ICT plus
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

13/9/2017
Ανοιξε επίσημα η διαδικασία πώληση της Cyta Hellas. Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση σε εφημερίδες. Αγνωστος ο χρόνος κατάληξης της διαδικασίας. Δυνητικός ενδιαφερόμενος η Wind.

 

Οι χθεσινές δημοσιεύσεις στην «Καθημερινή» και στους Financial Times από τις εταιρείες-συμβούλους της ΑΤΗΚ άνοιξαν επίσημα την δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση της θυγατρικής Cyta Hellas. Ηδη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΗΚ, το οποίο πρόσφατα προχώρησε σε απομείωση κεφαλαίου της ελληνικής θυγατρικής, έχει καταλήξει στην όσο το δυνατόν ταχύτερη διευθέτηση της απεμπλοκής από την επένδυση στην Ελλάδα, η οποία δεν εκπλήρωσε τους αρχικούς στόχους της Κυπριακής εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Ασχέτως των λόγων [ οικονομική κρίση στην Ελλάδα, Μνημόνια κ.λπ ] που προκάλεσαν την σημαντική απόκλιση των στόχων το Δ.Σ της ΑΤΗΚ αναμένει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, μέχρι 27 Σεπτεμβρίου, την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την ελληνική και διεθνή αγορά τηλεπικοινωνιών.


Η διαδικασία πώλησης της Cyta Hellas θα γίνει σε δυο στάδια.
Στο πρώτο στάδιο θα συμμετάσχουν εταιρείες ή κοινοπραξίες, οι οποίες ενδιαφέρονται για το σύνολο ή μικρότερο ποσοστό μετοχών, διευκρινίζοντας το ποσοστό θα αγοραστεί με μετρητά και ποιό ποσοστό με ανταλλαγή άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Στο δευτερο στάδιο η Διοίκηση της ΑΤΗΚ θα αποφασίσει ποιοι από τους ενδιαφερόμενους θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση, όπου και θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

Υπενθυμίζεται ότι χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΑΤΗΚ είναι η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC), ενώ τα νομικοί σύμβουλοι είναι τα Δικηγορικά Γραφεία Μπερνίτσα ( στην Ελλάδα) και Γεωργιάδης και Πελίδης (στην Κύπρο).


Οι πιθανές εξελίξεις
Πρακτικά στην ελληνική αγορά δεν υπάρχει άλλος ενδιαφέρομενος για την Cyta Ελλάς εκτός από τη Wind. Σύμφωνα με την αγορά τηλεπικοινωνιών μία από τις πιθανότερες εξελίξεις είναι η συγχώνευση της Cyta Hellas και η δημιουργία νέου σχήματος με την Wind. H ΑΤΗΚ θα μετέχει σε αυτό, αφού έχει προηγηθεί αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής θυγατρικής.

Ο ΟΤΕ δεν ενδιαφέρεται για την κυπριακή θυγατρική  λόγω των κανόνων ανταγωνισμού από την ΕΕΤΤ.

Η Vodafone δεν έχει δείξει κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον μέχρι σήμερα και όλα δείχνουν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα.

Παράλληλα δεν φαίνεται καθόλου ορατή η ανάμειξη του Ομίλου του Πάνου Γερμανού στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή πραγματικότητα.

Τέταρτος ενδιαφερόμενος από την διεθνή αγορά δεν φαίνεται να υπάρχει,
τόσο εξ αιτίας του κακού επιχειρηματικού ελληνικού κλίματος,
όσο και του εμικρού πιχειρηματικού μεγέθους της εξαγοράς.

Η ενίσχυση της πελατειακής βάσης της Wind με νέους 300 χιλιάδες πελάτες σταθερής τηλεφωνίας με πιθανή επέκταση μέρους τους και στην κινητή τηλεφωνία είναι μία προοπτική που συμφέρει και τις δύο πλευρές. Τόσο την Wind που διευρύνει σημαντικάτο μεριδιο αγοράς και έρχεται δεύτερη στην αγορά τηλεπικοινωνιών, όσο και την μητρική ΑΤΗΚ, η οποία δεν θα εγγράψει ζημίες, δεν θα "χρεωθεί" απολύσεις και άλλα αρνητικά θέματα κάτι που είναι σημαντική παράμετρος στην προεκλογική περίοδο που βρίσκεται η Κύπρος. Αντίθετα η είσοδος της ΑΤΗΚ σε ένα νέο διευρυμένο εταιρικό και ισχυρό εταιρικό σχήμα με εταίρο την Wind, της δίνει προοπτικές αποκόμισης κερδών και υπεραξιών σε σχέση με το ζημιογόνο σχήμα της Cyta Ελλάς.

Εν αναμονή εξελίξεων με μεγάλο ενδιαφέρον εντός Ελλάδος, αλλά και εντός Κύπρου, καθώς μετά τις κυπριακές εκλογές θα έρθει στο προσκήνιο η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ

ICTplus.gr