ICT plus
Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

SCRIPTA MANENT

18/9/2019
Ποιος είναι ο εφοπλιστής Θεόφιλος Πριόβολος, που αποκτά σημαντική θέση στην ελληνική αγορά λογισμικού και ψηφιακών έργων. Η σημειολογία των έμμεσων πολιτικών παρεμβάσεών του.

Στους περισσότερους εξ ημών το όνομα του Θεόφιλου Πριόβολου πιθανότατα δεν λέει και πολλά, καθώς το συγκεκριμένο όνομα είναι παντελώς και εντελώς άγνωστο. Όχι όμως στους εφοπλιστικούς κύκλους και σε μία ομάδα πολιτικών παραγόντων και επιχειρηματικών προσωπικοτήτων με δυνατότητες ισχυρών παρεμβάσεων και υψηλού επιπέδου επαγγελματικής και κοινωνικής θέσης.

Για όσους παρακολουθούν συναντήσεις πολιτικών και κοινωνικών προβληματισμών το όνομα του Θεόφιλου Πριόβολου έγινε για μία ακόμη φορά γνωστό, καθώς στις 30 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη η παρουσίαση μελέτης για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας με τίτλο «Πώς μπορεί η ελληνική οικονομία να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη». Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με την χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Ιδρύματος Πολιτών και εκπονήθηκε από την IHS Markit. Το Παγκόσμιο Ιδρυμα Πολιτών έχει ως χρηματοδότη κατά κύριο λόγο τον Θεόφιλο Πριόβολο, ο οποίος έχει δεδηλωμένες πολιτικές θέσεις και απόψεις υπέρ των καθαρών φιλελεύθερων αρχών και κατευθύνσεων.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εκτός του γεγονότος ότι είχε αξιοπρόσεκτο πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέροντος, είχε ως κύριο χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα μέλη του πάνελ ήταν καθηγητές και οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας και ο πρώην επικεφαλής στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας. Στις εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Ιδρύματος Πολιτών μετέχουν προσωπικότητες, που έχουν συμβάλει με απόψεις , θέσεις και αποφάσεις τους, όταν μετείχαν ή μετέχουν σε θέσεις ευθύνης, στη διαμόρφωση της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει και υλοποιεί σήμερα η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την μελέτη προτάθηκαν συγκεκριμένοι κλάδοι που, αν αναπτυχθούν σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθύνσεις και συνθήκες ζήτησης θα δημιουργήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην απασχόληση και θα συμβάλουν σταθερά στην σταθερή αύξηση του ΑΕΠ. Οι κλάδοι αυτοί είναι: η κατασκευή μερών και τμημάτων αεροσκαφών, εξοπλισμού αεροναυτικής και διαστήματος, η κατασκευή μηχανημάτων βιομηχανικού εξοπλισμού και ρομποτικής, καθώς και η ναυπήγηση σκαφών αναψυχής και κρουαζιερoπλοίων. Εύστοχες οι επισημάνσεις και οι προτάσεις μόνο που η εκτίμηση ότι αν η Ελλάδα καταφέρει να έχει σε αυτούς στους κλάδους αύξηση των επενδύσεων κατά 2 δισ. το χρόνο, το κατά κεφαλή εισόδημα των Ελλήνων θα φτάσει τα προ κρίσης επίπεδα σε λιγότερο από δέκα χρόνια, δεν φαίνονται εφικτές. Και το χρονικό όριο των δέκα ετών δεν φαίνεται αφικτό, καθώς στους τομείς αυτούς το θεσμικό και αναπτυξιακό πλαίσιο βρίσκεται απλά στο «μηδέν» και δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα καμία σοβαρή κυβερνητική κίνηση για την δημιουργία, πρώτα, και την ανάπτυξη, μετά, αυτών των τομέων.

ΕΔΩ παρακολουθήστε δηλώσεις, του Θεόφιλου Πριόβολου, 
Μέλους του Παγκόσμιου Ιδρύματος Πολιτών (Global Citizen Foundation)
στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση της οικονομικής μελέτης
της IHS Markit για τις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο Θεόφιλος Πριόβολος το 1997 ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρεία Niki Shipping Ltd, η οποία διαθέτει σημαντικό αριθμό πλοίων, κυρίως για μεταφορικό έργο και διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Η ναυτιλιακή εταιρεία ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο North Star Group, στον οποίο επίσης ανήκουν εταιρείες του ιδίου με κύρια έργο στον κτηματομεσιτικό τομέα, στην πληροφορική, στις μεταφορές, στον τουρισμό και στην ενέργεια. Ο όμιλος υποστηρίζει ότι λόγω κοινωνικής ευθύνης χρηματοδοτεί και υποστηρίζει πολλούς μη κυβερνητικούς Οργανισμούς που προωθούν και στηρίζουν μελέτες για την ενδυνάμωση των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνέχεια με τη δημιουργία ισχυρών ερισμάτων
Μετά λίγους μήνες μετά και λίγο πριν τις ευρωεκλογές, στις 26 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών με θέμα «Ελλάδα 2021-Ατζέντα για την ελευθερία και την ευημερία», ανάφερε πως «η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα έτσι ώστε όλοι να ελευθερώσουν το μέλλον. Θα αναμετρηθούν η αλήθεια με το ψέμα, η πρόοδος με την καθήλωση και ο εκσυγχρονισμός με την καθυστέρηση» βάζοντας τα διλήμματα των επερχόμενων εκλογών, επισημαίνοντας πως «οι κάλπες που έρχονται θα είναι και μία μεγάλη πρόκληση για την προοδευτική φιλελεύθερη σκέψη».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν παράλειψε να αναφερθεί στο «αναποτελεσματικό, αλλά δαπανηρό κράτος που βούλιαξε την οικονομία, που φτωχοποιεί τους πολίτες οδηγώντας τους στο να γίνουν κομματικοί πελάτες έναντι κάποιου επιδόματος» και εμμέσως σκιαγράφησε την ανάγκη άμεσων επενδύσεων τόνισε ότι «αντί να μικραίνει διαρκώς ο εθνικός πλούτος κι ένα ακόμη μικρότερο μέρος του να δίνεται ως «αντίδωρο» σε όλο και πιο λίγους, εμείς προκρίνουμε τη συνεχή ανάπτυξη της χώρας που να δίνει μέρισμα σε όλο και πιο πολλούς» και τονίζοντας πως δεν υπάρχει ατομική πρόοδος χωρίς κίνητρα και επιβράβευση της προσπάθειας. «Καμιά κοινωνία δεν προχωρά με πολίτες που μένουν στο περιθώριο. Να, λοιπόν, γιατί η Ν.Δ κινείται με αρχές την ελευθερία και την αλληλεγγύη, γιατί η ελεύθερη πρωτοβουλία σε ελεύθερη οικονομία οδηγεί στην ελεύθερη δημιουργία» βάζοντας για μία ακόμη φορά τις κυρίαρχες πολιτικές αρχές του πλαισίου ανάπτυξης που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία». 

Ουσιαστικά το Παγκόσμιο Ιδρυμα Πολιτών δημιούργησε, σε άτυπη συνεργασία με παραγωγικούς βασικούς οικονομικούς φορείς και παράγοντες της ελληνικής οικονομίας, τις επιθετικές «αιχμές» σε παράγοντες της κλασικής αστικής και μεσαίας τάξης με στόχο τον προσεταιρισμό τους στην «εκστρατεία αλήθειας» προς τις εκλογές και την αθόρυβη ανατροπή των συσχετισμών που είχαν δημιουργηθεί με το «αντίπαλον δέος» της Αριστεράς.

«Back to the roots», αλλά να κοιτάμε τα επερχόμενα
Ο «ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός» είναι η ιδεολογική κοιτίδα της Νέας Δημοκρατίας. όπως προσδιόρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο ιδρυτικό συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος στη Χαλκιδική τον Οκτώβριο του 1974, αναφέροντας πως «ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική προστατευτική παρέμβαση του κράτους, χάριν της κοινωνικής δικαιοσύνης, με το τρίπτυχο «άνθρωπος-ελευθερία-αλληλεγγύη» χαράσσοντας με «βαριά» χρώματα τα ιδεολογικά όρια που κινήθηκε η Νέα Δημοκρατία τις επόμενες δεκαετίες.

Όμως σήμερα, κοντά σαράντα πέντε χρόνια μετά την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, έχουν επισυμβεί τεκτονικές αλλαγές στο διεθνές, ευρωπαϊκό, βαλκανικό σκηνικό, που δημιουργούν ένα διαρκώς ανανεώσιμο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο πιέζει ισχυρά για άμεσες προσαρμογές στις πολιτικές αναζητήσεις των κομμάτων για να προσεταιριστούν ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, αλλά και περιοχές ισχυρών επιρροών, όχι αναγκαστικά επιχειρηματικών συμφερόντων. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο το «χτίσιμο» δεσμών, ακόμη και χαλαρών, με ομάδες που επηρεάζουν αποφάσεις και παράλληλα έχουν διείσδυση σε ομάδες πολιτων αποτέλεσε έναν από τους στρατηγικούς στόχους της Νέας Δημοκρατίας στο δρόμο τις εκλογές. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν Οργανισμοί όπως το Παγκόσμιο Ιδρυμα Πολιτών (Global Citizen Foundation).

Δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση πως η θεματολογία των διοργανώσεων ήταν υπόθεση ρουτίνας. Κάθε άλλο. Στην διοργάνωση στις 30 Ιανουαρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη για την παρουσίαση μελέτης για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδαςμε τίτλο «Πώς μπορεί η ελληνική οικονομία να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρθηκαν απόψεις από τους ομιλητές, που η αποδοχή και η αντιμετώπισή τους από την ελληνική κοινωνία ήταν και είναι ακόμη πολύ δυσχερής. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά στην πρόταση της μελέτης που αφορούσε στην πλήρη κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων σε συνδυασμό με την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 και τη θέσπιση ενιαίας σύνταξης 700 ευρώ για όλους. Σίγουρα είναι πρόταση που θα βρει κάθετα αντίθετο μεγάλο μέρος εργαζομένων, ειδικά των όποιων μπορούν να χαρακτηριστούν σήμερα «υψηλόμισθοι».

Στην μελέτη υπάρχουν και τα «οφέλη», τα οποία αναφέρονται στην άμεση αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, στην ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης, στην αύξηση και διεύρυνση της απασχόληση και της παραγωγή, στην μείωση του κόστους εργασίας, αλλά και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Βεβαίως η επιφυλακτικότητα των «καμένων» εργαζομένων από πειραματισμούς δεκαετιών είναι σίγουρα μεγάλη και ισχυρή.

Και πρόταση για «Καινοτόμο Σύνταγμα»
Οι συλλέκτες ειδικών εκδόσεων κυριακάτικων εφημερίδων πιθανότατα έχουν στο αρχείο τους την έκδοση του 2016 της «Καθημερινής της Κυριακής» με τίτλο «Ενα καινοτόμο σύνταγμα για την Ελλάδα», με χόρηγο το Παγκόσμιο Ίδρυμα Πολιτών. Συγγραφείς ήταν οι Νίκος Αλιβιζάτος, Παναγής Βουρλούμης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Γιάννης Κτιστάκις, Στέφανος Μάνος και Φίλιππος Σπυρόπουλος και την πρωτοβουλία είχε ο Στέφανος Μάνος. Η σημειολογία των προσωπικοτήτων και οι θέσεις που εκθέτουν κατά καιρούς, είναι χαρακτηριστικές της ιδεολογικής κατεύθυνσης που εμφατικά υποστηρίζουν και εν πολλοίς έχουν εισάγει στους προβληματισμούς, αλλά και στις πολιτικές και οικονομικές διατυπώσεις θέσεων πολλών παραγόντων της χώρας.

Το κείμενο της έκδοσης «Ενα καινοτόμο σύνταγμα για την Ελλάδα» θα το βρείτε ΕΔΩ

Ουσιαστικά ο εφοπλιστής Θεόφιλος Πριόβολος φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να ενεργοποιηθεί έτι περαιτέρω στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή. Η εξαγορά της SingularLogic, μίας εμβληματικής αλλά «τραυματισμένης» εταιρείας από παλαιούς ανταγωνισμούς μετόχωνεταιρείας, η οποία ταλανίζεται ακόμη από απουσία στρατηγικού σχεδιασμού και προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις της δυναμικής αγοράς λογισμικού και ψηφιακών υπηρεσιών, φαίνεται ότι αποδεικνύει αυτόν τον ισχυρισμό. Απομένει πλέον να δούμε πως θα κινηθεί στην περίοδο που η Νέα Δημοκρατία έχει γίνει πλέον κυβέρνηση και καλείται να υλοποιήσει ότι υποσχέθηκε προεκλογικά και κυρίως να δημιουργήσει ένα υγιές, σύγχρονο και κυρίως χρήσιμο για την ελληνική κοινωνία, επιχειρηματικό και αναπτυξιακό περιβάλλον.

Γιάννης Χαλαβαζής

<< αρχική < προηγούμενη 47 / 52 επόμενη > τελευταία >>