ICT plus
Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

1/7/2011
Συμβουλές ασφάλειας από τα PandaLabs για ένα καλοκαίρι χωρίς προβλήματα

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά, τα σχολεία έκλεισαν και οι μαθητές ξεκίνησαν ήδη τις διακοπές τους. Η Panda Security, The Cloud Security Company, μέσα από τα PandaLabs, τα anti-malware εργαστήριά της, δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή χρήση του Internet, ειδικά με την εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων που υπάρχει και τα οποία πολλές φορές προκαλούν κενά ασφάλειας στα συστήματα των χρηστών.

«Φέτος θέλουμε να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στις συμβουλές που αφορούν στους νέους και στα παιδιά. Το καλοκαίρι, οι διακοπές και ο ελεύθερος χρόνος τα κάνουν να περνούν αρκετό χρόνο με τον υπολογιστή τους στο Internet», δήλωσε σχετικά ο Luis Corrons, τεχνικός διευθυντής των PandaLabs. «Η προσοχή όλων μας θα πρέπει να στραφεί προς τα κοινωνικά δίκτυα που γνωρίζουν μεγάλη εξάπλωση, ειδικά μεταξύ των νέων ανθρώπων που ξοδεύουν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους σ’ αυτά. Ωστόσο πολύ συχνά πλέον αυτά τα sites εγκυμονούν κινδύνους που αφορούν στην ασφάλεια των υπολογιστών, ειδικά με επιθέσεις malware. Επικίνδυνες εφαρμογές και links που οδηγούν τους χρήστες σε malware sites είναι πολύ συνηθισμένα φαινόμενα», προσθέτει ο Corrons. «Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι οι καλές συνήθειες στο Internet θα πρέπει να βασίζονται σε ένα σταθερό Parental Control system».

Συμβουλές ασφάλειας για τις καλοκαιρινές διακοπές

Τα PandaLabs αναλύουν συνεχώς όλες τις τελευταίες τάσεις που κυριαρχούν στο Internet και έχοντας αυτό κατά νου, παρέχουν και χρήσιμες συμβουλές στους χρήστες προκειμένου να έχουν ένα σύστημα πάντα ασφαλές:

  • Προσοχή στις πληροφορίες που εισάγετε στα κοινωνικά δίκτυα: Ποτέ δεν αναφέρουμε πληροφορίες όπως την ημερομηνία που θα φύγουμε για διακοπές, ειδικά αν έχουμε δημοσιευμένα τα στοιχεία που αφορούν στον τόπο διαμονής μας (διεύθυνση, τηλέφωνα κλπ.).
  • Κάντε χρήση εφαρμογών parental control: Στις καλοκαιρινές διακοπές όλα τα παιδιά χρησιμοποιούν τον υπολογιστή περισσότερο χρόνο απ’ ότι την υπόλοιπη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ειδικότερα τώρα χρειάζεται να τα εκπαιδεύουμε για την ορθή χρήση του Internet, αφού υπάρχουν κίνδυνοι. Μία καλή ιδέα είναι να θέσουμε χρονικά όρια χρήσης, να παρακολουθούμε τις σελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά κατά την απουσία μας και να απαγορεύουμε την πρόσβαση σε sites με ακατάλληλο για αυτά περιεχόμενο. Αυτό μπορούν οι γονείς να το πετύχουν με την εγκατάσταση ενός προγράμματος parental control. Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία που τους βοηθά να ορίσουν σε ποια Web pages θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους και σε ποια όχι, αλλά και πολλές άλλες λειτουργίες.
  • Προσοχή στο email, αφού πολλές φορές αυτό αποτελεί το πιο διαδεδομένο κανάλι ανταλλαγής δεδομένων, αλλά και ο πιο εύκολος στόχος για να χτυπηθεί από κακόβουλες επιθέσεις, από phishing ή άλλα scams που διακινούνται μέσω μηνυμάτων spam. Αυτήν ειδικά την εποχή, διακινούνται χιλιάδες μηνύματα spam που προσφέρουν εξωφρενικά φθηνές διακοπές. Αυτά τα μηνύματα συνήθως ρωτούν τους χρήστες για προσωπικά δεδομένα ή τους προτείνουν να κατεβάσουν άμεσα κάποιες πληροφορίες που συνήθως είναι μολυσμένα αρχεία. Δεν χρειάζεται λοιπόν να πούμε ότι αυτά τα μηνύματα τα αγνοούμε, διαγράφοντάς τα άμεσα.
  • Πάρτε τα μέτρα σας σε κοινόχρηστους υπολογιστές: Σε καμία περίπτωση μην βάζετε passwords ή άλλου είδους κωδικούς πρόσβασης σε κοινόχρηστους υπολογιστές, αφού ποτέ δεν ξέρετε αν είναι μολυσμένοι ή όχι. Όταν κάνετε surfing στο Web ή chatting μέσα από ένα Internet cafe, προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή που έχει εγκατεστημένη μία up-to-date έκδοση εφαρμογής antivirus. Επιπλέον, καλό θα είναι να λάβετε και τα παρακάτω μέτρα: Αρχικά μην ενεργοποιείτε την επιλογή της αποθήκευσης των passwords στον τοπικό υπολογιστή αν θέλετε να μπείτε σε προσωπικούς σας λογαριασμούς από κάποιον κοινόχρηστο υπολογιστή. Αυτό θα επιτρέψει στον επόμενο χρήστη να δει όλους σας τους λογαριασμούς. Επίσης ελέγξετε να δείτε αν ο υπολογιστής είναι μολυσμένος ή όχι. Στο πρώτο ύποπτο σημάδι (pop-ups, malfunction, κλπ.), σταματήστε αμέσως τη χρήση του. Τέλος μην χρησιμοποιείτε ποτέ κοινόχρηστους υπολογιστές για να κάνετε τραπεζικές συναλλαγές.
  • Εγκαταστήστε τα πιο πρόσφατα security patches για τις εφαρμογές σας: Οι απατεώνες του κυβερνοχώρου, προωθούν συχνά επιθέσεις που εκμεταλλεύονται κενά ασφαλείας στις ευρείας χρήσεως εφαρμογές. Οι υπεύθυνοι ανάπτυξης συνεχώς ενημερώνουν τους χρήστες για συμπληρώματα ασφάλειας τα οποία διατίθενται για να επιλύσουν τα προβλήματα που ανιχνεύονται. Εάν οι εφαρμογές σας δεν σας ειδοποιούν αυτόματα για τη διαθεσιμότητα αυτών των αναπροσαρμογών, τότε θα πρέπει να μπαίνετε περιστασιακά στην επίσημη σελίδα του προϊόντος και να ελέγχετε για τυχόν security patches που υπάρχουν διαθέσιμα προς εγκατάσταση. Μία καλή ιδέα είναι κάνετε τις απαραίτητες ενημερώσεις πριν και αφού επιστρέψετε από τις διακοπές σας.
  • Σβήστε το router: Η κίνηση αυτή θα αφήσει τους ανεπιθύμητους εκτός του υπολογιστή σας, αφού δεν θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυό σας κατά την απουσία σας. Έτσι για παράδειγμα αν κάποιος μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυό σας, μπορεί να κατεβάσει κακόβουλο κώδικα που θα μπορούσε να παραμείνει στο δίκτυο έως ότου εσείς να ενεργοποιήσετε και πάλι τον υπολογιστή σας και να τον μολύνει χωρίς καν να το καταλάβετε.
  • Μη συνδέεστε σε ασύρματα δίκτυα Wi-Fi που δεν έχουν ενεργοποιημένη ασφάλεια, αφού έτσι μπορεί να συνδεθείτε άθελά σας σε δίκτυο από hackers που κλέβουν πληροφορίες και τις διακινούν μέσω Internet. Ακόμα κι αν πρέπει να πληρώσετε για τη σύνδεση είναι πάντα προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ασφαλή και αξιόπιστα δίκτυα.
  • Εξασφαλίστε μία up-to-date και ενεργή εφαρμογή antivirus: Να θυμάστε πάντα ότι η νέα σειρά 2012 των προϊόντων antivirus της Panda είναι άμεσα διαθέσιμη. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το http://www.pandasecurity.com/homeusers/solutions/

Μην αφήνετε λοιπόν τους κακόβουλους να εισβάλλουν στα δεδομένα του υπολογιστή σας και να καταστρέψουν τις διακοπές σας. Για περισσότερες συμβουλές όπως αυτές επισκεφθείτε την ειδική ιστοσελίδα της Panda Security “Internet in Safe Hands” στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://protectyourfamily.pandasecurity.com/

ΑΡΧΕΙΟ - ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 2 / 111 επόμενη > τελευταία >>