ICT plus
Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

25/6/2007
Προετοιμασίες για την προκήρυξη νέου κύκλου ενισχύσεων 403,7 εκατ. ευρώ για τις ΜΜΕ.

Επίκειται η προκήρυξη του νέου κύκλου ενισχύσεων των ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα και του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστου Φώλια. Ο νέος κύκλος ενισχύσεων έχει συνολικό ύψος 403,7 εκατ. ευρώ και ανάλογα με την πορεία των αιτήσεων των επιχειρήσεων μπορεί να φθάσει μέχρι τα 499 εκατ. ευρώ. Οι τομείς ενδιαφέροντος αφορούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας των ΜΜΕ, που έχουν δραστηριότητες στους τομείς του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα οι επιχειρήσεις, οι ενέργειες αλλά και οι δαπάνες που θα ενισχυθούν με δημόσια επιχορήγηση, σε ποσοστό από 50% έως 60%, το οποίο εξαρτάται από την περιοχή της υλοποίησης της επένδυσης. Σύμφωνα με τους όρους της υπουργικής απόφασης το ποσοστό ενίσχυσης είναι 50% για τις περιοχές της ζώνης Α, έως 55% για τις επιχειρήσεις της ζώνης Β και έως 60% για τις περιοχές της ζώνης Γ.

Στη ζώνη Γ ανήκουν οι δήμοι με άνω του 50% της έκτασής τους να βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων και τα νησιά με λιγότερους από 5 χιλιάδες κατοίκους. Στη ζώνη B ανήκουν οι Περιφέρειες της χώρας που έχουν ποσοστό ανεργίας άνω του 10%, στις οποίες περιλαμβάνονται η Δυτική και η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Ηπειρος και τα Ιόνια Νησιά. Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στις ενισχύσεις πρέπει να απασχολούν έως 49 άτομα το 2006, να έχουν μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών την τελευταία τριετία από 30 χιλ. ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ για τις ζώνες Α και Β και από 15 χιλ. ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ για τη ζώνη Γ. Επίσης πρέπει να έχουν συμπληρώσει δύο πλήρεις ετήσιες (δωδεκάμηνες) και κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις.

Οι επιχειρήσεις που θα εντάξουν τις παραγωγικές επενδύσεις τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το επιχορηγούμενο ύψος κυμαίνεται από 30 χιλ. ευρώ έως 150 χιλ. ευρώ για τις ζώνες Α και B και από 20 χιλ. ευρώ έως 150 χιλ. ευρώ για τη ζώνη Γ. Οοσν αφορά την ίδια συμμετοχή της επιχείρησης, αφορά τουλάχιστον στο 25% του ύψους της επένδυσης που επιχορηγείται. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν και ΜΜΕ με μικτή δραστηριότητα. Η προϋπόθεση συμμετοχής είναι ότι το σύνολο των δραστηριοτήτων σε τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών παροχής υπηρεσιών πρέπει να είναι μεγαλύτερο του 50% στον κύκλο εργασιών τους για την τελευταία τριετία.

Η ευρωπαική διάσταση της Καινοτομίας
Το σύνολο των ενεργειών και των Προγραμμάτων που προκηρύσσονται από τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης εντάσσονται στην προσπάθεια της χώρας να αυξήσει τη συμμετοχή των ερευνητικών και καινοτομιών δραστηριοτήτων, καθώς η χώρα μας υστερεί δραματικά στους συγκεκριμένους τομείς στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην τελευταία του επίσκεψη στη χώρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Επιστήμης και Έρευνας, Janez Potocnik, παρουσίασε επίσημα το 7ο Προγράμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη, το οποίο πρέπει να υλοποιήσει η χώρα μας απορροφώντας πάνω από 5 δισ. ευρώ. Ο κ. Potocnik τόνισε τη σημασία της γνώσης και της καινοτομίας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζοντας σχετικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως ο Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας. Αναφέρθηκε σε εξέχοντες Έλληνες ερευνητές, όπως ο καθηγητής Φώτης Καφάτος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, και ο Αχιλλέας Μητσός, πρώην Γενικός Διευθυντής Έρευνας της ΕΕ, σχολιάζοντας παράλληλα το φαινόμενο "brain drain" που θέλει τους Έλληνες επιστήμονες να συνεχίζουν την καριέρα τους εκτός Ελλάδας.

Οι προτάσεις του Επιτρόπου για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, αλλά και για τη γενικότερη ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα, κινήθηκαν σε τέσσερις βασικούς άξονες: αύξηση των επενδύσεων, συντονισμένη ανάπτυξη των υποδομών, επιβράβευση των ερευνητών αλλά και των καινοτόμων επιχειρήσεων και, τέλος, αλλαγή της νοοτροπίας. Η νοοτροπία απέναντι στην έρευνα χρειάζεται να αλλάξει, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο Επίτροπος.

«Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το καλό της Ευρώπης, όχι μόνο της χώρας μας ή της περιφέρειάς μας. Οι αλλαγές που χρειάζονται προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πραγματικός Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας δεν μπορούν να γίνουν μεμονωμένα. Δεν μπορούμε να τον δημιουργήσουμε μόνοι μας στις Βρυξέλλες, ούτε στο Βερολίνο, ούτε στην Αθήνα. Θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι: ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, οι διοικητικοί φορείς» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας αναφέρθηκε στα ισχυρά σημεία του ελληνικού συστήματος, μεταξύ των οποίων είναι οι υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης και οι καλές επιδόσεις στις χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό (ιδίως από το Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ). Επίσης, ο υπουργός ανέλυσε τους βασικούς τομείς προτεραιότητας του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας (αύξηση και βελτίωση των επενδύσεων στη γνώση και την αριστεία, και διάδοση των νέων τεχνολογιών και της επιχειρηματικότητας), ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση της εθνικής χρηματοδότησης για την έρευνα και την τεχνολογία, η οποία αναμένεται να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ στην προγραμματική περίοδο 2007-2013. Σχετικά με τα μέτρα άρσης των περιφερειακών ανισοτήτων, ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε στην έναρξη λειτουργίας δύο νέων ερευνητικών κέντρων στην Πάτρα και τα Ιωάννινα και στους Περιφερειακούς Πόλους Καινοτομίας που ήδη λειτουργούν ή που βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας. Τέλος, μίλησε για τις αρχές που διέπουν το νέο νόμο για την Έρευνα και Τεχνολογία, μέσω του οποίου προωθείται η αύξηση τόσο της κρατικής όσο και της ιδιωτικής συμβολής στην Ερευνα.

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Γ. Τσουκαλάς τόνισε τη σημασία του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας για την Ελλάδα καθώς και στα οφέλη που έχει αποκομίσει η χώρα μας στην έρευνα και την τεχνολογία από τα Προγράμματα Πλαίσιο. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε σε στοιχεία της ΓΓΕΤ με βάση τα οποία η ελληνική συμμετοχή στο 6ο ΠΠ αποτελεί το 3% του συνόλου των συμμετοχών, ενώ στόχος είναι το 2013 η Ελλάδα να προσεγγίζει το 5% της χρηματοδότησης από το 7ο ΠΠ. Ο Επίτροπος Επιστήμης και Έρευνας, κ. Potocnik, περιγράφοντας τα επιμέρους προγράμματα του 7ου Π.Π. αναφέρθηκε στην ελληνική συμμετοχή στα προηγούμενα Προγράμματα Πλαίσιο η οποία ήταν ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με το μέγεθος της χώρας. Επισήμανε δε χαρακτηριστικά ότι στο 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο περισσότεροι από 2.000 εταίροι συμμετείχαν σε 1.500 έργα, κυρίως στους τομείς των Τεχνολογιών της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του Περιβάλλοντος. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών στο 7ο ΠΠ, καθώς και για την ενεργό συμβολή της Ελλάδας στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Οι συστάσεις του Επιτρόπου για την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας στη χώρα αφορούσαν την αύξηση των επενδύσεων, την έμφαση σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας, τη διασαφήνιση των πνευματικών δικαιωμάτων και τη διοικητική αναδιοργάνωση των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων.

 

ΑΡΧΕΙΟ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1706 επόμενη > τελευταία >>