ICT plus
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

25/2/2013
Όλη η Ευρώπη "βλέπει" επενδύσεις σε οπτικές ίνες. Απούσα η Ελλάδα, χωρίς στρατηγική και πόρους για το μεγάλο επενδυτικό εγχείρημα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

«Celebrating a Brighter Future» (Γιορτάζοντας ένα Λαμπρότερο Μέλλον) ήταν ο τίτλος του φετινού FTTH (Fibre to the home) Conference που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τις 19 έως τις 21 Φεβρουαρίου. Όλο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον των εταιρειών που ασχολούνται με υποδομές και οπτικές ίνες (Ericsson, Cisco, Alcatel Lucent, και πολλές ακόμα εταιρίες) εκδηλώθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου, με την πρώτη μέρα να έχει ως κεντρικό θέμα συζήτησης την έρευνα και εν τέλει την αξιολόγηση των χώρων για πιθανές επενδύσεις στην τεχνολογία του FTTH. Οι παρευρισκόμενοι προέρχονταν κατα κύριο λόγο από τις χώρες της Ευρώπης με αρκετές συμμετοχές όμως απο την Αμερική και την Ασία. Το φετινό συνέδριο, το οποίο άνοιξε ο Gunnar Hökmark ( το βιογραφικό του εδώ), μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσέλκυσε περισσότερους από 3000 συνέδρους, 113 εκθέτες από όλο τον κόσμο και πάνω από 170 διεθνούς φήμης ομιλητές της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών. Βασικό σημείο της ομιλίας του κ. Hökmark ήταν το ότι αν θέλουμε σε οποιαδήποτε ζήτημα της ζωής μας να είμαστε πρώτοι τότε πρέπει να πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε μεγάλοι όπως κατά την άποψη του είναι οι δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία του FTTH την οποία και είμαστε υποχρεωμένοι να την υιοθετήσουμε αν θέλουμε να πάμε μπροστά σαν οικονομία.

Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τα μέλη του FTTH Council παρουσιάστηκαν ενθαρρυντικά στοιχεία για την διείσδυση των ευρωπαϊκών χωρών στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών. Αρχικά, εντύπωση έκανε η μεγάλη πρόοδος της Ρωσίας που κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου της περασμένης χρονιάς παρουσίασε αύξηση που έφτασε το 42% ( 2,2 εκατομμύρια συνδρομητές )στον αριθμό των συνδεδεμένων νοικοκυριών με οπτικές ίνες ξεπερνώντας το σύνολο των συνδεδεμένων νοικοκυριών ολόκληρης της Ε.Ε. Έτσι, πλέον η Ρωσία αριθμεί 7,5 εκατομμύρια συνδεδεμένους χρήστες που έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες που ξεχωρίζουν από αυτές των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης. Μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ, ο αριθμός των συνδρομητών των οπτικών ινών αυξάνετε σταδιακά παρουσιάζοντας 15% αύξησης κατά την διάρκεια του 2ου εξαμήνου του 2012. Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η Ε.Ε. πρόσθεσε 820.000νέους συνδρομητές για να φτάσει το σύνολο των συνδρομητών στα 6.24 εκατομμύρια.

Οι Σκανδιναβικές χώρες, οι Βαλτικές χώρες και η Ολλανδία συνεισφέρουν το 26% των νέων συνδρομητών, ενώ οι οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης το 33%, και η Γαλλία με την Πορτογαλία το 30%.

Συνολικά, οι πέντε πιο «δυναμικές» χώρες με το υψηλότερο δείκτη συνδρομητών στα τέλη του 2012 ήταν η Τουρκία, η Ουκρανία, η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Ρωσία. Στην Τουρκία οι συνδρομητές υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ η Ισπανία εισχώρησε δυναμικά στον τομέα των οπτικών ινών πριν από λίγο καιρό και ήδη έχει πλασαριστεί και στον πίνακα κατάταξης των χωρών που κάνουν μια αρκετά μεγάλη χρήση οπτικών ινών. Όσον αφορά την διείσδυση των νοικοκυριών στις οπτικές ίνες, το κυρίαρχο έθνος παραμένει η Λιθουανία, η οποία έχει ήδη κάλυψη του 100% σε οπτικές ίνες και πάνω από το 31% των σπιτιών συνδέονται με αυτές. Η Σουηδία κατέχει την δεύτερη θέση στην κατάταξη με 22.6%.

Σύμφωνα με τα μέλη του Συμβουλίου, με την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής σε τεχνικό και τεχνολογικό επίπεδο, ο αριθμός των χώρων που μπορούν να πιστεύουν σε μια ενσωμάτωση του FTTH μεγαλύτερη απο10 %, για το 2013, έχει φτάσει στις δέκα όταν τον Ιούνιο του 2012 ήταν εφτά.

«Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν ενισχύσει τη θέση τους ως κυρίαρχοι στην χρήση οπτικών ινών, και η διαφορά μεταξύ των πρώιμων και όψιμων στην υιοθέτηση των οπτικών ινών, χωρών γίνεται ακόμη πιο εμφανής », δήλωσε η κα Karin Ahl, Πρόεδρος του συμβούλιου FTTH (Fiber-to-the-home) στην Ευρώπη.

«Αυτές οι ηγέτιδες χώρες στο FTTH έχουν οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των γειτονικών τους χωρών που δεν έχουν την ίδια συνδεσιμότητα με τις οπτικές ίνες. Η καλή επικοινωνιακή υποδομή βοηθά στο να διατηρηθούν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις και στην προσέλκυση νέων. Οι χώρες που έχουν καλή υποδομή οπτικών ινών μπορεί να έχουν προβάδισμα για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, όπως η εξ αποστάσεως περίθαλψη και τεχνολογίες έξυπνων δικτύων. Οι χώρες που καθυστερούν την εξάπλωση των οπτικών ινών θα βγουν χαμένες και τώρα αλλά και στο εγγύς μέλλον, αφού το μέλλον είναι συνυφασμένο με τις οπτικές ίνες».

Κατά σειρά από την κορυφή προς τα κάτω βρίσκονται:
η Λιθουανία, Σουηδία, Βουλγαρία, Λετονία, Νορβηγία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Δανία και Πορτογαλία

Πολλές από τις μεγάλες δυτικές χώρες εξακολουθούν να είναι ουραγοί σε σχέση με τις οπτικές ίνες. Η Ιταλία και η Ισπανία παραμένουν στο κάτω μέρος της κατάταξης του FTTH, και για άλλη μια φορά, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατάφεραν καν να κερδίσουν μια θέση στις χώρες με προοπτικές ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών. Ο αριθμός των νοικοκυριών που συνδέονται ευρυζωνικά με δίκτυο οπτικών ινών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε λιγότερο από 0,1%.

Το "πανόραμα" της αγοράς FTTH, το οποία ενημερώνεται δύο φορές το χρόνο από το IDATE για το Συμβούλιο του FTTH στην Ευρώπη, καταγράφει τον αριθμό των συνδρομητών σε κάθε χώρα και σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, κατατάσσοντας τις χώρες σύμφωνα με το ποσοστό των σπιτιών που λαμβάνουν άμεση σύνδεση οπτικών ινών. Το πανόραμα συμπεριλαμβάνει τόσο τις οπτικές ίνες στο σπίτι όσο και τις οπτικές ίνες στα κτίρια μια προσέγγιση κατάλληλη για πολυκατοικίες, όπου η υπάρχουσα καλωδίωση του κτιρίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει την τελική σύνδεση με τον πελάτη. Για να συμπεριληφθεί μια χώρα στην πανευρωπαϊκή κατάταξη πρέπει τουλάχιστον το 1% των σπιτιών της να είναι συνδεδεμένα με οπτικές ίνες ή τουλάχιστον 200.000 οικίες. Προφανώς η Ελλάδα είναι απούσα από κάθε ευρωπαϊκή κατάταξη.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Alexander Bard, φιλόσοφου και internet sociologist, που αναφέρθηκε στο θέμα του «internetification», δηλαδή στο πως κατάφερε το Internet ,που για εκείνον είναι η μεγαλύτερη επανάσταση που συνέβη που, να ενώσει όλο το κόσμο και να μπορούμε να πιστεύουμε ότι κάθε στιγμή είμαστε ολόι συνδεδεμένοι μεταξύ μας, αλλά και στο ότι χρειάζεται η Ευρώπη όσο ποτέ άλλοτε τις οπτικές ίνες αυτή τη στιγμή.

Η τελετή απονομής των βραβείων FTTH με τον Benoît Felten ( ιδρυτή του συστήματος Diffraction Analysis) να λαμβάνει το πρώτο βραβείο για την συμβολή του στην σφαιρική ενημέρωση του κόσμου για την αναγκαιότητα των οπτικών ινών και την JT Group  (μονοπολιακός παροχέας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο Jersey ) να παραλαμβάνει το δεύτερο έφερε και το πέρας του φετινού FTTH Conference

Το 11ο Συνέδριο FTTH θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη από 18 έως 20 Φεβρουαρίου.

ΠΑΝΟΣ ΧΑΛΑΒΑΖΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ - ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 187 επόμενη > τελευταία >>