ICT plus
Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

24/5/2010
Αν και χρειάζονται πολλοί «κούκοι» να αναστρέψουν την πορεία της χώρας, οι απόψεις του Βασίλη Τραπεζάνογλου στο νέο το ψηφιακό βιβλίο για την Καινοτομία είναι πάντα μεστές, ώριμες και ευπρόσδεκτες. Ευχόμαστε να τις μελετήσουν οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι.

Εδώ και μέρες λάβαμε το ηλεκτρονικό βιβλίο του φίλου από τα παλιά Βασίλη Τραπεζάνογλου «Καινοτομία και Τεχνολογία. Εξωστρέφεια και πελατοκεντρικότητα στα επιχειρησιακά μοντέλα». Μέσα στο νέο βιβλίο για την αξιοποίηση της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ο συγγραφέας, από τους πιονέρους της Πληροφορικής στην Ελλάδα, παρουσιάζει μία αξιοπρόσεκτη προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας έχει επιλέξει να πιστεύει ότι αξιοποιεί αυτά δύο «εργαλεία», τα οποία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει ουσιώδεις και απαραίτητες προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα «η Καινοτομία αποτελεί αναγκαιότητα τόσο στους ιδιωτικούς όσο και στους δημόσιους οργανισμούς. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε αυτήν την εποχή, η εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών αποτελεί καθοριστικό πρόκριμα για να βρεθεί μια επιχείρηση με ενισχυμένη θέση, όταν τα πράγματα αποκτήσουν τη "νέα κανονικότητά τους"» λέει ο Βασίλης Τραπεζάνογλου στον πρόλογο του ηλεκτρονικού βιβλίου του που βρίσκεται διαθέσιμο, αν πιέσετε ΕΔΩ για να το κατεβάσετε από το ίντερνετ.

Για την ασυνέπεια λόγων και πράξεων των Πολιτικών ο Βασίλης Τραπεζάνογλου γράφει πως «η Καινοτομία  αποτελεί  ένα  από  τα  πιο  προσφιλή  στοιχεία  που  ενσωματώνουν  στην  πολιτική  που επαγγέλλονται τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων αλλά και οι πολιτικοί. Είναι το αλατοπίπερο που προσθέτουν οι επιχειρηματίες για να κάνουν πιο ελκυστικά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Είναι το επικοινωνιακό  όχημα  των  πολιτικών  που  επιθυμούν  να  εμφανίσουν  «σύγχρονο»  πρόσωπο  και  να δημιουργήσουν μεταρρυθμιστικές προσδοκίες».

Φυσικά δεν παραβλέπει να επισημάνει ότι στην Ελλάδα "ότι κουδουνίζει είναι Καινοτομία"  (εμείς θα το λέγαμε διαφορετικά και όχι τόσ κομψά) επισημαίνοντας ότι "οι συγχύσεις γύρω από το τι είναι και τι δεν είναι Καινοτομία είναι πολλές".

Οι πιο βασικές είναι δύο:

  • Η εντύπωση ότι κάθε πρωτότυπη ή ευφυής ιδέα αποτελεί καινοτομία. Η τελευταία απαιτεί αποτελεσματική εφαρμογή της ιδέας και αποδοχή της από αυτούς στους οποίους απευθύνεται, ώστε να υπάρχει το τεκμήριο παραγωγής αξίας. Οι πρωτότυπες ιδέες, οι ανακαλύψεις, οι εφευρέσεις αποτελούν το πρόκριμα μόνον για καινοτομίες
  • Η άστοχη ταύτισή της με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και ειδικότερα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), που οφείλεται στο γεγονός ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία των καινοτομιών που έχουν ηλεκτρονική βάση, στηρίζονται δηλαδή στην αξιοποίηση της ηλεκτρονικής με τη μορφή προϊόντων ή υπηρεσιών».

Αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο του Βασίλη Τραπεζάνογλου. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να φτάσει σε εσάς δεν έχει καμία δαπάνη, αλλά φυσικά θα χρειαστεί να «επενδύσετε» περίπου δύο με τρεις ώρες για να το μελετήσετε. Πιστεύουμε ότι το αξίζουν: και ο Βασίλης και το βιβλίο του.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΑΒΑΖΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ - ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 111 επόμενη > τελευταία >>