ICT plus
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

27/11/2007
Σήμερα τα αποτελέσματα της "νέας Γιάλτας" για τον ΟΤΕ από τη συνάντηση Γ. Αλογοσκούφη, Κ. Χατζηδάκη και Αν. Βγενόπουλου. Ακόμη και διορισμός εκπροσώπων της Marfin στη Διοίκηση του ΟΤΕ, ανοίγει παρά κλείνει τις διαφορές που έχουν ήδη καταγραφεί μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν αλλάζει ούτε διαφοροποιείται η στρατηγική του ΟΤΕ για Cosmote και αγορά τηλεπικοινωνιών

Σε ένα ενδιαφέρον bras des fer εξελίσσονται οι σχέσεις Κυβέρνησης και MIG μετά και την κίνηση της κατάθεσης του 6% των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει η επενδυτική εταιρεία προκειμένου να αποκτήσει αυξημένη ρευστότητα για τις νέες κινήσεις που σχεδιάζει. Το σύνολο των αναλυτών, αλλά και όσων απλά παρακολουθούν την επικαιρότητα, εκτιμούν ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος θα κινηθεί σύντομα για να αυξήσει το ποσοστό της MIGστον ΟΤΕ, έχοντας ως στόχο το 20% και πλέον των μετοχών του Οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση η Marfin Investment Group (MIG) είναι ο δεύτερος μεγάλος επενδυτής στον ΟΤΕ και έτσι τον αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι δεν περίμενε τις κινήσεις αυτές, αν και κανείς δεν πίστευε το αντίθετο. Ότι δηλαδή η MIG θα περιοριζόταν σε ποσοστά κάτω του 10% και θα περίμενε υπομονετικά τις υπεραξίες του ΟΤΕ κα αργότερα της Cosmote. Από την άλλη πλευρά η ενδιαφέρουσα κατά τα άλλα συνάντηση των δύο υπουργών με τον Ανδρέα Βγενόπουλο για το μέλλον του ΟΤΕ, δεν φαίνεται ότι θα βγάλει ειδήσεις καθώς και οι δύο πλευρές κινούνται προσεκτικά προσπαθώντας να διερευνήσουν τι μπορεί να υπάρχει, ειδικά στην πλευρά της Μarfin, καθώς στο επόμενο χρονικό διάστημα οι αποκρατικοποιήσεις (Λιμένες, ενέργεια, μεταφορές κ.λπ) θα αναδειχθούν ως πρώτο θέμα στην οικονομική και πολιτική επικαιρότητα.Επανερχόμενοι στην σημερινή συνάντηση των τριών και σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, θα θέσει στους δύο υπουργούς κ.κ. Γιώργο. Αλογοσκούφη και Κωστή Χατζηδάκη θέμα συμμετοχής εκπροσώπου της MIG στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και σε σημαντικές Γενικές Διευθύνσεις. Αν και στο παρασκήνιο υπάρχει η πληροφορία ότι η MIG επιθυμεί την παρουσία της στη Γενική Διεύθυνση των Οικονομικών Θεμάτων, μέχρι στιγμής δεν έχει διασταυρωθεί η ακρίβειά της. Χωρίς να υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις και στα δύο Υπουργεία επικρατεί δικαιολογημένος σκεπτικισμός και αμηχανία για τις προθέσεις της MIG, αλλά η κατάσταση στον ΟΤΕ αγγίζει τα όρια ιδιότυπου «συναγερμού», καθώς κανείς δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα των σημερινών συζητήσεων. Ηδη διαφαίνεται ότι μεταξύ του Παναγή Βουρλούμη και του Ανδρέα Βγενόπουλου υπάρχουν ορατές διαφορές για τις εσωτερικές κινήσεις και την πορεία του στην ελληνική, κυρίως, αγορά τηλεπικοινωνιών. Η Cosmote αποτελεί προφανώς την κορυφή του παγόβουνου των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών και δεν αποκλείεται να αποτελέσει την αφορμή για κλιμάκωση των κινήσεων της MIGμέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, χρονικό ορόσημο στο οποίο ο Παναγής Βορυλούμης έχει θέσει ως όριο για την εξαγορά των μετοχών μειοψηφίας της θυγατρικής. Αδιευκρίνιστες μένουν οι προθέσεις, ίσως να είναι και πολύ νωρίς για το συγκεκριμένο τεράστιο θέμα, της MIG για τον «λειτουργικό διαχωρισμό» που έχει περάσει η Βίβιαν Ρέντιγκ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θέμα για το οποίο ο Παναγής Βουρλούμης είναι παντελώς αρνητικός.

Η συνάντηση και οι διαφορές
Αναλυτές εκτιμούν ότι το πιθανό αίτημα της MIG στη σημερινή συνάντηση με τους δύο αρμόδιους υπουργούς για διορισμό ακόμη και δύο εκπροσώπων της στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ είναι διερευνητικό και όχι πιεστικό, καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικά θέματα (π.χ εξαγορά και συγχώνευση της Cosmote) για τα οποία η πλευρά της MIG δεν θα ήθελε να αναμειχθεί πριν ολοκληρωθούν. Ηδη η Διοίκηση του ΟΤΕ διόρισε στο διοικητικό συμβούλιο της Cosmote ως νέο μέλος της τον κ. Ιορδάνη Αϊβάζη, εκτελεστικό Γενικό Διευθυντή του ΟΤΕ αντικαθιστώντας τον κ. Σαραντίτη που παραιτήθηκε. Παράλληλα ο ΟΤΕ συνεχίσει την αγορά μετοχών της Cosmoteκαι ήδη με το 87,96% που κατέχει απέχει ελάχιστα από το όριο του 90%, που έχει θέσει. Καθοριστικό είναι επίσης και το θέμα της διαφορετικής προσέγγισης, αν αυτό καταγραφεί δημόσια, στη στρατηγική ανάπτυξη του Οργανισμού μεταξύ MIG και υπουργείου Οικονομίας, καθώς ο Παναγής Βουρλούμης έχει σαφώς την κυβερνητική έγκριση για την εξαγορά της Cosmote. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της MIGτο ποσοστό της στον ΟΤΕ έφτασε στο 17,0735 % το οποίο αφορά σε 6,5108% ή 31.912.720 μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει άμεσα και σε ποσοστό 10,5627 % ή 51.772.970 μετοχές τις οποίες έχει δικαίωμα να αποκτήσει σύμφωνα με τους όρους χρηματοπιστωτικών μέσων (total return equity swaps), όπως προβλέπει συμφωνία με την CommerzBank όπου τα δικαιώματα ψήφου ασκούνται με βάση τις οδηγίες της. Εξ άλλου την προηγούμενη Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, η χρηματιστηριακή αγορά αναστατώθηκε από την μεταβίβαση δύο μετοχικών «πακέτων» του ΟΤΕ, που αντιπροσώπευαν το 6,1%, για τα οποία δεν υπήρξε ενημέρωση. Σύμφωνα όπως με πρόσφατη ανακοίνωση της MIG εκτιμάται ότι μεταβίβαση προς την CommerzBank.

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1134 επόμενη > τελευταία >>