ICT plus
Παρασκευή, 29 Μαίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

15/5/2007
Προετοιμασίες εν όψει μετοχοποίησης στον ΟΤΕ. Πρώτη κίνηση η απορρόφηση της OTEnet. Μετεκλογικά σχέδια για Cosmote

Επαληθεύθηκε πλήρως παλαιό, του 2005 για την ακρίβεια, σενάριο που ήθελε την απορρόφηση της OTEnet στον ΟΤΕ. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης αποφάσισε την άμεση υλοποίηση πρότασης που είχε προκριθεί ως η ιδανικότερη λύση για την θυγατρική, καθώς οι κινήσεις που πρέπει να υλοποιηθούν εν όψει της επικείμενης μετοχοποίησης (μέχρι τα μέσα Ιουλίου) του Τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού χρήσουν της δημιουργίας ενος πιο ευέλικτου επιχειρηματικού σχήματος.

Η εμφανής και προφανής αιτιολογία της απόφασης είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας και δημιουργίας νέων υπηρεσιών στον χώρο της ευρυζωνικότητας αλλά και της τεχνογνωσίας γύρω από το Διαδίκτυο, όμως στο εσωτερικό του ΟΤΕ εδώ και καιρό οι διαφορές απόψεων γύρω από το μέλλον της «καλής θυγατρικής» είχαν ενταθεί και είχαν αρχίσει να δημιουργούν τα πρώτα εμφανή προβλήματα στην υλοποίηση κοινών υπηρεσιών προς ένα αγοραστικό κοινό, που βρίσκει πια πολλές, φθηνές και αξιόπιστες υπηρεσίες από τον ανταγωνισμό. Η τελική εισήγηση που θα υλοποιηθεί άμεσα αφορά, τη διατήρηση της φορολογικής υπόστασης της OTEnet (διατηρείται δηλαδή το ΑΦΜ της θυγατρικής), της εταιρικής ταυτότητας, του εμπορικού ονόματος, και την ενσωμάτωση των Γενικών Διευθύνσεων της εταιρείας στις αντίστοιχες του ΟΤΕ. Ηδη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ σε στελεχών της OTEnet στο κτήριο της OTEnet καθησύχασε το μόνιμο προσωπικό που προέρχεται από τον Οργανισμό, αλλά και τους άλλους εργαζόμενους για τη διατήρηση του εργασιακού καθεστώτος και των απολαβών (χρηματικών, παραγωγικών κ.α), τονίζοντας της ανάγκη της αξιοποίησης της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας των στελεχιακού δυναμικού στον τομέα της Ευρυζωνικότητας και των δικτύων ίντερνετ. Οι τεχνολογικοί και διοικητικοί δεσμοί της OTEnet με τον ΟΤΕ είχαν γίνει πολύ πιο στενοί την τελευταία διετία. Ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος της ROM Telecom, Γιώργος Ιωαννίδης, είχε τοποθετηθεί Νο 2 στην ιεραρχία του Οργανισμού ως επικεφαλής της νευραλγικής Διεύθυνσης Τεχνολογίας αφήνοντας τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της OTEnet, στον Ηλία Δρακόπουλο. Με την συγχώνευση ο Οργανισμός αποκτά και τη συμμετοχή της OTEnet στη θυγατρική της στην Κύπρο, όπου είναι εν δυνάμει ανταγωνιστής της ΑΤΗΚ στην εκεί αγορά τηλεπικοινωνιών.

Διαδικασίες συγχώνευσης
Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της OTEnet για τη συγχώνευσή της στον ΟΤΕ είναι τυπική καθώς ο Οργανισμός άνω του 98% των μετοχών έχοντας αποκτήσει την τελευταία τετραετία τις συμμετοχές άλλων στρατηγικών μετόχων όπως της Εθνικής Τράπεζας και Ερευνητικών Ιδρυμάτων. Με την συγχώνευση της OTEnet ο ΟΤΕ αναμένεται να αυξήσει «κατά τι» και την χρηματιστηριακή αξία του καθώς οι αναλυτές έχουν αποτιμήσει τη αξία της ιντερνετικής εταιρείας σε 200 έως 250 εκατ. ευρώ. Η Συνέλευση του ΟΤΕ στις 21 Ιουνίου θεωρείται καθοριστική καθώς τότε θα ληφθούν αποφάσεις για σειρά θεμάτων τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη μετοχοποίηση και την πιθανή συμμετοχή του ΟΤΕ στο placement.
 
Κατ΄ άλλους στη Γενική Συνέλευση θα τεθεί επίσης το μεγάλο θέμα της εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της Cosmote και της απόσυρσης της εταιρείας (διαδικασία παρόμοια με την εξαγορά της Panafon από τη Vodafon) από το Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με σενάρια που είδαν το φως της δμοσιότητας ο ΟΤΕ σχεδιάζει την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής του στην κινητή, την απόσυρσή της από το ταμπλώ της Σοφοκλέους και τη δημιουργία ενός ομοιγενούς Ομίλου Τηλεπικοινωνιών με υψηλές υπεραξίες. Χθες, 14 Μαϊου, ο Οργανισμός με αφορμή ερώτηση της Κεφαλαιαγοράς για το ενδεχόμενο εξαγοράς του υπολοίπου των μετοχών της Cosmote εξεδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "ο ΟΤΕ στο πλαίσιο παρουσίασης στο Λονδίνο στις 22 Μαρτίου 2007, του τριετούς (2007-2009) επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας, ερωτηθείς απάντησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς του υπολοίπου των μετοχών της Cosmote που δεν κατέχει σήμερα, κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα του επιχειρηματικού σχεδίου. Πιθανολογούμε ότι η απάντηση αυτή αποτελεί και την πηγή που αναφέρεται στο άρθρο της εφημερίδας". Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τον ΟΤΕ στο συγκεκριμένο θέμα και δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση. "Ο ΟΤΕ προβαίνει σε ανακοινώσεις προς το επενδυτικό κοινό όταν υπάρχει κάποιο γεγονός, που βάσει των κανονισμών του Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πρέπει να δημοσιοποιηθεί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει" καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαφορετική η πολιτική ατζέντα
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας αλλά και εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών και κύκλων της αγοράς έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες υλοποίηση της απόφασης για τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του placement, που προβλέπουν τη διάθεση ποσοστού έως και 15% στο ευρύ κοινό και σε θεσμικούς επενδυτές από το οποίο η Κυβέρνηση επιδιώκει να εγγράψει περίπου 1,2 με 1,4 δισ. ευρώ στα φετεινά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού . "Η υπόθεση εξαγοράς - απορρόφησης της Cosmote, λειτουργικής ή επιχειρησιακής ή οτιδήποτε άλλο, δεν θα απασχολήσει αυτή τη Διοίκηση αλλά την μετεκλογική" επισήμαναν παράγοντες που γνωρίζουν πολύ καλά την πολιτική ατζέντα αυτής της περιόδου. "Η υπόθεση "συγχώνευση - απορρόφηση Cosmote" δεν μπορεί να αποφασιστεί αυτή την περίοδο και χρηματιστηριακά δεν είναι "ωριμη". Τις υπεραξίες της Cosmote καμία Κυβέρνηση δεν θα τις εξαργύρωνε με αυτόν τον τρόπο. Αρα ότι θα γίνει με την Cosmote, θα μας απασχολήσει μετά τις εκλογές. Αλλωστε η υπόθεση ΟΤΕ έχει ακόμη πολύ δρόμο" τόνισαν με νόημα. Παράλληλα με τη συγχώνευση της OTEnet και την πώληση της Infote, η Διοίκηση του ΟΤΕ έχει αποφασίσει να ενισχύσει τη λειτουργία της ΟΤΕ Ακίνητα προκειμένου να αξιοποιηθεί αποδοτικά η τεράστια ακίνητη περιουσία του ΟΤΕ. Για τις υπόλοιπες θυγατρικές πρόθεση της Διοίκησης είναι να γίνουν επιλεκτικές παρεμβάσεις για καλύτερη και πιο ορθολογική λειτουργία.  

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1112 επόμενη > τελευταία >>