ICT plus
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

14/7/2009
Η Siemens στηρίζει την πρωτοβουλία Desertec

Ο Τομέας Ενέργειας της Siemens θα συμμετάσχει, σε συνεργασία με άλλες βιομηχανικές εταιρίες, στην πρωτοβουλία Desertec, η οποία στοχεύει στην παροχή βιώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.  Το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη σήμερα, στο Μόναχο. Η περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια, η οποία θα παράγεται στα θερμοηλεκτρικά, ηλιακά πάρκα που θα βρίσκονται στην έρημο Σαχάρα και τα αιολικά πάρκα που θα βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική, θα μεταφέρεται σε κέντρα διανομής φορτίου, ακριβώς εκεί που υπάρχει ανάγκη για ενέργεια. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί ειδικός τεχνικός και χρηματοοικονομικός μηχανισμός. 

«Η πρωτοβουλία Desertec είναι ένα έργο με όραμα που μπορεί να έχει ουσιώδη συνεισφορά στην παροχή βιώσιμης ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο», δήλωσε ο Rene Umlauft, Διευθύνων Σύμβουλος του Τμήματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Τομέα Ενέργειας της Siemens. «Η πρωτοβουλία Desertec αποτελεί κοινή συνισταμένη της βιωσιμότητας, της τεχνολογικής υπεροχής και της επιχειρηματικότητας που διαθέτει όραμα. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά αποτελούν τα δυνατά σημεία της Siemens, εδώ και πάνω από 160 χρόνια. Η Siemens, με το ευρύ χαρτοφυλάκιο λύσεων για μονάδες ηλιακής ενέργειας, ανεμογεννήτριες και το ιδιαίτερα αποδοτικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας που διαθέτει, αποτελεί τον ιδανικό εταίρο στον τομέα της τεχνολογίας για την πρωτοβουλία Desertec», συμπλήρωσε ο κύριος Umlauft.

Οι προοπτικές είναι τεράστιες. Οι περιοχές στις οποίες εκτείνεται έρημος σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνουν περισσότερη ενέργεια σε περίπου έξι ώρες απ’ ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα μπορεί να συγκεντρώσει σε ένα χρόνο. Στη Σαχάρα, η διάρκεια της ηλιοφάνειας φτάνει τις 4.800 ώρες το χρόνο, γεγονός που προσφέρει την προοπτική παραγωγής «καθαρής», ηλιακής ενέργειας. Ως σύγκριση, αξίζει να σημειωθεί ότι η διάρκεια της ηλιοφάνειας στη Σαχάρα είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στη Γερμανία. Οι μονάδες ηλιακής ενέργειας που θα καλύπτουν έκταση 90.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων θα μπορούσαν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες όλου του κόσμου. Η πρωτοβουλία Desertec έχει ως στόχο να καλύψει το 15% με 20% της συνολικής ζήτησης ενέργειας στην Ευρώπη, μέσω της χρήσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας, έως το 2050. 

Η Siemens παρέχει ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων θερμοηλεκτρικών, φωτοβολταϊκών μονάδων, ανεμογεννητριών και τεχνολογίας για συστήματα μεταφοράς ενέργειας υψηλής αποδοτικότητας. Οι θερμοηλεκτρικές ηλιακές μονάδες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φιλικού προς το περιβάλλον ηλεκτρικού ρεύματος εδώ και πάνω από 120 χρόνια, ενώ αυτή τη στιγμή παρατηρείται σημαντική αύξηση στη χρήση τους. Επιπλέον, η Siemens είναι η κορυφαία εταιρία στην αγορά των τουρμπινών ατμού για θερμοηλεκτρικές, ηλιακές μονάδες. Κατέχοντας μερίδιο στην Ιταλική εταιρία Archimede Solar, η Siemens παρέχει τεχνολογία που έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, όσον αφορά στους ηλιακούς δέκτες, οι οποίοι αποτελούν βασικό μέρος αυτών των μονάδων παραγωγής ενέργειας. Ο συνδυασμός αυτών των δυο τεχνολογιών θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τη βελτίωση της αποδοτικότητας αυτών των μονάδων, γεγονός που τελικά θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω ηλιακής ενέργειας.

Χώρες όπως το Μαρόκο και η Αίγυπτος προσφέρουν επίσης εξαιρετικές προοπτικές αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας. Η Siemens είναι μεταξύ των κορυφαίων παρόχων ανεμογεννητριών στον κόσμο, ενώ αποτελεί ήδη την κορυφαία εταιρία στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Εν συνεχεία, ο ηλεκτρισμός που θα παράγεται στις περιοχές ερήμου που θα καλύπτει το έργο Desertec θα πρέπει να μεταφέρεται σε μια απόσταση 2.000 χιλιομέτρων, από τη Βόρεια Αφρική στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Αυτές οι αποστάσεις δεν αποτελούν πρόβλημα για τις τεχνολογίες μεταφοράς συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC). Για παράδειγμα, ένα έργο μεταφοράς συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης που υλοποιήθηκε από τη Siemens στην Κίνα, αφορούσε στη μεταφορά φορτίου 5.000 MW από υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής στο εσωτερικό της χώρας, στις μεγαλουπόλεις της Κινεζικής ακτής, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 1,400 χιλιομέτρων από το σημείο παραγωγής. Χάρη σε αυτή τη «λεωφόρο ηλεκτρικής ενέργειας», το 95% της παραγόμενης ενέργειας φτάνει στα κέντρα μεταφοράς φορτίου. Σε αντίθεση με τις νέες τεχνολογίες, η χρήση των παραδοσιακών γραμμών εναλλασσόμενου ρεύματος, θα οδηγούσε σε απώλεια περίπου 400 MW κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, δηλαδή ενός φορτίου ίσου με αυτό που παράγεται από μια μεσαίου μεγέθους μονάδα παραγωγής ενέργειας ή από 160 ανεμογεννήτριες. Ακόμη, οι χαμηλές απώλειες ενέργειας μειώνουν τα επίπεδα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται στο περιβάλλον κατά τρία εκατομμύρια μετρικούς τόνους το χρόνο.

Οι τουρμπίνες ατμού, οι δέκτες για θερμοηλεκτρικές, ηλιακές μονάδες, οι ανεμογεννήτριες, αλλά και η τεχνολογία μεταφοράς συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης αποτελούν μέρος του χαρτοφυλακίου περιβαλλοντικών λύσεων της Siemens. Κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2008, τα έσοδα από προϊόντα και λύσεις του χαρτοφυλακίου περιβαλλοντικών λύσεων της εταιρίας ανήλθαν περίπου στα €19 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου στο ένα τέταρτο (1/4) των συνολικών εσόδων της Siemens.

<< αρχική < προηγούμενη 110 / 110 επόμενη > τελευταία >>