ICT plus
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

29/11/2007
Κερδίσαμε μία θέση πριν το τέλος (τρίτη από δεύτερη) στην ευρωπαϊκή κατάταξη για το περιβάλλον της αγοράς ψηφιακών επικοινωνιών. «Βόμβα» Αλεξανδρίδη για τον λειτουργικό διαχωρισμό του ΟΤΕ. Σήμερα ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα εννιαμήνου ο Οργανισμός.

Η θέση της χώρας βελτιώνεται κατά μία θέση από την τεέυταία θέση της κατάταξη κάθε χρόνο και για το 2007 η Ελλάδα κατατάσσεται στην δέκατη έκτη θέση (τρίτη από το τέλος) σε 19 χώρες έναντι της προτελευταίας θέσης το 2006 μεταξύ 17 χωρών και τελευταίας το 2005 ανάμεσα από 16 χώρες. Φέτος η Ελλάδα είχε υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με χώρες που βαθμολογήθηκαν καλύτερα το 2005 και 2006. Σύμφωνα με την ανάλυση της μελέτης για το 2007 η Ελλάδα σε 19 κατηγορίες παρουσίασε υψηλή βαθμολογία σε 6,με ενδιάμεση βαθμολογία σε 4 και με χαμηλή σε 9. Οι επιδόσεις της χώρας το 2006 ήταν σε σύνολο 18 κατηγοριών παρουσίασε σε 2 τομείς υψηλή επίδοση, σε 7 μέση βαθμολογία και 9 με χαμηλή. Εύσημα παίρνει η ΕΕΤΤ καθώς επισημαίνεται ότι στην κατηγορία της «Ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής Αρχής» η βαθμολογία της Ελλάδας είναι «υψηλή» για το 2007, ενώ ήταν «μέση» το 2006. Στην κατηγορία «Ταχύτητα διαδικασιών» η ΕΕΤΤ πήτε «υψηλή» βαθμολογία από «χαμηλή» το 2006. Η βελτίωση της θέσης οφείλεται στην καλύτερη λειτουργία της Επιτροπής.

Η κατηγορία των ευρυζωνικών υποδομών δεν πήρε την αναμενόμενη βαθμολογία και η Επιτροπή την αιτιολογεί από το γεγονός ότι η μελέτη αξιολογεί στοιχεία των αρχών του 2007 και παλαιότερα με αποτέλεσμα στην βαθμολογία της χώρας να μην αντικατοπτρίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα. Αντίθετα στην κατηγορία ευρυζωνικής πρόσβασης «bitstream» η Ελλάδα βαθμολογείται με μέση επίδοση από χαμηλή, άνοδος που καταγράφει την σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτόν.

Η ΕΕΤΤ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι για το σύνολο σχεδόν των τομέων που την αφορούν καταγράφεται σημαντική πρόοδος και τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών της θα καταγραφούν στις επόμενες μετρήσεις. αναδειχθούν στις επόμενες μελέτες της ECTA (Scorecard 2008). Σύμφωνα με την μελέτη υπάρχουν τομείς με πολλά περιθώρια βελτίωσης και σε άλλους τομείς στους οποίους όμως η ΕΕΤΤ δεν έχει άμεση αρμοδιότητα για αυτές όπως η ολοκλήρωση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τα Δικαιώματα Διέλευσης, το ύψος των λιανικών τιμών κινητής τηλεφωνίας, η ύπαρξη εναλλακτικών δικτύων σε σχέση με αυτό του ΟΤΕ ( καλωδιακή τηλεόραση κ.α).

«Λειτουργικός Διαχωρισμός» του ΟΤΕ από την ΕΕΤΤ
«Βόμβα» μεγατόνων αφέθηκε να εκραγεί από τον Πρόεδρο της ΕΕΤΤ Καθηγητή κ. Νικήτα Αλεξανδρίδη δύο ημέρες μετά τη συνάντηση Αλογοσκούφη, Χατζηδάκη και Βγενόπουλου για την πολιτική της MIGστον ΟΤΕ. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Dow Jones Newswires θα εξετάσει την πιθανότητα του λειτουργικού διαχωρισμού του ΟΤΕ σε «κάθετες» εταιρείες στις αρχές του χρόνου προκειμένου η χώρα να συμβαδίσει με τις Οδηγίες που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρόεδρου της ΕΕΤΤ θα εξεταστεί η πιθανότητα και η αποτελεσματικότητα προς την αγορά να διαχωριστεί ο ΟΤΕ σε δύο επιχειρηματικές μονάδες οι οποίες θα διαθέτουν υπηρεσίες χονδρικής (δίκτυο) και η άλλη υπηρεσίες επικοινωνιών (λιανική πώληση) Το ενδεχόμενο αυτό βρίσκει σαφέστατα αντίθετο τον Πρόεδρο του ΟΤΕ κ. Παναγή Βουρλούμη, αν και η Ευρωπαία Επίτροπος κ. Vivian Reding έχει δηλώσει και σε επισκέψεις της στην Αθήνα ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα ήταν ενθαρρυντικό για τις αγορές τηλεπικοινωνιών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για την προοπτική αυτή ο κ. Νικήτας Αλεξανδρίδης δήλωσε ότι στις αρχές του νέου έτους θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα όλων των διαθέσιμων «εργαλείων», που διαθέτει η Επιτροπή 2008. Πρόσθεσε όμως με σημασία ότι από το νέου έτους θα διαπιστώσουμε αν θα πρέπει να εξεταστεί με περισσότερες λεπτομέρειες το ενδεχόμενο του λειτουργικού διαχωρισμού. Πρόσθεσε επίσης ότι «η Ελλάδα είναι ουραγός στην εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών στη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς στις τηλεπικοινωνίες. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, η κατάσταση φαίνεται να αντιστρέφεται καθώς παρατηρείται ραγδαία άνοδος στον αριθμό των αδεσμοποίητων βρόχων και ευρυζωνικών γραμμών, μετά και από το «άνοιγμα» των δικτύων του ΟΤΕ στους ανταγωνιστές του. Όμως υπάρχουν πολλά παράπονα από τους εναλλακτικούς παρόχους σε καθυστερήσεις από τον ΟΤΕ, πολλές από τις οποίες τις χαρακτηρίζουν σκόπιμες, χωρίς όμως να μπορούν να το αποδείξουν. Είμαστε στην αρχή νέων εξελίξεων καθώς μετακινούμαστε από την τελευταία θέση που είχαμε στην κατάταξη των χωρών της Ευρώπης. Ωστόσο, θεωρώ πως αυτό είναι ήσσονος σημασίας, καθώς πιστεύω πως θα έπρεπε να κινούμαστε με ταχύτερο ρυθμό».

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ θεωρεί πως καταλύτης στις εξελίξεις που πρέπει να καταγραφούν καιστην ελληνική αγορά εξαρτώνται από τα μέτρα που θα λάβει η ΕΕΤΤ για να διευρυνθεί περισσότερο η αγορά τηλεπικοινωνιών. Τέλος πρόσθεσε πως «αν αλλάξει η νοοτροπία και ο ΟΤΕ δεν είναι πια εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός υγιούς και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, πιθανώς και να μην είναι απαραίτητη η χρήση ορισμένων από εργαλείων της Επιτροπής. Στην περίπτωση, όμως, που ο Οργανισμός θα είναι εμπόδιο, δεν αποκλείεται να εξεταστεί η εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων. Εξ αυτών, αυστηρό, αλλά όχι το αυστηρότερο, είναι και ο λειτουργικός διαχωρισμός».

 

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1134 επόμενη > τελευταία >>