ICT plus
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

28/11/2007
Tα «αυτονόητα» ελέχθησαν στην χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών με την MIG. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν εκατέρωθεν τις θέσεις τους. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητά και τηλεπικοινωνιακό επενδυτή. Η MIG δεν αποσύρεται από την προοπτική ενίσχυσης της θέσης της στον ΟΤΕ.

Δεν επιβεβαιώθηκαν τα «πολεμικά σενάρια» που προηγήθηκαν της χθεσινής συνάντησης μεταξύ του Γ. Αλογοκούφη, του Κ. Χατζηδάκη και του Ανδρ. Βγενόπουλου. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά τις θέσεις τους, οι οποίες είναι γνωστές εδώ και καιρό. Η μεν Κυβέρνηση βλέπει θετικά την παρουσία της MIG στο μετοχολόγιο του ΟΤΕ την οποία δεν θα ήθελε άνω του 20% και εξετάζει, άσχετα πως και με ποιο χρονοδιάγραμμα, την ύπαρξη ενδιαφέροντος από ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό, ενώ παράλληλα προχωρά την απόσυρση της Cosmote ως 100% θυγατρικής του ΟΤΕ από το Χρηματιστήριο. Η δε Marfin Investment Group (MIG) έχει «οπλίζεται» με πρόσθετη ρευστότητα για να είναι έτοιμη δια παν ενδεχόμενο στο ολοφάνερο πλέον «brasdefer» που έχει ξεκινήσει στον ΟΤΕ. Διατυπώνει το αίτημα για παρουσία στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, όμως σίγουρα καταλαβαίνει ότι αυτό θα είναι εφικτό, όταν οι «συνθήκες είναι ώριμες». Ουσιαστικά η χθεσινή συνάντηση δεν έβγαλε «πολεμικό ανακοινωθέν», έδειξε όμως ότι και οι δυο πλευρές αντιμετωπίζουν με μεγάλη προσοχή τις εκατέρωθεν σχέσεις, καθώς στο 2008 θα παιχτούν νέα και δύσκολα «έργα», που θα αφορούν στους τομείς της Ενέργειας, των Μεταφορών και των Λιμένων. Ετσι μία «πολεμική» ατμόσφαιρα στον ΟΤΕ δεν συμφέρει καμία πλευρά.

Ουσιαστικά η χθεσινή συνάντηση των συναρμοδίων υπουργών και της MIG δεν επεκτάθηκε πέραν της εθιμοτυπικής και διερευνητικής ανταλλαγής απόψεων, όπου η κυβερνητική πλευρά «έδειξε» τα όρια που βλέπει την παρουσία της MIG στον ΟΤΕ αλλά και από την άλλη πλευρά επαναδιατυπώθηκε ότι η παρουσία στον Τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό δεν είναι ευκαιριακή και σίγουρα δεν γίνεται για την αποκόμιση υπεραξιών. Είναι φυσικά πολύ νωρίς να διατυπωθούν πιθανές εξελίξεις στο «μέτωπο ΟΤΕ», καθώς προηγείται σειρά εξελίξεων που αφορούν το εγχείρημα της απόκτησης του 100% της Cosmote, την πώληση της Infote, τη δημιουργία εταιρείας που θα αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού, η λειτουργία της νέας διοικητικής δομής του ΟΤΕ, οι σχέσεις με τον ανταγωνισμό και φυσικά με την ΕΕΤΤ, όπως και πολλές άλλες ήσσονος σημασίας λεπτομέρειες, στις οποίες η MIG θα επιθυμούσε την παρουσία της ως «ενεργού» ρυθμιστή παρά ως παθητικού μεγαλομετόχου.

Σε αυτή την προοπτική η Κυβέρνηση, προς το παρόν, κρατά επιφυλακτική στάση, καθώς ο ΟΤΕ δεν μπορεί πια να αποτελεί «μοντέλο ιδιωτικοποίησης» όπως είχε προβληθεί παλαιότερα. Είναι ευρύτερα γνωστό ότι το 2008 τα «μέτωπα» των ιδιωτικοποιήσεων που θα ανοίξει η Κυβέρνηση στην Ενέργεια, στις Μεταφορές, στα Λιμάνια και σε άλλους τομείς της Οικονομίας απαιτούν «ψύχραιμη» στάση απέναντι στα επενδυτικά κεφάλαια που θα σπεύσουν να λάβουν θέσεις στους συγκεκριμένους τομείς. Ετσι μία «πρόωρη» συμμετοχή της MIG στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ θα αποτελούσε «δεδικασμένο» και «προηγούμενο» για άλλους εξ ίσου «στρατηγικούς» τομείς.

Στο θέμα της κατεύθυνσης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για αναζήτηση «στρατηγικού ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού συμμάχου» στον ΟΤΕ, πολύ λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ακράδαντα ότι η συγκεκριμένη επιθυμία της Κυβέρνησης είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2008 και κυρίως με ποιους όρους. Σήμερα ελάχιστοι θα είναι σε θέση να γνωρίζουν κάτω από ποιο πλαίσιο γίνεται (αν γίνεται) αυτή η αναζήτηση και με ποιες εταιρίες συμβούλους. Επίσης είναι άγνωστες οι προθέσεις της Κυβέρνησης για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα αν συμβεί το (σήμερα) πιθανότερο, να μην υπάρχει ενδιαφέρον από ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό για τον (σημερινό) ΟΤΕ. Σίγουρα η αναζήτηση ευρωπαίου στρατηγικού επενδυτή έχει εξελιχθεί σε πάρα πολύ δύσκολο σταυρόλεξο , καθώς δεν υπάρχει εύκολα τρίτο μετοχικό μερίδιο από τη στιγμή που ο δεύτερος βασικός μέτοχος δηλώνει ότι «βλέπει» το 20% στου Οργανισμού και κάποτε μέρος του μετοχικού κεφαλαίου, γύρω στο 3 έως 4%(;),θα περάσει στον έλεγχο των εργαζόμενων σύμφωνα με τον Νόμο.

Μία προσεκτική ανάγνωση δηλώσεων και κινήσεων της MIG δείχνει ότι η πίεση (κυρίως) προς την Διοίκηση του ΟΤΕ αυξάνεται μετεκλογικά καθώς εκτός από τα λογικά δικαιώματα για την παρουσία της στο Διοικητικό Συμβούλιο που απορρέουν από την κατοχή του 17% των μετοχών, τίθεται έμμεσα θέμα «συναπόφασης» για σημαντικά στρατηγικά και τακτικά θέματα που θα απασχολήσουν τον Ομιλο ΟΤΕ μέσα στο 2008. Αυτά δεν είναι άλλα από τα προαναφερθέντα στα οποία η σημερινή Διοίκηση έχει ήδη χαράξει τις κατευθύνσεις και έχει δρομολογήσει τις κινήσεις της.

Χθες ο ΟΤΕ δημοσιοποίησε με δύο ανακοινώσεις του τα γεγονότα που ακολούθησαν την κίνηση της MIG την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου σχετικά με τις μετοχές του ΟΤΕ.

Η πρώτη ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η συμμετοχή της Μarfin Investment Group-Aνώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΟΤΕ ΑΕ και στα αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου ανέρχεται σε 17,0735%, με τον αριθμό των αντιστοιχούντων μετοχών, μετά των αντίστοιχων δικαιωμάτων ψήφου, να φτλανει στις 83.685.690. Η συμμετοχή αυτή της Marfin Investment Group-Aνώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΟΤΕ ΑΕ περιλαμβάνει:
α) ποσοστό συμμετοχής 6,5108% που αντιστοιχεί σε 31.912.720 μετοχές του ΟΤΕ με αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου που η MarfinInvestmentGroup κατέχει άμεσα και
β) ποσοστό συμμετοχής 10,5627% που αντιστοιχεί σε 51.772.970 μετοχές του ΟΤΕ που ενσωματώνουν αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου, τις οποίες η MarfinI nvestment Group έχει δικαίωμα να αποκτήσει σύμφωνα με τους όρους χρηματοπιστωτικών μέσων (totalreturnequityswaps) και των οποίων τα δικαιώματα ψήφου ασκούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της MarfinInvestmentGroup. Σημειώνεται ότι στο εν λόγω ποσοστό (10,5627%) συμμετοχής της MarfinI nvestment Group συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 4,4421% που αντιστοιχεί σε 21.772.970 μετοχές, με αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου που προκύπτει από τους όρους χρηματοπιστωτικής συμφωνίας τύπου totalreturnequityswap που έχει συναφθεί μεταξύ της Marfin Investment Group και της Commerz Bank AG, και έχει ανακοινωθεί δημόσια στις 22/10/2007.

Και η δεύτερη ανακοίνωση:
«Σύμφωνα με την από 23.11.2007 ενημέρωσή του από τον μέτοχό του Τράπεζα Commerz Bank AG, το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου του ΟΤΕ που κατέχει ο ως άνω μέτοχος ανέρχεται σε 5,06% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου του ΟΤΕ, που αντιστοιχεί σε 24.795.247 μετοχές που ενσωματώνουν δικαιώματα ψήφου, κατόπιν απόκτησης στις 21.11.2007. Η συμμετοχή αυτή της Commerz Bank AG στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΟΤΕ ΑΕ περιλαμβάνει:
α) ποσοστό συμμετοχής 5,06% που αντιστοιχεί σε 24.788.747 μετοχές του ΟΤΕ με αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου που η Commerz Bank AG κατέχει άμεσα και έμμεσα
β) ποσοστό συμμετοχής 0,001% που αντιστοιχεί σε 6.500 μετοχές του ΟΤΕ με αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου που η Commerz Bank AG κατέχει μέσω ADRs (Αμερικάνικοι Αποθετήριοι Τίτλοι).»
.

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 2 / 1143 επόμενη > τελευταία >>


ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ