των εφευρετών, των ερευνητικών συστημάτων και των ανθρώπινων πόρων. Σχετική αδυναμία εμφανίζει ως προς την ύπαρξη φιλικού προς την καινοτομία περιβάλλοντος, τα πνευματικά περιουσιακά στοιχεία, την χρηματοδότηση και την υποστήριξη.  Στο σημείο αυτό εστιάζει το νέο γραφείο της Θεσσαλονίκης, επιδιώκοντας οι ενδιαφερόμενοι εφευρέτες, ερευνητές, ΜμΕ στην ευρύτερη περιοχή να έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται στην τεχνολογική πληροφόρηση, στην προστασία της παραγόμενης γνώσης/τεχνολογίας και στην εμπορική αξιοποίησή της.

Στην κορυφή των επικρατέστερων τεχνολογικών πεδίων της τελευταίας δεκαετίας βρίσκονται οι Ιατρικές Επιστήμες. Ακολουθούν οι Κινητήρες Παραγωγής Μηχανικής Ενέργειας, τα Αγροδιατροφικά Προϊόντα, ενώ σημαντική άνοδος καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στο πεδίο των Υπολογιστών και της Επεξεργασίας Δεδομένων.

Ενδεικτικά, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ αναφέρθηκε στην γεωγραφική κατανομή των καταθέσεων για Εθνικά Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, σημειώνοντας ότι η Αττική είναι στην πρώτη θέση με ποσοστό 66%. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 16%, η Αχαΐα με 5% και το Ηράκλειο με ποσοστό 4%. Όσον αφορά τον αριθμό των πατεντών ανά 10.000 κατοίκους, στην Αττική φθάνει τις 0,8/10.000 κατοίκους  τη στιγμή που η αντίστοιχη αναλογία στην Κεντρική Μακεδονία αγγίζει τις 0,5/10.000 κατοίκους.  Τα ποσοστά της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής στοχεύει να ενισχύσει το νέο γραφείο, τα εγκαίνια του οποίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Ιούνιο. 

Ο ΟΒΙ στο πλαίσιο στήριξης της καινοτομίας και ανάπτυξης της οικονομίας της περιφέρειας έχει εγκαινιάσει ήδη το νέο περιφερειακό γραφείο του στην Πάτρα και ακολουθεί το περιφερειακό γραφείο στο Ηράκλειο Κρήτης.

ΑΡΧΕΙΟ - PRESS BOX

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1631 επόμενη > τελευταία >>