ICT plus
Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

11/12/2007
Ανοιξε δρόμο για την ανάπτυξη το Συνέδριο "ΠΑΤΡΑ TECH 07"

Με πρωτοφανή συμμετοχή και  αμείωτο το ενδιαφέρον των συνέδρων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8/11/07 στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ» το  Συνέδριο: «ΠΑΤΡΑ TECH’ 07: Ερευνα –Καινοτομία –Τεχνολογία» που υλοποίησε  για 7η χρονιά ο Όμιλος ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ (εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ), με συνδιοργανωτές το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας.
 
Το ενδιαφέρον  των συνέδρων προσέλκυσε   επίσης η έκθεση  - παρουσίαση των Εταιρειών  που εδρεύουν στο  Επιστημονικό  Πάρκο  και ιδιαίτερα  του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας,  καθώς και των εκδόσεων του ΕΠΠ.ΑΕ.

 Η  έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου  παρουσία αρχών και φορέων ξεκίνησε με την προσφώνηση των οργανωτών από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου κ. Γιώργο Καλοφωλιά και στη συνέχεια  έγινε η παρουσίαση του θέματος από τον δημοσιογράφο(Δ/ντή υποκαταστήματος του Ομίλου στη Δ. Ελλάδα)  και συντονιστή του Συνεδρίου κ. Ανδρέα Βρή, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Πατρέων Α.Φούρας.

 Ο Δ/ντής του Περιφερειακού  Ταμείου Ανάπτυξης κ.  Χρ. Ππασημακόπουλος εκπροσωπώντας και τον γ. γ. της ΠΔΕ  στον χαιρετισμό του  επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Πέρα από τις χρηματοδοτήσεις μέσω του Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας και τις επενδύσεις από τον νέο αναπτυξιακό νόμο, η ΠΔΕ επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και στην δημιουργίας μιας κουλτούρας καινοτομίας στη Δυτική Ελλάδα σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πληθώρα επιχειρησιακών προγραμμάτων και διαπεριφερειακών έργων μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.  Μέχρι σήμερα η ΠΔΕ έχει συμμετάσχει ή συμμετέχει σε περισσότερα από 20 ευρωπαϊκά προγράμματα.»

 Π. ΓΡΟΥΜΠΟΣ: « ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
Ιδιαίτερα τιμητική χαρακτήρισε στον χαιρετισμό του  ο πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών (ΕΠΠ Α.Ε.) καθηγ. Πέτρος Γρουμπός, την παρουσία του  γ. γ. της ΓΓΕΤ Καθηγ. Ι. Τσουκαλά ως  κεντρικού ομιλητή του Συνεδρίου, υποστηρίζοντας  ότι η εισήγηση του θα προσφέρει  έγκριτη πληροφόρηση   και  έναυσμα για γόνιμο διάλογο.

Ο κ. Γρουμπός έδωσε επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στις εισηγήσεις των  κ.κ. Γιώργου Βαχτσεβάνου Δ/ντή της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Georgia ειδικό σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογιών και του Δρ. Χρήστου Βασιλάκου  εκπροσώπου της μόνιμης  αντιπροσωπίας της χώρας μας  στις Βρυξέλλες για θέματα καινοτομίας και αναπτυξιακών  προγραμμάτων,  των οποίων, όπως είπε,  οι εισηγήσεις θα μεταφέρουν νέα γνώση  στη θεματική του συνεδρίου.

Στη συνέχεια ο κ. Γρουμπός  επεσήμανε  ότι η Έρευνα, η Τεχνολογία, και η Καινοτομία αποτελούν μονόδρομο, που οδηγεί στην  κοινωνία της Γνώσης και αυτή  με τη σειρά της αποτελεί  μονόδρομο για  το  μέλλον του πλανήτη. «Η σχέση των προαναφερθεισών εννοιών  είναι  καθοριστική για την ανάπτυξη, αφού πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν  ότι οι διαφορές στο κατά κεφαλήν εισόδημα των χωρών επηρεάζονται άμεσα από τις διαφορές στις επιδόσεις της καινοτομικής δραστηριότητας των οικονομιών τους.»

Αναφερόμενος στην περιφερειακή ανάπτυξη και ειδικότερα σ’ αυτή της Δ. Ελλάδας ό ίδιος  έκανε έκκληση στην κυβέρνηση στο πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης, να  επενδύσει  στην Πάτρα και την ΠΔΕ: «γιατί η Πάτρα ως μητροπολιτικό κέντρο και ως  κέντρο επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης που ως τέτοιο επιδρά σε όλη την ΠΔΕ, είναι ιδανικός τόπος, για επένδυση σε έρευνα, καινοτομία και τεχνολογία.»

Ειδικότερα πρότεινε:

  • Να στηρίξει τον Περιφερικό  Πόλο Καινοτομίας.
  • Να θέσει άμεσα σε λειτουργία το Ερευνητικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας που αποτελέσει σημαντικό πυρήνα ανάπτυξης της ΠΔΕ.
  • Να προωθήσει νέες Ζώνες Καινοτομίας,
  • Να υποστηρίξει τη δημιουργία clusters και πλατφορμών σε ειδικά θέματα (πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών, υγείας κ.α )
  • Τέλος να  ενισχύσει το ρόλο  το ΕΠΠ, που  έχει αποδείξει πως  είναι ένας δυναμικός συλλέκτης τεχνογνωσίας ώστε να  μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στον εκσυγχρονισμό της αγοράς.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΠ
Τέλος ο κ. Γρουμπός αφού ευχαρίστησε τον Όμιλο Καλοφωλιά  για την σημαντική συνεισφορά του στο αναπτυξιακό τρίπτυχο με το να το επιλέξει ως θέμα του Συνεδρίου προέβη στις ακόλουθες εξαγγελίες:

1) Το ΕΠΠ Α.Ε διοργανώνει  το 1ο Διεθνές Επενδυτικό Forum Ν.Δ. Ελλάδας που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο  την 1η εβδομάδα του Ιουλίου.
2) Εβδομάδα καινοτομικών προϊόντων θα συνδιοργανώνεται  κάθε χρόνο με το Τεχνολογικό Πάρκο Σικελίας .
3) Σε συνεργασία με Φορείς του εξωτερικού(Ε.Ε., Ρωσία, ΗΠΑ, Καναδά κ.α) και τοπικούς Φορείς θα δημιουργηθεί Ινστιτούτο Μελετών Ν. Δ Ελλάδας  με στόχο την προσέλκυση διεθνούς κύρους επιστημόνων και τεχνοκρατών.
4) Ανταποκρινόμενο το ΕΠΠ Α.Ε. σε πρόσφατη πρόταση της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. θα διοργανώσει έξι συναντήσεις για την δημιουργία ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού  επίτευξης της αειφόρου  ανάπτυξης της περιοχής.
5) Το ΕΠΠ Α.Ε. σε συνεργασία με την ΠΔΕ θα πραγματοποιήσει μελέτη για την ανάπτυξη Επενδυτικής Ζώνης Καινοτομίας Ν. Δ. Ελλάδας.
6) Δημιουργία Δικτύου επιστημόνων οι οποίοι θα αρθρογραφούν στην ΕΞΠΡΕΣ με στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με το αναπτυξιακό τρίγωνο.

Τέλος  ο καθηγ. Γρουμπός απηύθυνε πρόσκληση  συνεργασίας  προς τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς Φορείς της πόλης (ΑΕΙ, Παν/κο  Νοσοκομείο ΙΤΕ /ΕΙΧΗΜΥΘ), ώστε να δημιουργηθεί μια επενδυτική ζώνη καινοτομίας «Οφείλουμε να συνεργαστούμε αρμονικά με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη»είπε χαρακτηριστικά.

Ι.ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΑΧΗ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Άμεσος, σαφής και χειμαρρώδης ο λόγος του γ. γ. Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητή Τσουκαλά, έδωσε πλήρη  εικόνα  για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τα επιτεύγματα της Ελλάδας στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας, τα ζητούμενα, αλλά  και  τα επικείμενα που θα προκαλέσουν νευρική κρίση στα  Πανεπιστήμια.

Ο κ. Τσουκαλάς επεσήμανε ότι  η πολιτική της οικονομίας της γνώσης, η έρευνα και η καινοτομία, αποτελούν μονόδρομο. «Όταν λέμε οικονομία της γνώσης εννοούμε το καινούργιο παραγωγικό μοντέλο στο οποίο τεχνολογική και επιστημονική προστιθέμενη αξία δίνει καινούργια προϊόντα  και υπηρεσίες με νέες μεθόδους. Για την ανάπτυξη τέτοιων μεθόδων χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, που θα αποτελέσει το αντικείμενο των  μελλοντικών κοινωνιών, αφού το ακαθάριστο εθνικό προϊόν θα προσδιορίζεται από το κατά κεφαλήν τεχνολογικό και πολιτιστικό περιεχόμενο των πολιτών»

Ο  γ.γ Έρευνας & Τεχνολογίας επεσήμανε αν και είναι αληθές ότι η χώρα μας δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα για επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία  αλλά αυτό δεν είναι το μείζον.«Το μείζον στην εποχή της εξαιρετικά αυξημένης ανταγωνιστικότητας  είναι η παραγωγή νέων προϊόντων αυξημένου τεχνολογικού περιεχομένου τα οποία να ανανεώνονται συνεχώς και  να είναι φθηνότερα. Αυτό χρειάζεται την ύπαρξη δυναμικού το οποίο να αριστεύει επειδή μόνο με την αριστεία  επιτυγχάνεται κάτι  τόσο δύσκολο.»

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΩ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕΣΑ...»

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί αυτό που περιγράφει η στρατηγική της Λισαβόνας με φιλόδοξο  στόχο το 2010 η Ε.Ε. να έχει  την παγκόσμια πρωτιά στην ανταγωνιστική οικονομία της γνώσης. «Η  Ε.Ε. για να βοηθήσει τον χώρο της έρευνας χρησιμοποιεί ως εργαλεία τα ΠΛΑΙΣΙΑ για την ΕΡΕΥΝΑ και την ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ «Τώρα  διανύουμε  το 7ο ΠΛΑΙΣΙΟ, που καταρτίζει επιχειρησιακά προγράμματα  τα εφοδιάζει με πόρους:54.5 δις ευρώ για το 2007-13 και καλεί σε δημόσιους ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς τις ερευνητικές και επιχειρηματικές δυνάμεις. Να σημειωθεί ότι το 40% θα πάει στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και  στην ενίσχυση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Έχουμε  και την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή Έρευνας European Research  Council  (E.R.C.) που προεδρεύετε  από τον καθηγητή Καφάτο  και στην 1η πρόσκληση υποβλήθηκαν 9.500 προτάσεις. Η Ελλάδα έξω πάει καλά δυσκολεύεται λίγο μέσα.»          

«ΝΕΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ  ΘΑ ΔΙΝΕΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ
ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ  & ΦΟΙΤΗΤΕΣ»

Μιλώντας για το  «νεογέννητο» όπως το χαρακτήρισε «European Institute  Of Technology», ο κ. Τσουκαλάς είπε: «αυτό είναι ένα νέο που θα προκαλέσει νευρική κρίση σε πανεπιστημιακούς και φοιτητές.Δοθέντος ότι  αυτό Ίδρυμα προβλέπει δικτυακή μορφή –είναι  ένα δίκτυο (ομάδες γνώσης και καινοτομίας), κοινότητες, που θα συναπαρτίζονται από το ίδιο τρίγωνο, δηλ. Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Επιχειρήσεις, με μια ειδοποιό διαφορά: ότι αυτές οι κοινωνίες γνώσης και καινοτομίας θα μπορούν μέσω πανεπιστημίων βέβαια  να δίνουν  μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς   τίτλους. Κοντολογίς δημιουργείται ένας καινούργιος θεσμός πρωτόγνωρος για την Ελλάδα.»  
 
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Με τη δέσμευση ότι θα λειτουργήσει τον Μάρτιο του ΄08 το Ερευνητικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας ολοκλήρωσε την εισήγηση του ο γ.γ ¨Ερευνας και Τεχνολογίας, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε γραφειοκρατικούς και μόνον λόγους. 

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των: Ι. Αγναντιάρη, Δρ. Μηχανικού, Συμβούλου Επενδύσεων της THERMI A.E, Velisario Capocci, Πρόεδρου του  Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας «Ερευνα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στις Ελληνοϊταλικές συνεργασίες».

Στην ενότητα  « Ο ρόλος  της Πληροφορικής στην ανάπτυξη των Επιχειρήσεων και Οικονομίας μίλησαν οι: Δημήτρης Παπαϊωάννου, Μέλος Δ.Σ. ΣΕΠΕ, Καθ. Παύλος Σπυράκης, Διευθυντής ΕΑ ΙΤ, Σπ. Μπατιστάτος, Διευθυντής Υποκαταστήματος Πατρών INTRACOΜ TELECOM 
 
Στην ενότητα  «Οι επιδράσεις στην απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη» μίλησαν οι:  Σταύρος Κουμπιάς, Πρύτανης Παν/μίου Πατρών και Κ. Αντζουλάτος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Οι  εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν  με την ενότητα «Παρόν και μέλλον στην Νοτιοδυτική  Ελλάδα» στην οποία μίλησαν οι: Καθ. Κώστας Γαλιώτης Διευθυντής ITE/ΕΙΧΗΜΥΘ και ο  Καθ. Βασίλης Μακιός, Διευθυντής ΙΝΒΙΣ.

Μετά το τέλος των ομιλιών ο Όμιλος Καλοφωλιά βράβευσε τον καθηγητή Κλεομένη Μπάρλο.

ΑΡΧΕΙΟ - ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 108 επόμενη > τελευταία >>