ICT plus
Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

20/6/2011
“Ελλάδα και Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης: Μύθοι και Αλήθειες”. Αξιολόγηση της κατάστασης από το ΕλληνοΑμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Tο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη των μελών του και της ευρύτερης επιχειρηματικής κοινότητας για ουσιαστική ενημέρωση πάνω στις οικονομικές εξελίξεις και στην ανησυχία που εντείνεται συνεχώς μετά από κάθε πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, προσκάλεσε στην Ελλάδα τον κ. Moritz Kraemer, Υπεύθυνο Αναλυτή για την Ελλάδα της Standard & Poor’s για μία ανοικτή συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τίτλο: «Ελλάδα και Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης: Μύθοι και Αλήθειες».

Εκτός του κ. Moritz Kraemer, παρενέβη με ομιλία της η κα Μιράντα Ξαφά, Οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

• Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά και ότι σε πολλές περιπτώσεις αλλάξαμε νοοτροπία. Παράλληλα όμως, πρόσθεσε ότι δυστυχώς πολλές από τις μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν εξαιτίας της κατεστημένης Δημόσιας Διοίκησης που αρνείται πεισματικά να αντιληφθεί το πνεύμα της νέας εποχής. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι ο κ. Γραμματίδης σε μία αποστροφή του λόγου του επέρριψε ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας στη «δική του γενιά» λέγοντας επί λέξει: «Η δική μου γενιά δημιούργησε την ταφόπλακα της ελληνικής κοινωνίας».

• Ο κ. Moritz Kraemer έκανε εκτενή αναφορά στον ρόλο των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης τονίζοντας ότι ο ρόλος τους «δεν είναι η σύσταση αγορά, πώλησης ή διακράτησης ομολόγων» αλλά είναι μία «πρόβλεψη-εκτίμηση για το αν θα πληρωθούν ή όχι κάποιοι τίτλοι, αν δηλαδή θα λάβει ο επενδυτής τα χρήματα στην ώρα τους». Ο κ. Kraemer εξήγησε ότι οι Οίκοι πληρώνονται από τους πελάτες τους – επενδυτές για τις εκτιμήσεις και τις αξιολογήσεις και ότι δεν πρόκειται για κάποιο αμερικάνικο show όπως πολλοί υποστηρίζουν. Πρόκειται για μια επιτροπή από έγκριτους οικονομολόγους, στη πλειοψηφία τους Ευρωπαίους.

Για την Ελλάδα τώρα, ο κ. Kraemer υποστήριξε ότι υπάρχει «κόπωση προσαρμογής» αναγνωρίζοντας ωστόσο τις σοβαρές προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα αναφέροντας χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις του συνταξιοδοτικού και την απελευθέρωση του επαγγέλματος των «φορτηγατζήδων».

Σχετικά με τη βαθμολόγηση αλλά και τις τρεις υποβαθμίσεις, ανέφερε ότι λαμβάνονται υπόψη ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες. Το 2004, τα κύρια κριτήρια ήταν η αδιαφάνεια του πολιτικού συστήματος, τα δημογραφικά στοιχεία και το ασφαλιστικό σύστημα. Τον Απρίλιο του 2010 η Ελλάδα πέρασε σε ΒΒ+ λόγω των δημοσιονομικών προοπτικών, της δομής του χρέους και της νομισματικής ευελιξίας. Με δεδομένο ότι οι επιδόσεις του προγράμματος προσαρμογής είναι απόλυτα απογοητευτικές και φυσικά η πορεία του χρέους, θεωρείται πλέον απόλυτα δικαιολογημένη η σημερινή βαθμολόγηση της Ελλάδας. Σημείωσε δε, ότι από τις χώρες με βαθμολογία CCC, η Ουκρανία  απέφυγε την πτώχευση και δεν πιστεύει ότι θα την αποφύγει η Ελλάδα με την παρούσα εικόνα. Εξάλλου, επεσήμανε ότι για τις εταιρίες αξιολόγησης, η «αθέτηση» των όρων δανειοδότησης, και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται το φημολογούμενο «reprofiling» (αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση αποπληρωμής) του ελληνικού χρέους, εκλαμβάνεται ως χρεοκοπία.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, οι «παράγοντες μιλάνε πολύ». Οι εταιρίες αξιολόγησης δεν μπορούν να αγνοήσουν ιδιωτικές συζητήσεις σε συνέδρια, κοκτέιλ ή στον τύπο αξιωματούχων και τις εντάσσουν  στο φάκελο εκτιμήσεων για την κάθε χώρα.

Ο κ. Kraemer υποστήριξε τέλος, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να μπει σε σταθερούς αναπτυξιακούς ρυθμούς αλλά θεώρησε την κρίση ως ευκαιρία για να αλλάξει οριστικά ο τρόπος λειτουργίας του κράτους.

• Η κα Μιράντα Ξαφά επεσήμανες στην ομιλία της ότι το Μνημόνιο δεν απέτυχε, απλώς δεν εφαρμόστηκε. Το υπέρογκο δημόσιο χρέος είναι σύμπτωμα, όχι αιτία του προβλήματος. Η αιτία είναι το μέγεθος του κράτους και οι παρεμβάσεις του στην οικονομία. Χωρίς συρρίκνωση του κράτους, το χρέος θα ξαναδημιουργηθεί ακόμη και αν διαγραφεί εξ ολοκλήρου. Η κυβέρνηση όμως αποφεύγει τις αποφασιστικές παρεμβάσεις και παραμένει δέσμια της κρατικιστικής αντίληψης που μας οδήγησε στην κρίση. Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μπαράζ νέων φόρων και χιλιοειπωμένες προθέσεις, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας αλλά η εξασφάλιση δανεικών για να συνεχιστεί η κρατική σπατάλη χωρίς να πληγεί καίρια το κομματικό-συνδικαλιστικό κατεστημένο.

Η εκδήλωση προσέφερε σε όλους τους συμμετέχοντες-εκπρόσωπους της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου, Προέδρους Οργανισμών και Τραπεζών, επιχειρηματίες, στελέχη χρηματοοικονομικών φορέων και επιχειρήσεων, αναλυτές και δημοσιογράφους- τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στη συζήτηση θέτοντας ερωτήσεις για τα θέματα που τους απασχολούν.

Η συζήτηση είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον για όλους, συμβάλλοντας στη διασαφήνιση και ενημέρωση όσον αφορά στις προοπτικές που υπάρχουν για στην Ελλάδα, την επιστροφή της στις χρηματαγορές και στην έξοδό της από την κρίση.

ΑΡΧΕΙΟ - ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 113 επόμενη > τελευταία >>