ICT plus
Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

28/7/2008
Πρόστιμο μαμούθ 9 εκατ. ευρώ από την ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ για παράβαση τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας και ανταγωνισμού. Η Tellas στοίχισε ο "κούκος-αηδόνι" στον ΟΤΕ, που θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να ανατρέψει την καταβολή του προστίμου.

Kατά τη συνεδρίασή της στις 25 Ιουλίου,  η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ αποφάσισε την επιβολή διοικητικών προστίμων συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ για παράβαση της νομοθεσίας περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών (1 εκατ. ευρώ) καθώς και της νομοθεσίας περί προστασίας του ανταγωνισμού (8 εκατ. ευρώ). Η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί σύμφωνα με το σκεπτικό της ΕΕΤΤ ο ΟΤΕ δημιούργησε ανυπέρβλητα προσκόμματα στο πρώτο εγχείρημα εμπορικής προώθησης στην ελληνική αγορά από την Τellas της υπηρεσίας double play (συνδυασμός σταθερής τηλεφωνίας με γρήγορο Ίντερνετ).  Η ΕΕΤΤ έκρινε ότι ο ΟΤΕ με την ιδιότητά της ως ο αποκλειστικός πάροχος του βασικού δικτύου πρόσβασης, παραβίασε τις σχετικές διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί παροχής «ανοικτού δικτύου», καθώς επίσης και καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, καθόσον υπαιτίως δεν επέτρεψε στην ανταγωνίστριά της εταιρεία Tellas να προωθήσει μια καινοτόμο υπηρεσία, με το να μην της παρέχει, ως όφειλε, την πρόσβαση στο δίκτυο μέσω συνεγκατάστασης και άλλων ευκολιών για την εξυπηρέτηση των πελατών της. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να υποχρεωθεί η Tellas να αναστείλει την εμπορική προώθηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, να υποστεί σημαντική οικονομική ζημία και να δυσφημιστεί σε χιλιάδες πελάτες της. Επιπλέον, δυσφήμιση επήλθε και στο σύνολο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, το ευεργετικό για τους καταναλωτές άνοιγμα της οποίας δυσχέρανε με τη συμπεριφορά της o ΟΤΕ   

Ανάλογες καταγγελίες εναντίον του ΟΤΕ έχουν κατατεθεί στην ΕΕΤΤ και από άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Οι ακροάσεις για τα εν λόγω θέματα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ αναμένεται η κατάθεση στην Ολομέλεια της ΕΕΤΤ των πορισμάτων για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ,  Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης, έκανε την εξής δήλωση:
«Οι δομικές αδυναμίες του ΟΤΕ και η μέχρι τώρα μονοπωλιακή του συμπεριφορά, αποδεικνύουν ότι η εθνική (ευρυζωνική) προσπάθεια που βασίζεται στο μοντέλο του ενός και μοναδικού δημόσιου δικτύου πρόσβασης του ΟΤΕ – το οποίο αποτελεί το βασικό ανασταλτικό παράγοντας (bottleneck) ανάπτυξης της αγοράς και που ο ΟΤΕ υποχρεώνεται με νόμους να το μοιράζεται επί ίσοις όροις με τους ανταγωνιστές του -- δεν έχει κατορθώσει να απομακρύνει την χώρα μας από τις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε.  Μια ψηφιακή στρατηγική της Πολιτείας που θα συνεχίσει να βασίζεται σ’ αυτό το μη-αποδοτικό μοντέλο ανάπτυξης, όχι μόνον δεν θα μπορέσει να φέρει τα θεαματικά αποτελέσματα τεχνολογικής προόδου που χρειάζεται η Ελλάδα για να καταταγεί σύντομα ανάμεσα στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ, αλλά ούτε και προβλέπεται να έχει χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμης επιτυχίας.»

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1127 επόμενη > τελευταία >>