ICT plus
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

26/4/2007
Δύσκολο και "ακριβό" το σενάριο απορρόφησης της Cosmote

Μετά την είσοδο του Ναγκίμπ Σαουίρις στην ΤΙΜ και την επικείμενη συνεργασία της με την Tellas, την μετατροπή της Forthnet σε εταιρεία «λαϊκής βάσης» μετά την μείωση της συμμετοχής της Novator, την οριστική συνεργασία Vodafone-HellasOnLine, την επικείμενη μετοχοποίηση του ΟΤΕ μέσω placementκαι την αναζωπύρωση την προοπτικής συγχώνευσης της Cosmote στον ΟΤΕ, το ντόμινο των εξελίξεων στις τηλεπικοινωνίες έχει πρακτικά ξεκινήσει σηματοδοτώντας μία «καυτή» και άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο εξελίξεων.

Ξεκινά με αργό ρυθμό ο δεύτερος, και άκρως καθοριστικός, γύρος στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. Ο νέος γύρος υπόσχεται πολλές νέες εκπλήξεις, εξελίξεις και συνένωση επιχειρηματικών δυνάμεων καθώς το πεδίο ανταγωνισμού γίνεται ολοένα πιο τραχύ και δύσβατο. Ξεκινώντας από το «μέτωπο» ΟΤΕ η οριστική απομάκρυνση του στρατηγικού επενδυτή, φέρνει στο προσκήνιο τις «εφεδρικές» λύσεις. Εκτός από την επίτευξητου στόχου του 1 δισ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, η πτωτική πορεία που έχουν τα έσοδα του Τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού στη σταθερή τηλεφωνία και την διαχείριση της δυσμενούς επιχειρηματικής προοπτικής να συρρικνωθεί ο ρόλος του ΟΤΕ στην αγορά αυτή δημιουργεί πονοκεφάλους στη Διοίκησή του. Η είσοδος και η συστηματική ενίσχυση των δύο βασικών ανταγωνιστών του ΟΤΕ, της TIM και της Vodafone, σε όλο το «μέτωπο» των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών όπως στην αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών, της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας μειώνει τη σχετική άνεση κινήσεων που είχε στα προηγούμενα χρόνια ο πάλαι ποτέ κρατικός Τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός. Κοντά στους δύο βασικούς ανταγωνιστές του προστίθεται και η ολοένα μεγαλύτερη πιέση των «ανεξάρτητων» εταιρειών σταθερής τηλεφωνίας Forthnet, Vivodiκαι OnTelecomsστις οποίες θα προστεθούν η AltecTelecoms, η NetOneκαι άλλες που με εξ ίσου επιθετικό προφίλ θα επιταχύνουν τη μείωση του μεριδίου αγοράς του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία την επόμενη τριετία.

Το σενάριο «συγχώνευση» ξαναγράφεται

Μέχρι σήμερα ο Παναγής Βουρλούμης δεν έχει επιβεβαιώσει την προοπτική απορρόφησης ή συγχώνευσης της Cosmote από τον ΟΤΕ. Μάλλον την διέψευδε, αλλά κανείς δεν είχε πεισθεί ότι σε μία συνεχώς εξελισσόμενη και γεμάτη προσκλήσεις αγορά, η εταιρική συνένωση κινητής και σταθερής δεν είναι πιθανή. Η απόκτηση μετοχών της Cosmoteτον τελευταίο χρόνο σε υψηλό ποσοστό, ώστε να ελέγχεται η απόλυτη πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης, δεν έγινε για να ορίζεται η τιμολογιακή πολιτική στην . . . καρτοκινητή! Μετά την οριστική απομάκρυνση της προοπτικής εισόδου «στρατηγικού» επενδυτή, η Διοίκηση του ΟΤΕ βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές και γρήγορες αποφάσεις, καθώς και ο ανταγωνισμός οξύνεται και δεν αστειεύεται. Αλλωστε η επίσπευση των διαδικασιών του placementδίνει νέες αφορμές για να ξαναγραφτεί το υπαρκτό σενάριο της ενοποίησης των δύο εταιρειών.

Η προοπτική της συνένωσης των δύο εταιρειών άρχισε να αναδεικνύεται στη δημοσιότητα στις αρχές του 2006, όταν η «τράπουλα» στις τηλεπικοινωνίες μοιραζόταν από την πλευρά του ΟΤΕ. Με την εθελουσία να μονοπωλεί τότε το ενδιαφέρον, η δημιουργία ενός υπερ-οργανισμού στις τηλεπικοινωνίες προκαλούσε δέος ακόμη και στους πολυεθνικούς ανταγωνιστές του στην κινητή τηλεφωνία. Σχεδόν ενάμισυ χρόνο μετά οι δυο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν ολοκληρώσει σειρά επιχειρηματικών κινήσεων, που τους δίνουν πλεονεκτήματα στην παρουσίαση συνδυασμένων υπηρεσιών κινητής-σταθερής-ευρυζωνικών, τομέα στον οποίο ο ΟΤΕ ακόμη καθυστερεί να παρουσιάσει.

Στο σημερινό τηλεπικοινωνιακό πεδίο το σενάριο συγχώνευσης-απορρόφησης της Cosmote από τον ΟΤΕ ξαναγράφεται με φόντο πλέον το placement και όχι για την άμεση αποκόμιση υπεραξιών από τον στρατηγικό επενδυτή που θα καθόριζε την απόφαση αυτή. Ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομίας στο placementεπαναφέρει στο προσκήνιο πάλι και τα σενάρια της συγχώνευσης της Cosmoteδείχνοντας αρχικά την κατεύθυνση της απόκτησης του 100% των μετοχών της Cosmote από τον ΟΤΕ. Η κίνηση αυτή, αν υιοθετηθεί τελικά, σηματοδοτεί την έξοδο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας από το ταμπλώ του Χρηματιστηρίου χωρίς να χάσει τη λειτουργική της αυτοτέλεια, καθώς οι δύο εταιρείες έχουν εντελώς διαφορετικά μοντέλα διοίκησης. Η προοπτική αυτή έχει χρονικό ορίζοντα φυσικά μετά τις εκλογές, διότι η χρονική απόσταση μέχρι τις εκλογές και το πολιτικό τοπίο δεν ευνοούν κινήσεις αυτού του βεληνεκούς. Μέχρι τις εκλογές το υπουργείο Οικονομίας και η διοίκηση του ΟΤΕ έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν το placement, το οποίο πρέπει να αποφέρει στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, αλλά και μία αγορά ιδίων μετοχών η οποία θα λειτουργήσει σαν «αμορτισέρ» στην πιθανότητα να μην υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση από τους διεθνείς επενδυτές και τις χρηματαγορές. Σε κάθε περίπτωση το διάστημα μέχρι τις εκλογές είναι άκρως ενδιαφέρον τόσο πολιτικά όσο και τηλεπικοινωνιακά.

Δύσκολο εγχείρημα η συγχώνευση Cosmote

Ριζική αλλαγή στη χρηματοοικονομική εικόνα του ΟΤΕ θα είχε η υλοποίηση σχεδίου συγχώνευσης, απορρόφησης, ολικής εξαγοράς Cosmote. Αν υπολογίσει κανείς την τρέχουσα αξία της μετοχής της Cosmote και τι απαιτείται για να αγοράσει περίπου το 33% των μετοχών της ελεύθερης διασποράς και της μειοψηφίας, πιθανόν με premium γύρω στο 20%, τότε η αξία της μετοχής της θυγατρικής ξεπερνά τα 27,5 ευρώ, ποσόν που οδηγεί τον ΟΤΕ σε τραπεζικό δανεισμό για να βρεθούν τα 3 δισ. ευρώ που απαιτούνται. Κοντά στο σενάριο της αγοράς των μετοχών της Cosmote από τον ΟΤΕ εξετάζονται και τα ποσά που πρέπει να διαθέσει ο Οργανισμός, αν αποφασίσει να επαναγοράσει μέρος των μετοχών του σε ποσοστό γύρω στο 10%. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα στα ταμεία του Οργανισμού περίπου 1 δισ. ευρώ. Ετσι συνολικά Cosmote και επαναγορά μετοχών φορτώνουν τον Οργανισμό με 4 δισ. ευρώ, σε μία συγκυρία η οποία απαιτεί μεγάλη προσοχή καθώς η προεκλογική και η μετεκλογική περίοδος, όπως και να το δούμε, δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη Διοίκηση του ΟΤΕ. Η υλοποίηση όλων αυτών των κινήσεων έχει και την άλλη πλευρά σύμφωνα με την οποία ο ΟΤΕ θα διεύρυνε την κερδοφορία του σε ποσοστό άνω το 10% το 2007 και θα αύξανε την αξία της μετοχής του άνω των 32 ευρώ σύμφωνα με διεθνείς οίκους.

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1162 επόμενη > τελευταία >>