ICT plus
Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

GREEK ICT MARKET

2/6/2008
GREEK ICT MARKET: Με 16% «έτρεξαν» οι ενοποιημένες πωλήσεις των εισηγμένων με αμιγείς δραστηριότητες στην Πληροφορική. Με «δύσκολη» αισιοδοξία προχωρά το 2008. Η λιανική ψηφιακών προϊόντων δίνει 30% «καύσιμα» στην αγορά πληροφορικής. Με 139 εκατ. ευρώ η Centric Multimedia εκτοξεύεται Νο2 της κατάταξης. Αύξηση 98% στα κέρδη της Altec, Με + 217% "τρέχουν" οι πωλήσεις της Uni Systems και με +40% της SingularLogic.

Δυσκολεύει σημαντικά η εξαγωγή συμπερασμάτων από την ανάγνωση των ενοποιημένων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών του 1ου τριμήνου του 2008 λόγω της ενσωμάτωσης δραστηριοτήτων, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ότι δεν μπορούν να ενταχθούν εύκολα στον «σκληρό πυρήνα» των κλασικών δραστηριοτήτων της πληροφορικής όπως τις γνωρίζαμε πριν από μερικά χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Centric Multimedia, η οποία με ενοποιημένες πωλήσεις 139 εκατ. ευρώ, αναρριχάται στην δεύτερη θέση μετά την Intralot. Η εταιρεία συγχωνεύει αποτελέσματα εταιρειών που έχει εξαγοράσει από το 2007 στον τομέα του on line entertainment διαφοροποιώντας ριζικά την μέχρι σήμερα πορεία της ως Ομίλου εταιρειών πληροφορικής.

Ουσιαστικά η εξαγωγή συμπερασμάτων για την πορεία της αγοράς πληροφορικής δυσχεραίνεται εξαιρετικά καθώς οι αναλυτές πρέπει να γνωρίζουν επακριβώς τις δραστηριότητες των εταιρειών που συγκρίνουν και καταγράφουν. Mε βάση την δεκαετή εμπειρία μας στην ανάλυση των τάσεων της ελληνικής αγοράς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών μέσω του Ετήσιου Οδηγού GREEK ICT MARKET, ο οποίος προετοιμάζεται να περάσει πια στην ψηφιακή εποχή, το 2008 εκτιμάται ότι θα κλείσει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 5-8%, ο οποίος κρίνεται ως «οριακός» για την διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας για την διετία 2009-2010.

Αναμονή αποτελεσμάτων
Η ανακοίνωση των ενοποιημένων και των εταιρικών αποτελεσμάτων την Παρασκευή 30 Μαϊου δεν μας έδωσε τον χρόνο να καταγράψουμε το σύνολο των αποτελεσμάτων παρά μόνο των ενοποιημένων, όπου διαπιστώθηκε ότι η δυσχέρεια εξαγωγής συμπερασμάτων από μία απλή ανάγνωση των οικονομικών ενοποιημένων αποτελεσμάτων δεν είναι πια εύκολη. Χαρακτηριστική είναι η «εκτόξευση» του Ομίλου Centric Multimedia με πωλήσεις 139 εκατ. ευρώ και αύξηση 8.884% στη δεύτερη θέση των εισηγμένων μετά την Intralot (πωλήσεις 256 εκατ. ευρώ, αύξηση 43%) και πάνω από τον Ομιλο Quest (πωλήσεις 109 εκατ. ευρώ, αύξηση 9%), την Πλαίσιο Computers (πωλήσεις 107 εκατ. ευρώ, αύξηση 17%) και τον Ομιλο Altec (πωλήσεις 48 εκατ. ευρώ, μείωση -4%). Η Centric Multimedia εξαγοράζοντας εταιρίες στον τομέα του on line entertainment, στον οποίο περιλαμβάνονται υπηρεσίες πόκερ και καζίνο, ενσωματώνει κύκλο εργασιών που δεν ανήκει στον «στενό πυρήνα» των έργων και υπηρεσιών πληροφορικής, διαφοροποιώντας αισθητά το σύνολο των κλασικών πωλήσεων των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής.

Ακολουθώντας τις αρχές και τις κατευθύνσεις που έχουμε θεσπίσει και διαμορφώσει εδώ και μία δεκαετία μέσω του Ετήσιου Οδηγού GREEK ICT MARKET, όπου έχουμε καθορίσει ως ελληνική αγορά πληροφορικής τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εντός της χώρας και αφορούν την πώληση και διακίνηση προϊόντων πληροφορικής, καθώς και των υπηρεσιών που έχουν σχέση με την δημιουργία και αξιοποίηση λογισμικού αλλά και την ανάπτυξη έργων ψηφιακής τεχνολογίας που έχουν άμεση σχέση με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Σύμφωνα με την καταγραφή και αξιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου 2008 και τη σύγκριση με τα πρώτα τρίμηνα των ετών 2003-2008, το σύνολο των δραστηριοτήτων που χαρακτηρίζονται ως «αμιγείς» και «συμβατές» με την κλασική παροχή υπηρεσιών ψηφιακής τεχνολογίας, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί συνολικά το 2008 μεταξύ 5 και 8%. Το ποσοστό αυτό στο σύνολο της αγοράς πληροφορικής θα φέρει αύξηση μεταξύ 12% και 14%, το οποίο θα εξαρτηθεί από σειρά παραμέτρων που ακόμη δεν έχουν δείξει τη δυναμική τους.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς μπορεί να συνοψιστούν στα εξής σημεία:

  • Οι Ομιλοι λιανικής διάθεσης ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών Πλαίσιο και Multirama παρουσιάζουν υψηλό ρυθμό αύξησης πωλήσεων. Ειδικά οι επιδόσεις του Ομίλου της «Πλαίσιο» αποδεικνύονται ισχυρές και ανθεκτικές και ενισχύουν το σύνολο της αγοράς πληροφορικής με 107 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο και σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Γιώργο Γεράρδο τα έσοδα της "Πλαίσιο" διπλασιάζονται κάθε δύο χρόνια. Η Multirama, το νέο «στοίχημα» του Πάνου Γερμανού με αύξηση 21% στις πωλήσεις και 38 εκατ. ευρώ ακολουθεί από μακριά. Ουσιαστικά οι Ομιλοι λιανικής πώλησης συμβάλουν με 30% στο σύνολο των αμοιγών πωλήσεων των εισηγμένων πληροφορικής.
  • Οι μεγάλοι Ομιλοι της αγοράς Intracom, Quest και Altec ξεπερνούν σταδιακά τις απώλειες από τις εσωτερικές αναδιοργανώσεις, τις συγχωνεύσεις και τις απορροφήσεις παλαιών «κραδασμών» από ζημιογόνες χρήσεις. Η Intracom IT Services φέτος αναμένεται να περάσει στην κερδοφορία αφήνοντας πίσω δύο δύσκολες χρονιές. Στον Ομιλο Quest συνυπολογίζονται και τα έσοδα της Uni Systems, η οποία αποσύρθηκε από το ταμπλώ του Χρηματιστηρίου. Η Altec αποσύρεται σταδιακά από δραστηριότητες χαμηλού ποσοστού κέρδους και επικεντρώνεται σε τομείς από τους οποίους αποβλέπει βελτίωση της κερδοφορίας.
  • Οι επιδόσεις της SingularLogic, τα αποτελέσματα της οποίας ως Ομίλου σχεδόν ταυτίζονται με αυτά των εταιρικών, ξεχωρίζουν καθώς με αύξηση πωλήσεων κατά 40% δείχνουν ότι το 2008 θα είναι η «χρονιά» ενός Ομίλου που την τελευταία πενταετία πέρασε οδυνηρούς κλυδωνισμούς από τις συγχωνεύσεις και τις εσωτερικές αναδιαρθρώσεις. Το όριο των 100 εκατ. ευρώ στις πωλήσεις για το 2008 φαίνεται ρεαλιστικός για τον Ομιλο, αν και εξαρτάται από την η ολοκλήρωση πολλών έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας που θα συμβάλουν αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Το σύνολο της αγοράς πληροφορικής βλέπει με αισιοδοξία το 2008 και οι ευκαιρίες διείσδυσης σε νέες αγορές οπλίζουν με αισιοδοξία όσους επιχειρηματίες προσπαθούν να μπουν σε ανερχόμενες αγορές, που δεν έχουν άμεση σχέση με τον «σκληρό πυρήνα» της πληροφορικής, όπως τον χαρακτηρίσαμε στην αρχή.

Στις επόμενες μέρες θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε αναλυτικότερα τις εκτιμήσεις μας για την φετινή πορεία της αγοράς πληροφορικής για το 2008 και ότι νεότερο από τα οικονομικά αποτελέσματα.


Δείτε τα Ενοποιημένα Αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2008  των εταιρειών Πληροφορικής

ΑΡΧΕΙΟ - GREEK ICT MARKET

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 3 επόμενη > τελευταία >>