ICT plus
Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

10/9/2008
Η Panda Security διαπιστώνει αύξηση στα πλαστά προϊόντα antivirus που μολύνουν τους υπολογιστές

Τα Εργαστήρια Panda (PandaLabs), το εργαστήριο ανάλυσης και ανίχνευσης malware της Panda Security, έχουν παρατηρήσει μια αύξηση στην χρήση malware με το πρόσχημα των πλαστών προϊόντων antivirus από τους κυβερνο-απατεώνες, με σκοπό την εξαπάτηση των χρηστών.

Αυτές οι εφαρμογές, που ταξινομούνται ως adware από τα Εργαστήρια Panda (PandaLabs), εμφανίζονται ως εργαλεία antivirus. Εμφανίζονται συχνά στο διαδίκτυο σαν δωρεάν μεταφορτώσεις. Εναλλακτικά, μπορεί να κρυφτούν σε άλλα αρχεία που μεταφορτώνονται από τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων αρχείων μουσικής ή βίντεο.

Μόλις εισχωρήσουν σε ένα σύστημα, λειτουργούν συχνά ως εξής: λένε στο χρήστη (που είναι συχνά απληροφόρητος ότι η εφαρμογή έχει εισχωρήσει στο σύστημά τους) ότι ένας ιός έχει ανιχνευθεί. Τους προσκαλούν έπειτα να αγοράσουν την πλήρη έκδοση του antivirus για να απολυμάνουν τον υπολογιστή (μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα αυτών των πλαστών προγραμμάτων antivirus εδώ: http://www.flickr.com/photos/panda_security/2678703471/).

Εάν οι χρήστες δεν αγοράσουν το antivirus, συνεχίζουν την επίδειξη ανύπαρκτων μολύνσεων και αναδυόμενων παραθύρων προσκαλώντας τους χρήστες να αγοράσουν το λογισμικό ασφάλειας, το οποίο στην πραγματικότητα δεν ανιχνεύει ή δεν διαγράφει τίποτα. Εάν το αγοράσουν, θα έχουν πληρώσει για ένα άχρηστο πρόγραμμα. Έτσι οι κυβερνο-απατεώνες επιτυγχάνουν τον κύριο στόχο: να επωφεληθούν οικονομικά μέσω του malware.

Επιπλέον, για να αποτρέψουν τους χρήστες να ελέγξουν εάν είναι πραγματικά μολυσμένοι ή όχι, αυτά τα προγράμματα προσπαθούν συνήθως να εμποδίσουν ιστοσελίδες των πραγματικών online antivirus, των επιχειρήσεων ασφάλειας, κ.λπ.

"Αρχικά, αυτά τα πλαστά προγράμματα antivirus ήταν αρκετά στοιχειώδη, εντούτοις, γίνονται πιο περίπλοκα για να αποτρέψουν την ανίχνευση από τις πραγματικές λύσεις ασφάλειας. Πολλά έχουν γίνει πολυμορφικά (αλλάζουν τη μορφή τους κάθε φορά που εγκαθίστανται σε έναν υπολογιστή). Αυτή η επένδυση αποδεικνύει ότι οι κυβερνο-απατεώνες λαμβάνουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, και συνεπώς, πολλοί χρήστες έχουν πέσει θύματα σε αυτή την απάτη", εξηγεί ο Luis Corrons, Τεχνικός Διευθυντής των Εργαστηρίων Panda (PandaLabs).

Πώς να αποφύγετε να πέσετε θύματα σε αυτά τα πλαστά προϊόντα antivirus

- Να είστε προσεκτικοί με τα προγράμματα που εγκαθιστάτε: Σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα προγράμματα συνδέονται με άλλες μεταφορτώσεις, π.χ. οι χρήστες θα μπορούσαν να μεταφορτώσουν ένα νόμιμο πρόγραμμα και ένα από αυτά τα προγράμματα μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στο σύνολο των αρχείων. Συνήθως, υπάρχει μια επιλογή μη-εγκατάστασης. Τα Εργαστήρια Panda (PandaLabs) συστήνουν στους χρήστες να ελέγχουν προσεκτικά τα προγράμματα που εισχωρούν στον υπολογιστή κατά τη διάρκεια της μεταφόρτωσης.

- Αγνοήστε ηλεκτρονικά μηνύματα με ελκυστικές ειδήσεις ή θέματα: Πολλά από αυτά τα προγράμματα έχουν διανεμηθεί τις τελευταίες εβδομάδες χρησιμοποιώντας τεχνικές social engineering - στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα με ελκυστικά θέματα (μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα εδώ: http://www.flickr.com/photos/panda_security/tags/fakeantivirus/). Αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα προσκαλούν τους χρήστες να ανοίξουν μια σύνδεση για να δουν ένα βίντεο ή εικόνες ψεύτικων ειδήσεων. Εάν το κάνουν, θα επιτρέψουν σε κάποιο τύπο malware να εισχωρήσει στον υπολογιστή τους, π.χ. πλαστά antivirus.

- Να είστε υποψιασμένοι με τη μικρότερη ένδειξη προβλήματος: Εάν ένα πρόγραμμα το οποίο εσείς δεν θυμάστε να έχετε εγκαταστήσει αρχίζει να επιδεικνύει ψεύτικες μολύνσεις ή αναδυόμενα παράθυρα προσκαλώντας σας να συγκρίνετε κάποιους τύπους antivirus, να είστε προσεκτικοί. Το πιθανότερο είναι ένα από αυτά τα κακόβουλα προγράμματα να έχει εγκατασταθεί (παράδειγμα αναδυόμενου παραθύρου ενός πλαστού antivirus: http://www.flickr.com/photos/panda_security/2679524216/).

- Διατηρείτε όλα τα προγράμματα ενημερωμένα: Ένα ξεπερασμένο πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι ένα τρωτό πρόγραμμα. Συνεπώς, πρέπει να διατηρείτε όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στον υπολογιστή ενημερωμένες, δεδομένου ότι πολλοί κακόβουλοι κώδικες χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες ευπάθειες υπολογιστών για να εισχωρήσουν και να τους μολύνουν.

- Ανιχνεύστε τον υπολογιστή σας με μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας: Σας συμβουλεύουμε να ανιχνεύετε περιοδικά τον υπολογιστή σας με μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας. Με αυτό τον τρόπο, εάν ένα από αυτά τα δείγματα υπάρχει στον υπολογιστή, αυτό μπορεί να ανιχνευθεί και να εξαλειφθεί. Η Panda Security παρέχει, στο Infected or Not (http://www.infectedornot.com), δωρεάν online εργαλεία ανίχνευσης για τους οικιακούς χρήστες και τις επιχειρήσεις.

ΑΡΧΕΙΟ - ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 3 / 111 επόμενη > τελευταία >>