ICT plus
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

1/7/2007
«Καυτός Ιούλιος» στις τηλεπικοινωνίες. Η επόμενη ημέρα μετά τη μετοχοποίηση ΟΤΕ. Οι εκλογές καθορίσουν την ατζέντα σε εξαγορές και στρατηγικές κινήσεις. Η άμυνα των περιφερειακών παικτών και οι κινήσεις των μεγαθηρίων της κινητής.

«Ποδαρικό» στον Ιούλιο κάνουν η Vodafone και η Windστις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και του ευρυζωνικού ίντερνετ εγκαινιάζοντας ένα νέο κύκλο στρατηγικών και επιχειρηματικών αντιπαραθέσεων. Η είσοδος των δύο ισχυρών παικτών της κινητής, που αποτελεί τα προμηνύματα έντονων ανακατατάξεων στις επιχειρηματικές στρατηγικές των εταιρειών του κλάδου, συνοδεύεται από τη συνεργασία της Hellas On Line και της Tellas αντίστοιχα, αφήνοντας πίσω τον ΟΤΕ και την Cosmote που προσπαθούν να διαβλέψουν ποιες είναι οι κυβερνητικές προθέσεις για την πιθανότητα της συγχώνευσής τους.

Το «καλημέρα» στον Ιούλιο λένε η Vodafone και η Wind με νέα συνδυασμένα πακέτα κινητής, σταθερής και ίντερνετ, τα οποία θα διαθέτουν από τα ιδιόκτητα δίκτυα λιανικής που διαθέτουν και από ανεξάρτητες αλυσίδες. Η κίνηση των δύο εταιρειών αναμένεται με τη δέουσα επιφυλακτικότητα από τον ανταγωνισμό, καθώς όλοι περιμένουν να δουν της απόδοσης σειράς παραμέτρων όπως η διαφημιστική προβολή, η αποδοχή του κοινού, η λειτουργικότητα των υπηρεσιών και κυρίως η συμπεριφορά του «συστήματος» αλλαγής παρόχου που μέχρι σήμερα κάθε άλλο παρά γρήγορο και ασφαλές είναι. H Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κατακλύζεται εδώ και καιρό με χιλιάδες καταγγελίες και παράπονα για την πορεία των αιτήσεων αλλαγής παρόχου, τις ταχύτητες του ιντερνετ που πληρώνουν και ποτέ δεν αξιοποιούν. Σε αυτά τα προβλήματα θα μπουν σύντομα και οι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες μέχρι σήμερα γνωρίζουν από μακριά αυτά τα προβλήματα, όμως προσδοκούν ότι θα μεταφέρουν σταδιακά στα δίκτυά τους σημαντικό μέρος της κίνησης από τις εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας.

Το «σταθεροκινητό»
Στάση αναμονής τηρείται από την αγορά για τη νέα υπηρεσία της Vodafone, που αφορά το «σταθεροκινητό» τηλέφωνο, το οποίο έχει διαφορετική χρέωση, που πλησιάζει τις χρεώσεις σταθερής τηλεφωνία σε περιοχές που έχουν προεπιλεγεί από τον χρήστη. Η παρουσίαση του σταθεροκινητού ενδέχεται να δημιουργήσει νομικές προστριβές με τον ΟΤΕ, όμως η συγκεκριμένη υπηρεσία παρέχεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προβλήματα. Ουσιαστικά η αγορά τηλεπικοινωνιών «στρωματοποιείται» σε τέσσερα επίπεδα πακέτων υπηρεσιών,

·Τα «διπλά» και «τριπλά» πακέτα των εταιρειών σταθερής τηλεφωνίας με προκαθορισμένες τιμές, συγκεκριμένη κλιμάκωση ταχυτήτων στο ίντερνετ και απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις. Η Lannet, η Vivodi, η Forthet, η Tellas, η OnTelecomsκαι άλλες εταιρείες προσπαθούν να διευρύνουν τα ερείσματά τους σε μία αγορά με μεγάλη ρευστότητα και αβεβαιότητα.

·Τα κλασικά «μονοκόμματα» πακέτα του ΟΤΕ και της Cosmote, τα οποία δεν φαίνεται ότι θα αντέξουν και για το 2008, καθώς ήδη στο εσωτερικό του ΟΤΕ προετοιμάζονται οι νέες συνδυασμένες υπηρεσίες και πακέτα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός. Σημειωτέον ότι η υπηρεσίας της «σταθεροκινητής» είχε σχεδιαστεί εδώ και ένα χρόνο στον Οργανισμό.

·Τα πακέτα των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, Vodafoneκαι Wind, τα οποία θα συνοδεύονται και από υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικού ίντερνετ.

·Τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών πάνω από το ιντερνετ, τις οποίες προς το παρόν τις προσφέρει η AltecTelecomsμε το i-call και σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν σχέση με την συγκέντρωση των οικιακών υπηρεσιών επικοινωνιών και ψυχαγωγίας σε μία μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, η οποία αναλαμβάνει το ρόλο «κεντρικού server».

Αυτή η «στρωματοποίηση» δημιουργεί «οσμές» έντονων ανακατατάξεων στα μερίδια αγοράς, τα οποία σύντομα δεν θα έχουν και μεγάλη σχέση με τη σημερινή κατανομή της αγοράς.

Η μετά την μετοχοποίηση εποχή
Πολλά γράφτηκαν για την μετοχοποίηση του ΟΤΕ, τον στρατηγικό επενδυτή, τις κινήσεις για την συγχώνευση ΟΤΕ και Cosmoteκαι θα γραφτούν ακόμη περισσότερα. Σίγουρα κανείς δεν είχε προβλέψει την ακαριαία κίνηση του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο προετοιμάζοντας σιωπηλά τη διάθεση του 10,7% με στόχο την είσπραξη «ζεστού» ρευστού για τις ανάγκες του προϋπολογισμού. Η κίνηση-ματ μπορεί να δημιούργησε εξαιρετικά χλιαρές αντιδράσεις για την «αποτυχία» προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή, όμως η «αποτυχία» αυτή δεν φαίνεται ότι στεναχώρεσε κανέναν.

Το ενδιαφέρον όλων τώρα συγκεντρώνεται στη νέα στρατηγική του ΟΤΕ για την αγορά της σταθερής τηλεφωνίας και την συνένωση των δυνάμεών του με την Cosmoteπροκειμένου να δημιουργηθούν συνέργειες και κοινά επιχειρηματικά σχήματα για την αξιοποίηση της χρηματιστηριακής συγκυρίας και τη δημιουργία προσδοκιών για την μετεκλογική περίοδο που έρχεται χωρίς να γνωρίζει κανείς την ακριβή ημερομηνία των εκλογών. Aν και όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια έχουν γραφτεί, έχουν συζητηθεί και έχουν πρακτικά «ξεζουμιστεί», όλη η σεναρολογία δεν λαμβάνει υπόψη της ότι η υπόθεση «OTE και Cosmote» είναι ξεκάθαρα πολιτική, όπως άλλωστε και η άρτι δημιουργηθείσα υπόθεση «ΔΕΗ, Tellasκαι Wind».

Ξεκινώντας από τον ΟΤΕ και την Cosmote οι κινήσεις περί συγχώνευσης αυτή την περίοδο χαρακτηρίζονται ως «πρόωρες». Κύριο μέλημα του ΟΤΕ είναι η δημιουργία «μετώπου» απέναντι στον ανταγωνισμό των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των εταιρειών σταθερής, το οποίο μάλιστα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα καθώς οι απώλειες του Οργανισμού μπορεί να ξεφύγουν από κάθε πρόβλεψη. Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση «ησύχασε» με την μετοχοποίηση του ΟΤΕ, αφήνει την υπόθεση της συγχώνευσης της Cosmote να «σιγοψήνει» τα χρηματιστηριακά σενάρια και να δημιουργεί προσδοκίες, καθώς το Χρηματιστήριο χρειάζεται μετεκλογικά «stories» για να διατηρηθεί και να ξεπεράσει τις 4.800 μονάδες. Επομένως πολλά και εφαρμόσιμα είναι όλα τα σενάρια που ακούγονται και κυρίως γράφονται, όμως όλα δείχνουν ότι η υπόθεση αυτή θα μας απασχολήσει μετεκλογικά και μέχρι τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες μπορεί πιθανότατα να γίνουν το 2009 μαζί με τις προεδρικές και τις ευρωεκλογές, Σενάριο το οποίο πρέπει να λάβουν σοβαρότατα υπόψη τους όσοι σχεδιάζουν σενάρια θεριών νυκτών στις τηλεπικοινωνίες.

Πάλι οι εκλογές
Ο πρώτος και καθοριστικός παράγοντας στην υπόθεση Τellas, Wind, ΔΕΗ είναι και εδώ η ημερομηνία των εκλογών, η οποία καθορίζει σειρά κινήσεων ανάλογα με τη θέση που έχει το κάθε ένα τηλεπικοινωνιακό θέμα στην ατζέντα της κυβέρνησης. Αν οι εκλογές είναι υπόθεση του πρώτου τριμήνου του 2008, πιθανότατα το θέμα της Tellasκαι της Wind να κλείσει μέχρι τότε σε τίμημα που θα προσδιοριστεί με βάση την «αγοραία» κατάσταση των εισηγμένων ανταγωνιστών σταθερής της Tellasκαι την αποτίμηση των επενδύσεων που έχουν γίνει. Μπορεί να παίζεται ένα επιχειρηματικό παιχνίδι τακτικών κινήσεων μεταξύ του Αιγύπτιου Σαουίρις και του Ανδρέα Βγενόπουλου της Marfin, όμως ο χρόνος των εκλογών είναι εκείνος που καθορίζει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με την μέχρι σήμερα «κολοκυθιά» της αξίας της Tellas καταγράφονται τιμές από 150 μέχρι και 500 εκατ. ευρώ. Σίγουρα το ζήτημα και για τις δύο πλευρές είναι που βρίσκεται η χρυσή τομή και κυρίως πότε θα επιλέξει η μία πλευρά να πει το «ναι» ή και το «όχι». Ισως ξεφεύγει από την προσοχή πολλών αναφορών ότι η Windπρέπει πολύ γρήγορα να επιλέξει το μοντέλο της αυτόνομης εισόδου της στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας όπως και να κάνει και σειρά άλλων επιλογών καθώς η χρηματοοικονομική κατάστασή της βρίσκεται σε οριακά επίπεδα. Σε ανάλογη θέση βρίσκεται και η Tellas, η οποία εδώ και καιρό πρέπει να κάνει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μετά από μία σειρά ζημιογόνων χρήσεων. Από την άλλη πλευρά η υπόθεση του Αιγυπτίου Σαουίρις συνδέεται με σειρά άλλων ευρύτερων επιχειρηματικών κινήσεων που θα δούμε το επόμενο χρονικπο διάστημα. Αλλωστε ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της αύξησης κεφαλαίου της Marfin.

Οι «ασκήσεις» τηλεπικοινωνιακής επιχειρηματικότητας σίγουρα δεν γράφονται με το κλασικό πρίσμα που περιγράφεται τελευταία από αναφορές και καταγραφές συμβατικών κινήσεων. Εκτιμούμε ότι θα παρακολουθήσουμε πολλές απρόσμενες κινήσεις και σημαντικές εκπλήξεις που θα δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον επιχειρηματικό πλαίσιο ανάπτυξης των ελληνικών τηλεπικοινωνιών.

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1135 επόμενη > τελευταία >>