ICT plus
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

29/6/2007
Νέα σελίδα για τον ΟΤΕ μετά το placement. Εισροή 1,1 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα. Πρωτοφανής υπερκάλυψη από θεσμικούς επενδυτές. Τώρα αρχίζουν τα (πιο) δύσκολα για τη Διοίκηση του ΟΤΕ.

Ούτε στους πιο ευνοϊκούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης υπήρχε η χθεσινή επιτυχία του placementτου ΟΤΕ. Η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στο ανώτατο σημείο του εύρους στα 21,4 ευρώ, επιτρέποντας να διατεθούν με επιτυχία μετοχές, που αντιστοιχούσαν στο 10,7% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, που σημαίνει έσοδα 1,1 δισ. ευρώ περίπου για τα δημόσια έσοδα. Στο επιτελείο του υπουργού Οικονομίας επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία για την επιβράβευση της χρονικής επιλογής του placement, το οποίο σχεδιάστηκε με ακαριαίες κινήσεις για να προλάβει να αξιοποιηθεί η ρευστότητα των κεφαλαιαγορών πριν την πώληση πακέτου μετοχών της France Telecom.

Η διάθεση των μετοχών συνοδεύθηκε από έντονη ζήτηση και μεγάλη υπερκάλυψη, γύρω στις επτά φορές, από θεσμικούς επενδυτές με σημαντική θέση, συνθήκες που επέτρεψαν από πολύ νωρίς (λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης) η τιμή διάθεσης να διαμορφωθεί στο ανώτατο σημείο του εύρους τιμών με μηδενική έκπτωση σε σχέση με την τιμής κλεισίματος της προηγούμενης ημέρας, γεγονός που χαρακτηρίστηκε «πρωτοφανές» από χρηματιστηριακούς κύκλους. Με τη διάθεση των 52.446.092 μετοχών ή ποσοστού 10,7% του ελληνικού δημοσίου, το ποσοστό του μειώνεται στο 28,3% και το ερώτημα τώρα είναι ποιες είναι οι νέες ισορροπίες μεταξύ των μετόχων και ποιοι είναι οι νέοι «μικρομέτοχοι», που μπορεί να διεκδικήσουν επιρροές και επιδράσεις στη Διοίκηση του Οργανισμού.

Από σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τον ΟΤΕ, στο οποίο θα γραφτούν οι λύσεις στα νέα μεγάλα «μέτωπα» που έχει ανοίξει ο Παναγής Βουρλούμης, αλλά και ο ανταγωνισμός που μειώνει αργά και σταθερά τα μερίδια αγοράς και «στριμώχνει στα σχοινιά» τον Οργανισμό. Πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε τις κινήσεις για την απόκτηση του απόλυτου μετοχικού ελέγχου της Cosmote. Επίσης της λύσης των νέων ισορροπιών μεταξύ των τριών δικτύων λιανικής του Οργανισμού (Γερμανός, Cosmote και OTEshop) και κυρίως της αντιμετώπισης του ανταγωνισμού που «τρώει» περίπου χίλιους συνδρομητές την ημέρα, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις. Επίσης αναμένονται οι νέες κινήσεις στον τομέα της Ευρυζωνικότητας μετά την απορρόφηση της ΟΤΕnet. Η δημιουργία νέων συνδυασμένων υπηρεσιών Internet και τηλεφωνίας είναι μονόδρομος για τον Οργανισμό, που έχει αργήσει τραγικά στον τομέα αυτόν.

Στον αντίποδα των δικαιολογημένων πανηγυρισμών της Κυβέρνησης καταγράφονται και οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις. Ηδη η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της στηλιτεύει το placementως μία κίνηση καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, χωρίς στρατηγική και προοπτική. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας «η ενέργεια αυτή δεν εξυπηρετεί κανένα απολύτως επιχειρησιακό στόχο του ΟΤΕ, αλλά και κανένα εθνικό σκοπό, πέραν της ελάχιστης βραχυπρόθεσμης μείωσης των χρεών του Δημοσίου, ενώ η μείωση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο κάτω του 33,33% θα δημιουργήσει κρίση στη Διοίκηση της επιχείρησης, γιατί η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου ΟΤΕ θα αποτελεί πλέον «παζάρι» τραπεζών, θεσμικών επενδυτών και κράτους».

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ καλεί την Κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ το νόμο για τη διατήρηση από το κράτος του 33,33% του μετοχικού κεφαλαίου ΟΤΕ και να ξεκινήσεις δημόσιο διάλογο για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών στη χώρας. Παράλληλα καλεί τα κόμματα και τους φορείς να πάρουν αρνητική θέση στη διάθεση των μετοχών του δημοσίου και να ξεκινήσουν κινήσεις που θα την ανατρέψουν.

Η ΓΣΕΕ καταδικάζοντας την κίνηση της Κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πώληση και νέου πακέτου του ΟΤΕ με την εκχώρηση ποσοστού 10,7% στους θεσμικούς επενδυτές. Πρόκειται για το πιο κρίσιμο ποσοστό που οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ομίλου ΟΤΕ».

Ανάλογου ύφους ήταν η ανακοίνωσης του ΠΑΣΟΚ στην οποί αναφέρεται ότι «η Κυβέρνηση συνεχίζει, με συνέπεια, την πολιτική τής απαξίωσης του ΟΤΕ. Η κίνηση αυτή έγινε για καθαρά ταμειακούς λόγους, προκειμένου να μπορέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καλύψει, σε ένα βαθμό, τη γενικότερη καθίζηση των εσόδων του προϋπολογισμού».

Γεγονός όμως είναι ότι εδώ και τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια το ποσοστό του δημοσίου στον ΟΤΕ μειώθηκε σταδιακά από την απόλυτη πλειοψηφία του 100%στο σημερινό 28,3%.

 

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1135 επόμενη > τελευταία >>