ICT plus
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

E-GOVERMENT

26/2/2008
Ημερίδα Διαλόγου στο Πλαίσιο του Forum Ευρυζωνικότητας

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα Ημερίδα Διαλόγου που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), για την παρουσίαση και συζήτηση των προτάσεων αλλά και των συμπερασμάτων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο του Forum Ευρυζωνικότητας.

Το Forum Ευρυζωνικότητας αποτελεί πρωτοβουλία της ΕΕΤΤ, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007, στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός πολυδιάστατου προγράμματος ενεργειών για το «2007 Έτος Ευρυζωνικότητας». Στόχος του Forum είναι να εξετασθούν κρίσιμες για την ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας πτυχές, μέσα από έναν ευρύ διάλογο που αγκαλιάζει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της πολιτείας, της αγοράς, της επιστημονικής κοινότητας καθώς και την κοινωνία των πολιτών. Τα θέματα που εξετάστηκαν από τις ομάδες εργασίες του Forum, είναι τα εξής: 1) Ψηφιακό Περιεχόμενο και  Διαδικτυακές Εφαρμογές, 2) Εκπαίδευση-Επιμόρφωση, 3) Γεφύρωση Ψηφιακού Χάσματος, 4) Επιχειρηματικότητα-Ανταγωνισμός- Βιωσιμότητα, 5) Πολιτικές Προώθησης Ευρυζωνικότητας.

Στην Ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό στο ακροατήριο ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Βασίλειος Ανδρονόπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, Καθηγητής Βασίλειος Ασημακόπουλος.

 Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε στο χαιρετισμό του: «Αν αξιοποιήσουμε σωστά και έγκαιρα τις ευκαιρίες που κρύβονται πίσω από τις νέες τεχνολογίες μπορούμε να ωφεληθούμε ως άτομα, ως πολιτεία, ως χώρα. Μπορούμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες και καλές θέσεις εργασίας. Μπορούμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα του Πολίτη. Οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στο να αρθεί οριστικά ο κοινωνικός αποκλεισμός ευπαθών αλλά και γεωγραφικά αποκλεισμένων ομάδων του πληθυσμού».

Αναφερόμενος στη στρατηγική του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και τις Νέες Τεχνολογίες, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε:

«Ο κεντρικός άξονας της στρατηγικής για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες 2008-2013, έχει να κάνει με την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών. Με τη δημιουργία, δηλαδή, δικτύων οπτικών ινών νέας γενιάς, οι οποίες θέλουμε να φτάσουν στο σπίτι του κάθε χρήστη (Fiber Τo Τhe Ηome), αλλάζοντας την καθημερινότητα του πολίτη σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Θέλουμε και μπορούμε να είμαστε ανάμεσα στις χώρες εκείνες που προσαρμόζονται εγκαίρως στις ανάγκες της νέας εποχής και που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, 500.000 σπίτια έχουν ήδη συνδεθεί με το δίκτυο FTTH. Στη Δανία εφαρμόζεται σχέδιο για τη σύνδεση 967.000 κατοικιών, ενώ στη Γαλλία εκπονήθηκε στρατηγική για 4.000.000 σπίτια. Το σχέδιό μας προβλέπει σύνδεση 2.000.000 νοικοκυριών μέχρι το 2013! Το σχέδιο είναι φιλόδοξο. Αλλά δικαιούμαστε και στην Ελλάδα να είμαστε φιλόδοξοι, σχεδιάζοντας πάντα με ρεαλισμό. Το συνολικό κόστος των ενεργειών μας με βάση τη Στρατηγική υπολογίζεται στα 3 δις ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους καθώς και από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ο σύμβουλος που έχουμε προσλάβει με διαγωνισμό, εργάζεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. -Η πρώτη ικανοποίηση για την ανακοίνωση της Στρατηγικής μας, ήρθε από την Κομισιόν. Χωρίς καμιά προσυνεννόηση, συνεχάρη δημόσια την ελληνική κυβέρνηση για τις εξαγγελίες της.»

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Βασίλειος Ανδρονόπουλος αναφέρθηκε στην έννοια της χρηστής Διακυβέρνησης που αποτελεί στρατηγικό στόχο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών “Διοικητική Μεταρρύθμιση”. Όπως τόνισε ο κ. Ανδρονόπουλος, «η Τοπική Διακυβέρνηση έχει νόημα στο βαθμό που οι κεντρικές πολιτικές εφαρμόζονται με όρους αποτελεσματικότητας και ποιότητας στο τοπικό επίπεδο. Εκεί δηλαδή που ο πολίτης έχει την άμεση επαφή και σχέση του με το Κράτος. Κατά συνέπεια οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) αποτελούν έναν από τους τρεις (3) σημαντικούς κρίκους σχεδιασμού και εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών μαζί με το περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. Μέχρι πρόσφατα από τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, οι ΟΤΑ ωφελήθηκαν αλλά με έναν στατικό τρόπο. Τους δόθηκε δηλαδή η δυνατότητα να βελτιώσουν τις υποδομές τους και να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Αυτό όμως, δεν συνοδεύτηκε από τις αναγκαίες διοικητικές και οργανωτικές παρεμβάσεις που θα ενδυνάμωναν την ικανότητά τους να ασκήσουν αποτελεσματικά το έργο τους. Αυτό επιδιώκει να επιτύχει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Διοικητική Μεταρρύθμιση” και ιδιαίτερα μέσα από τα μεγάλα έργα που έχουν συμφωνηθεί με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ). Κλείνοντας το χαιρετισμό του, ο κ. Ανδρονόπουλος επεσήμανε ότι προσπάθειες, όπως το Forum Ευρυζωνικότητας, συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση και την καλύτερη προετοιμασία των ΟΤΑ για την πληρέστερη ανταπόκρισή τους στις επερχόμενες απαιτήσεις σε σχέση με την εισαγωγή και εφαρμογή διοικητικών αλλαγών.

Ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, Καθηγητής Βασίλειος Ασημακόπουλος επεσήμανε ότι η Ειδική Γραμματεία Ειδικού Σχεδιασμού ενδιαφέρεται να ακούσει και να καταγράψει τις ιδέες και τις προτάσεις, όπως θα ολοκληρωθούν και θα οριστικοποιηθούν από τις εργασίες του Forum, ώστε να γίνουν ενδεχομένως μέρος της Ψηφιακής Στρατηγικής για την ευρυζωνικότητα, για τα επόμενα έτη. Όπως δήλωσε ο κ. Ασημακόπουλος «Θέλουμε να ενσωματώσουμε ενδεχόμενες δράσεις που θα προκύψουν από το Forum Eυρυζωνικότητας στις δράσεις που ήδη σχεδιάζουμε, γιατί μας ενδιαφέρει μία πραγματικά ποιοτική ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας. Για την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, ποιοτική ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σημαίνει περισσότεροι πολίτες να αποκτούν πρόσβαση και να αξιοποιούν τα νέα μέσα για να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους. Σημαίνει ακόμη επιχειρήσεις που αντιλαμβάνονται τα οφέλη και που βελτιώνουν την παραγωγικότητά τους και τις πωλήσεις τους, αξιοποιώντας την ευρυζωνικότητα. Αν η ποιοτική ευρυζωνικότητα περιοριστεί για άλλη μία φορά, όπως στο παρελθόν, σε συζητήσεις για ταχύτητες σύνδεσης και σε υποδομές-υποδομές-υποδομές, τότε μπορεί να έχουμε πετύχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αλλά θα είναι για άλλη μία φορά θετικό αποτέλεσμα για τους λίγους και όχι για όλους.»

O Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης, κατά  την εισαγωγική του ομιλία χαρακτήρισε το 2007, κομβική χρονιά για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στην Ελλάδα. Ο κ. Αλεξανδρίδης αναφέρθηκε στην σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρά τις σημαντικές προσπάθειες, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να καλυφθεί η απόσταση που μας χωρίζει από τις πιο προηγμένες αγορές. Επιπλέον, τόνισε: «Η επιδίωξη αυτή, θεωρούμε, ότι είναι πολυδιάστατατη και δεν εξαντλείται μόνο σε δίκτυα υποδομής και σε αριθμούς συνδρομητών. Απαιτεί (1) εφαρμογές που θα δώσουν χρήσιμο και ελκυστικό περιεχόμενο στην ευρυζωνικότητα, (2) νέες δεξιότητες από τους πολίτες, από τις επιχειρήσεις και από τον κρατικό μηχανισμό και (3) νέα επιχειρηματικά μοντέλα και νέες πολιτικές. Και κυρίως, βέβαια, απαιτεί τη συμβολή όλων μας, της Πολιτείας με τα συντεταγμένα της όργανα, του επιχειρηματικού κόσμου, των τοπικών κοινοτήτων και των κοινωνικών φορέων.

Στο πλαίσιο του Forum Eυρυζωνικότητας έγινε, τους τελευταίους 8 μήνες, μια γιγάντια προσπάθεια να συγκεντρωθούν και να συντονιστούν οι εκπρόσωποι των φορέων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας. Περισσότερα από 80 άτομα από 30 διαφορετικούς φορείς συνέβαλαν στο διάλογο αυτό, μέσα από τακτικές συναντήσεις των Ομάδων και μέσα από συνεισφορές σε Κείμενα Εργασίας. Τις ιδέες και προτάσεις που έχουμε ήδη συγκεντρώσει και οι οποίες θα εμπλουτιστούν ακόμη περισσότερο με την ευκαιρία της σημερινής ημερίδας, θα τις θέσουμε υπόψη όλων των εμπλεκομένων φορέων, των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας, των τοπικών αρχών, των τηλεπικοινωνιακών παρόχων και  των κοινωνικών φορέων. Ελπίζουμε ότι αυτές θα συμβάλουν στη διαμόρφωση των κατάλληλων πολιτικών και δράσεων και στην περαιτέρω κινητοποίηση όλων μας ώστε να προχωρήσουμε ακόμη ταχύτερα.»

Οι Παρουσιάσεις και οι ομιλίες  είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ και συγκεκριμένα:
http://www.eett.gr/opencms/sites/EETT/NewsReleases/Events/imerida260208/Programma4.html

<< αρχική < προηγούμενη 43 / 47 επόμενη > τελευταία >>