ICT plus
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

19/4/2007
Αυλαία για τον στρατηγικό στον ΟΤΕ, αλλά βρέθηκε το "αυγό του Κολόμβου"

Δεν αιφνιδιάστηκαν στο υπουργείο Οικονομίας από την αναφορά της Μarfin Analysis, η οποία γνωστοποίησε ότι η Telekom Austria απέσυρε το ενδιαφέρον της για τον ΟΤΕ. Αφορμή για την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του αυστριακού ομίλου Μπόρις Νέμσιτς, ήταν η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για την άσκηση του management του OTE. Στο υπουργείο Οικονομίας έχουν εδώ και καιρό συνειδητοποιήσει ότι η ανεύρεση στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ χωρίς την παραχώρηση της διοίκησης είναι ματαιοπονία και όλα δείχνουν ότι πρέπει να αρχίσουν οι προετοιμασίες για τη διάθεση πακέτου μετοχών στο Χρηματιστήριο (placement). Παράλληλα συνεργάτες του υπουργού Οικονομίας επεξεργάζονται σχέδιο σε συνεργασία με την ηγεσία του ΟΤΕ προκειμένου να εξεταστεί πόσο εφικτή είναι η επαναγορά ιδίων μετοχών από τον ΟΤΕ σε ποσοστό έως και 10% παράλληλα με την διάθεση μικρότερου πακέτου από το Χρηματιστήριο.

Αφορμή για την απόσυρση του όποιου ενδιαφέροντος της αυστριακής εταιρείας τηλεπικοινωνιών είναι οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του αυστριακού ομίλου Μπόρις Νέμσιτς, σύμφωνα με τις οποίες η αιτία ήταν η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για την άσκηση του management του OTE. "Παρακολουθούσαμε στενά τις εξελίξεις γύρω από την σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας και να μπορούμε να μοιραστούμε την τεχνογνωσία μας στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν ενδιαφερόμαστε πλέον να επιδιώξουμε αυτόν τον στόχο καθώς ένα ποσοστό μειοψηφίας δεν θα μας επέτρεπε να δημιουργήσουμε μετοχική αξία", τόνισε χαρακτηριστικά.

Το τελευταίο διάστημα οι σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομίας για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ πραγματοποίησαν νέο γύρο επαφών με τη γερμανική Deutshe Telekom και την ισπανική Telefonica. Τα αποτελέσματα των λόγω διερευνητικών επαφών αναμένεται να παρουσιασθούν στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή, στην οποία θα αποφασισθούν και τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού. Η ημερομηνία της Διυπουργικής ακόμα δεν έχει ορισθεί. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί κανένα ουσιαστικό και επίσημο ενδιαφέρον από τους τρεις τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς και θεωρείται οριστικό ότι το κεφάλαιο "Στρατηγικός Επενδυτής" για τον ΟΤΕ έχει λήξει οριστικά. Το υπουργείο Οικονομίας, μετά από αυτή την εξέλιξη, εξετάζει σοβαρά πλέον τη διάθεση πακέτου μετοχών από το Χρηματιστήριο (placement). Τις τελευταίες ημέρες οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομίας με την ηγεσία του ΟΤΕ συζητούν και εξετάζουν το ενδεχόμενο μίας "μεικτής λύσης" που είναι "placement και αγορά ιδίων μετοχών από τον ΟΤΕ". Η λύση αυτή θεωρείται αρχικά ως οικονομικά εφικτή αλλά κυρίως είναι πολιτικά ανώδυνη και λύνει πολλά προβλήματα όπως οι αναμενόμενες κινητοποιήσεις και η έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Ο Οργανισμός έχει τη δυνατότητα να επαναγοράσει έως και 10% των μετοχών του από το Δημόσιο, το οποίο σημαίνει έσοδα έως και 1,2 δισ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, ενώ μία μικρότερη τοποθέτηση επενδυτικών κεφαλαίων θα έδινε ανακουφιστική λύση στα αναμενόμενα έσοδα για τον φετινό προϋπολογισμό. Το σενάριο της επαναγοράς έχει ήδη αρχίσει να "παίζεται" από μεγάλες χρηματιστηριακές, τραπεζικές και χρηματοοικονομικές εταιρείες, που συστήνουν αναβάθμιση της μετοχής του ΟΤΕ, η οποία λόγω "κρυφών" υπεραξιών όπως το δίκτυο "Γερμανός", η Cosmote, η ακίνητη περιουσία κ.α συντελούν στην αύξηση της μετοχής στα 25 ευρώ.  

 

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1162 επόμενη > τελευταία >>