ICT plus
Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

SCRIPTA MANENT

11/9/2017
Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Μηχανών απαντά σε άρθρο του Διομήδη Σπινέλλη

Απάντηση δίνει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Μηχανών (ΣΕΚΤ) στις απόψεις [ διαβάστε τις ΕΔΩ ] που διατύπωσε ο καθηγητής κ. Διομήδης Σπινέλλης, στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε  στην ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής στις 28/08/2017.
 
Στο άρθρο του, ο κ. Σπινέλλης  καταλήγει να προτείνει την κατάργηση των ταμειακών μηχανών, βασιζόμενος στην διαπίστωσή του ότι οι ταμειακές μηχανές είναι άχρηστες, «αρχαϊκής τεχνολογίας», προσθέτουν περιττό κόστος συντήρησης για τους επαγγελματίες και διατίθενται από ένα επιχειρηματικό ολιγοπώλιο.

Αντι των ταμειακών ο κ. Σπινέλης προτείνει να αξιοποιηθούν και να εξελιχθούν τα τραπεζικά τερματικά (POS) και αντί να διασυνδεθούν οι ταμειακές μηχανές με το TAXIS, να αξιοποιηθεί περεταίρω η διασύνδεση των POS με τις Τράπεζες.
 
Στην απάντησή του ο ΣΕΚΤ, μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Σε όλες σχεδόν τις χώρες στο πλανήτη κύριε Σπινέλλη  οι επιχειρήσεις λιανικής διαθέτουν ένα οποιουδήποτε τύπου ταμειακό σύστημα και εκδίδουν λεπτομερές αποδεικτικό της συναλλαγής, όπου περιγράφεται το είδος του αγαθού ή της υπηρεσίας, η τιμή μονάδας, η ποσότητα, η κατηγορία ΦΠΑ κ.λ.π. Με αυτό το τρόπο, ο πελάτης έχει πλήρη εικόνα και έλεγχο της συναλλαγής του.  Η κατάργηση των ταμειακών μηχανών θα αποτελέσει ασφαλώς μια παγκόσμια πρωτοτυπία!!!»
Και συνεχίζει:
«… η αξιοποίηση και των δυο αυτών διαθέσιμων σήμερα συσκευών (Ταμειακή και POS) μέσω της λειτουργικής τους διασύνδεσης και της καθημερινής αυτόνομης αποστολής των χρήσιμων δεδομένων των αποδείξεων των ταμειακών μηχανών, σε  κεντρικές πληροφορικές υποδομές (π.χ. TAXIS), έχει εφαρμοστεί σε πολλές άλλες χώρες με θεαματικά αποτελέσματα»
 
Πιο κάτω στην απάντησή του ο ΣΕΚΤ, επισημαίνει στο κ. Σπινέλλη και σε όσους έσπευσαν να επιδοκιμάσουν και να υπερθεματίσουν την άποψη αυτή, το γεγονός ότι:
«Διαφεύγει της προσοχής όλων αυτών, ότι ακόμα και σήμερα παρά τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, οι συναλλαγές που εξοφλούνται με μετρητά είναι διπλάσιες εκείνων που εξοφλούνται με κάθε είδους τραπεζικές κάρτες»
 
Απαντώντας στην αναφορά του κ. Σπινέλλη για το «ανέκδοτο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών», η απάντηση του ΣΕΚΤ αναφέρει:

«Ένας από τους βασικούς λόγους που η  Δημόσια Διοίκηση δεν προχωρά στην θεσμοθετημένη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS, είναι οι διάφορες απόψεις – αντιρρήσεις που συστηματικά προβάλλουν επιχειρηματικοί σύνδεσμοι, πολλές φορές περιβεβλημένες με μια επίφαση επιστημοσύνης.
Στη πραγματικότητα αποσκοπούν στην αποτροπή της εφαρμογής αυτού του μέτρου, επειδή μια τέτοια εξέλιξη θα απομάκρυνε την πιθανότητααποδοχής και εφαρμογής άλλων λύσεων, που εξυπηρετούν τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα.

Έτσι εξηγείται το γεγονός, ότι παρόλο που το σύνολο σχεδόν των ταμειακών μηχανών που λειτουργούν σήμερα, διαθέτουν την δυνατότητα να διασυνδεθούν σε κεντρικές πληροφορικές υποδομές (server) που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στην Γ.Γ.Π.Σ. από το 2013 (!!!), σήμερα συνεχίζουμε να γράφουμε κ. Σπινέλλη, για το «ανέκδοτο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών».

Πρέπει να σας ενημερώσουμε, ότι πιλοτικά και εντελώς προαιρετικά, πολλές επιχειρήσεις αποστέλλουν όλα αυτά τα χρόνια τα δεδομένα των συναλλαγών τους  στον προαναφερόμενο server, χωρίς κόστος για αυτές αλλά και χωρίς κέρδος για κάποιον επιχειρηματικό κλάδο
»
 
Ως απάντηση στην άποψη ότι οι ταμειακές μηχανές είναι «αρχαϊκής τεχνολογίας», ο ΣΕΚΤ ρωτάει τον κ. Σπινέλλη:

«Γνωρίζετε ότι: σήμερα οι φορολογικές ταμειακές μηχανές, έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται μεταξύ των άλλων, αποθήκη με πάνω από 50.000 είδη με πλήρη στοιχεία, πελατολόγιο πέρα των 1.000 πελατών, πολλαπλούς τρόπους πωλήσεων και πληρωμών,  πολλαπλούς χειριστές και βάρδιες και πολλά άλλα.
Γνωρίζετε ότι: πέρα αυτών, διαθέτουν πληθώρα επιλογών  σε επίπεδο επικοινωνιακών δυνατοτήτων και πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας, διακίνησης και καταχώρησης δεδομένων; 
Μήπως εκπλήσσεστε και εσείς ακούγοντάς τα πρώτη φορά; Μήπως θα έπρεπε να έχετε ενημερωθεί πληρέστερα, πριν εκφέρετε  τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς;»
 
Επίσης ρωτάει τον κ. Σπινέλλη, σχετικά με την άποψη του ότι «προσθέτουν περιττό κόστος συντήρησης για τους επαγγελματίες»:

«Γνωρίζετε ότι, το κόστος αγοράς μιας ταμειακής μηχανής κυμαίνεται από 200€ έως 350€, β) δεν απαιτείται απολύτως καμιά συντήρηση και γ) δεν χρησιμοποιείται κανένα αναλώσιμο, παρά μόνο το χαρτί των αποδείξεων το οποίο στοιχίζει 0,0017€ ανά απόδειξη;

Γνωρίζετε επίσης ότι:
α) το κόστος αγοράς ενός τερματικού POS κυμαίνεται από 150€ έως και 450€
β) η συναλλαγή με κάρτα στοιχίζει στον επαγγελματία (για μια μέση απόδειξη των 15€) από 0,18€ έως 0,3€ και
γ) το υποχρεωτικό κόστος συντήρησης για κάθε ένα POS, ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 30€ ετησίως, πέρα των προμηθειών εκκαθάρισης»
 
Στη συνέχεια, απαντώντας στην  επισήμανση του κ. Σπινέλλη, ότι οι ταμειακές μηχανές «διατίθενται από ολιγοπώλιο», ο ΣΕΚΤ αναφέρει:

«Γνωρίζετε κ. Σπινέλλη ότι: το «ολιγοπώλιο» που διαθέτει ταμειακές μηχανές στην Ελλάδα (περίπου 70 διαφορετικά μοντέλα) είναι πάνω από είκοσι (20) επιχειρήσεις, ενώ οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην διάθεσή τους ανά την Ελλάδα, είναι πάνω από 1.000;
Γνωρίζετε ότι σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις απασχολούνται πάνω από 10.000 εργαζόμενοι;
Γνωρίζετε ότι: οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τραπεζικά τερματικά είναι 2 ή στη καλύτερη περίπτωση 3;
Γνωρίζετε ότι: αυτοί που ονομάζετε «παρόχους υπηρεσιών πληρωμών» στην Ελλάδα, είναι 4 τράπεζες και ένα ίδρυμα πληρωμών;»
 
Τέλος η απάντηση του ΣΕΚΤ καταλήγει:

«Πώς θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς κ. Σπινέλλη, το γεγονός ότι κυβερνήσεις όπως αυτές της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας,  της Πολωνίας, της  Πορτογαλίας και δεκάδες κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών ή μη χωρών, όχι μόνο δεν κατάργησαν τις ταμειακές μηχανές, άλλα αντιθέτως όπου ήταν προαιρετικές, τις έκαναν (πρόσφατα) υποχρεωτικές και φορολογικές (Γερμανία, Σουηδία) ή ακόμα περισσότερο τις αναβάθμισαν και τις έχουν διασυνδέσει ήδη με τις κεντρικές φορολογικές αρχές τους ή πρόκειται να το κάνουν (όπως έχουν ήδη ανακοινώσει), στις αρχές του επόμενου έτους (Αυστρία, Ιταλία, Πολωνία).
Γνωρίζετε ασφαλώς, ότι σε όλες τις πιο πάνω χώρες, αφενός τα τραπεζικά τερματικά έχουν μεγαλύτερη διείσδυση και αφετέρου,  οι ηλεκτρονικές συναλλαγές καλύπτουν αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό από τα αντίστοιχα μεγέθη της χώρας μας. 

Μήπως αναρωτηθήκατε κ. Σπινέλλη:
γιατί κάποιοι επαγγελματίες επιλέγουν να αποφεύγουν την έκδοση αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές;

Μήπως γιατί ότι καταχωρείται στις φορολογικές ταμειακές μηχανές, δεν διαγράφεται”, γεγονός που από μόνο του επισημαίνει πόσο ασφαλείς και συνεπώς απαραίτητες είναι;»

ΑΡΧΕΙΟ - SCRIPTA MANENT

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 39 επόμενη > τελευταία >>