ICT plus
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

4/5/2007
Αλλαγή φρουράς στις ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών. "Στόχοι" Telecom Italia, BTC, Telia Sonera

Μετά την άρνηση των ευρωπαϊκών εταιρειών τηλεπικοινωνιών να ενδιαφερθούν για τις προτάσεις εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, απανωτά επενδυτικά «χτυπήματα» ξανάφεραν στο προσκήνιο ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών που παραχώρησαν πλειοψηφικά μερίδια. Στη μάχη για τον έλεγχο των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών το ενδιαφέρον μονοπωλήθηκε από την απόκτηση του ελέγχου της Telecom Italia από την Telefonica. Το φετινό Super Deal των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιών ξεκίνησε από την αρχική συμφωνία μεταξύ Pirelli και Telefonica να διαθέσει το ποσοστό που ελέγχει στην ισπανική πολυεθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Η διαδικασία προέβλεπε την εξαγορά της Olimpia (του Ομίλου Pirelli, η οποία είχε στον έλεγχό της το 18% της Telecom Italia), από την ισπανική Telefonica με 4,1 δισ. δολάρια

Η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η οποία φερόταν να είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον στο παρελθόν για συμμετοχή στον ΟΤΕ, συνεργάστηκε με μεγάλες ιταλικές τράπεζες και κατάφερε να επικρατήσει κατά κράτος στη μάχη για την εξαγορά του καθοριστικού μεριδίου, το οποίο της δίνει τη δυνατότητα να καταλάβει δύο θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της μεγαλύτερης ιταλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Ο σχεδιασμός της πανηγυρικής εισόδου της Telefonica στην ιταλική τηλεπικοινωνιακή σκηνή ήταν, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές «έξοχος». Το δέλεαρ ήταν ελκυστικό για όλες τις πλευρές. Από την πλευρά της Ρirelli η τιμή που είχε σαν στόχο για να αποσυρθεί από την TelecomItalia ήταν ικανοποιητική και παράλληλα ήταν και συμβατή με τις επιθυμίες της κυβέρνησης Πρόντι να μπει στην ιταλική εταιρεία μόνο ευρωπαϊκός Ομιλος Τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα στη διαδικασία πώλησης συμμετείχαν και ιταλικές εταιρείες. Από την άλλη η Telefonica ενισχύει καθοριστικά τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά αποκτώντας πρόσβαση σε 24 εκατομμύρια συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας και 32 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής. Η Telefonica «έπεισε» τις μεγάλες ιταλικές τράπεζες Μediobanca και Intesa Sanpaolo, τη γνωστή ασφαλιστική Generali, καθώς και την επενδυτική εταιρεία του ομίλου Benetton να «συμμαχήσουν» για την απόκτηση του ελέγχου της μεγαλύτερης ιταλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Οι «σύμμαχοι» της Telefonica ίδρυσαν εταιρεία με την ονομασία Telco, η οποία θα αποκτήσει στην Telecom Italia το 23,6%. Άξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες Generali και Mediobanca κατείχαν ήδη το 5,6% της TelecomItalia, το οποίο αποδείχθηκε «καταλυτικό» στις διαπραγματεύσεις με την Telefonica.

Στην Ιταλία όλοι αισθάνονται ικανοποιημένοι από την είσοδο της Telefonica στην ιταλική τηλεπικοινωνιακή σκηνή. Επιστέγασμα ήταν το «grande finale» των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην Pirelli και της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία τόνιζε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι TelecomItalia πρέπει να μείνει «τουλάχιστον» ευρωπαϊκή παραβλέποντας αρκετές ευρωπαϊκές (εκ Βρυξελλών) αντιδράσεις που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την έννοια «εθνικός». Ο μεγάλος χαμένος είναι το «θηρίο» ΑΤ&Τ που έχασε κατά κράτος, εγκαταλείποντας νωρίς το πεδίο της μάχης. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο αφού περάσει από τον έλεγχο και την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών

Τα άλλα ευρωπαϊκά μέτωπα
Στο «πορτοφόλι» των συμμετοχών της αμερικανικής AIGInvestmentFund πέρασε το 65% του βουλγαρικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών BTC, που ελεγχόταν από τον επενδυτικό Οργανισμό Novator Holdings του γνωστού, από τη συμμετοχή του στη Forthnet, Ισλανδού Θορ Μπιοργκόλφσον και της αυστριακής Viva Ventures. Η συμφωνία έκλεισε στα 1,8 δισ. ευρώ και θα ισχύσει στις 11 Ιουνίου. Η αμερικανική εταιρία αναμένεται να αποκτήσει άμεσα επιπλέον 25% του BTC, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας. Το βουλγαρικό Χρηματιστήριο Αξιών ανακοίνωσε ότι διατέθηκαν 200 χιλιάδες μετοχές του BTC, με τιμή ανά μετοχή τα 11,20 λέβα, που αντιστοιχούν σε 6 ευρώ περίπου. Ο Ισλανδός επενδυτής Θορ Μπιοργκόλφσον, με δηλώσεις του στον βουλγαρικό Τύπο, δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία των επενδύσεών του στον βουλγαρικό Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τις επενδυτικές δραστηριότητές του στη Βουλγαρία, όπου το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Σουηδία η νέα κυβέρνηση άρχισε νωρίς-νωρίς να αποχωρεί από συμμετοχές σε επιχειρήσεις αρχίζοντας από τις τηλεπικοινωνίες. Η γνωστή εταιρεία τηλεπικοινωνιών TeliaSonera, ο σουηδικός ΟΤΕ, θα χάσει 8% από την κρατική συμμετοχή, η οποία θα κατευθυνθεί σε επενδυτικούς οργανισμούς. Η σουηδική κυβέρνηση, που διαδέχθηκε μετά από δεκαετίες τους σοσιαλδημοκράτες, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης πολλών οργανισμών και επιχειρήσεων στις οποίες συμμετείχε το κράτος όπως ο ομίλου OMX, η Τράπεζα Nordea, ακόμη και η παραγωγός της βότκας Absolut για να συγκεντρώσει σε ορίζοντα τριετίας κεφάλαια ύψους 150 δισ. κορωνών τα οποία θα διοχετεύσει για να μειώσει το κρατικό χρέος. Η Σουηδία έχει να ζήσει ανάλογες ημέρες από το 2000, όταν η τότε κυβέρνηση υλοποίησε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσειςμεταξύ των οποίων ήταν και η διάθεση μέρους της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Telia, η οποία αργότερα ενώθηκε με τη φινλανδική Sonera, δημιουργώντας το σημερινό επιχειρηματικό σχήμα. .

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1162 επόμενη > τελευταία >>