ICT plus
Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

PRESS BOX

11/12/2007
ΕΡΤ: Η ιστορία σε ψηφιακή τροχιά ένα έργο για όλους τους πολίτες

Το πιλοτικό πρόγραμμα «Διάσωση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ» παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, του υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου και του ειδικού γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού Βασίλη Ασημακόπουλου. Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Κώστας Κέκης.

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η ψηφιοποίηση του αρχείου της ΕΡΤ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη δημιουργία της «Ψηφιακής Ελλάδας». Όπως είπε, ο πλούτος του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ γίνεται πλέον εύκολα προσιτός σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να δουν από τον προσωπικό τους υπολογιστή, με γρήγορη σύνδεση, πολύτιμο υλικό. Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι τέτοιες δράσεις αναδεικνύουν τον ελληνικό πολιτισμό όλων των εποχών και κάλεσε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να δουν και να αξιοποιήσουν αυτή την πρωτοβουλία της ΕΡΤ. Ακόμα, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του περιεχομένου της ψηφιακής τηλεόρασης της ΕΡΤ, που θα αποτελέσει ένα επιπλέον μέσο, παράλληλα με τα ήδη γνωστά ευρυζωνικά δίκτυα.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος στην ομιλία του τόνισε ότι η συγκεκριμένη δράση της ΕΡΤ ανταποκρίνεται πλήρως στο δημόσιο χαρακτήρα της, αφού η διάσωση του αρχείου της αποτελεί δημόσιο κτήμα και μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ανέφερε ότι το έργο έγινε εξ ολοκλήρου από την ΕΡΤ, με κοινοτική χρηματοδότηση και με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε επίσης τη σημασία του έργου για την ίδια την ΕΡΤ, αφού μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία, απέκτησε τεχνογνωσία κι ένα υπερσύγχρονο κέντρο ψηφιακής τεκμηρίωσης.

Ο ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού Βασίλης Ασημακόπουλος αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ψηφιακή Σύγκλιση», μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν με 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα έτη προγράμματα ψηφιακής τεχνολογίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ασημακόπουλος, οργανισμοί όπως η ΕΡΤ, που απέδειξαν ότι υλοποιούν την ψηφιακή στρατηγική, θα έχουν άμεση προτεραιότητα στη χρηματοδότηση νέων δράσεων.

Στις νέες διαστάσεις που αποκτά το αρχείο της ΕΡΤ, το οποίο γίνεται προσβάσιμο σε ερευνητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και στο ευρύ κοινό, αναφέρθηκε ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ είπε ότι το έργο που χρηματοδοτήθηκε από την «Κοινωνία της Πληροφορίας», με 1.950.000 ευρώ, έδωσε την ευκαιρία για τη συστηματική διάσωση και ταξινόμηση πολύτιμου αρχειακού υλικού, που κινδύνευε να καταστραφεί. Η χρηματοδότηση των δύο έργων – ένα για βίντεο και φωτογραφία και ένα για φιλμ – έγινε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε ποσοστό 80% και από εθνικούς πόρους, σε ποσοστό 20%. Όπως είπε, η συνέχιση του έργου προϋποθέτει μεγάλες επενδύσεις, τόσο σε υποδομές, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, αφού η ψηφιοποίηση ολόκληρου του αρχείου απαιτεί πολύχρονη και επίπονη δουλειά. Γι’ αυτό το λόγο, η ΕΡΤ έχει ήδη υποβάλει ένα εκτεταμένο σχέδιο χρηματοδότησης από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τεκμηριωμένο και δομημένο βάσει της σωρευμένης εμπειρίας της τριετίας που πέρασε. Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε επίσης, τη συνεισφορά του εξειδικευμένου προσωπικού που απασχολείται στο Κέντρο Ψηφιακής Τεκμηρίωσης, χάρη στο οποίο έγινε εφικτή η αποκατάσταση, η ψηφιοποίηση, αλλά και η επιστημονική τεκμηρίωση του αρχειακού υλικού. Ακόμα, ανέφερε ότι το έργο αυτό δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του υλικού σε άλλες εφαρμογές ευρυζωνικής πρόσβασης, αφού το αρχείο της ΕΡΤ, έστω και πιλοτικά, γίνεται κτήμα όλων, όσοι ασχολούνται με τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ υποστηρίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία και η ιστορική έρευνα.

ΑΡΧΕΙΟ - PRESS BOX

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1636 επόμενη > τελευταία >>