ICT plus
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Λ. Κρέτσος: «Ιστορική μέρα» η μετάβαση της δημόσιας τηλεόρασης σε δικούς της, ανεξάρτητους πομπούς εκπομπής ψηφιακού σήματος

Για την επόμενη μέρα «ανεξαρτητοποίησης» της ΕΡΤ από τον ιδιώτη πάροχο DIGEA, τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, τα μέτρα που αναμένεται να εξαγγελθούν ως μέτρα στήριξης στον Τύπο, αλλά και το πολιτικό τοπίο, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος. Ο κ. Κρέτσος ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα μέτρα ενίσχυσης στον Τύπο, χαρακτήρισε «ιστορική μέρα» τη μετάβαση της δημόσιας τηλεόρασης σε δικούς της, ανεξάρτητους πομπούς εκπομπής ψηφιακού σήματος, ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο ΨΗΠΤΕ δεν θα σταθεί εμπόδιο σε «ένα συναινετικό διαζύγιο μεταξύ των περιφερειακών σταθμών και της DIGEA».
 
Απαντώντας στις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη περί απόπειρας ελέγχου των ΜΜΕ, ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ δήλωσε ότι «το να επιχειρηματολογεί για την προστασία της ελευθεροτυπίας ο αρχηγός του κόμματος που έριξε ''μαύρο'' στην ΕΡΤ, έστησε μονταζιέρες στα υπόγεια του Μαξίμου, και άφησε μαζί με το ΠΑΣΟΚ για τρεις δεκαετίες τους καναλάρχες να νέμονται τα δημόσια αγαθά δίχως να πληρώνουν δεκάρα τσακιστή, προκαλεί μόνο το γέλωτα και τη χλεύη των πολιτών».

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του υφυπουργού ΨΗΠΤΕ Λ. Κρέτσου στη δημοσιογράφο Δ. Βαλαβανίδου

Κύριε Κρέτσο, με αφορμή την ''ανεξαρτητοποίηση'', την Παρασκευή, της ΕΡΤ από τον ιδιώτη πάροχο DIGEA, και την εκπομπή ψηφιακού σήματος ανεξάρτητα, χωρίς ενοίκια και άλλες υποχρεώσεις, πώς βλέπετε να εξελίσσεται το τοπίο και στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς; Εκεί έχουν εκφραστεί δυσκολίες από τους υπευθύνους, για περιοχές χωρίς σήμα και ταυτόχρονα υπέρογκες χρεώσεις από τη DIGEA. Πείτε μας αν θέλετε τις σκέψεις σας εκ μέρους του υπουργείου για το θέμα.

Η 1η Φεβρουαρίου ήταν μια ιστορική ημέρα για την ΕΡΤ, η οποία επιτέλους έχει το δικό της δίκτυο και επομένως μπορεί να μεταφέρει αυτόνομα το πρόγραμμά της ως καθολικός πάροχος δικτύου σε ολόκληρη τη χώρα. Μόλις ολοκληρωθούν οι όποιες εργασίες απαιτούνται για την πλήρη ενεργοποίηση της δεύτερης πολυπλεξίας και της θυγατρικής εταιρίας ΕΡΤ-Net μπορούμε με νηφαλιότητα και σε νέα βάση να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα των περιφερειακών καναλιών με τη Digea, τα οποία προέκυψαν από τις απρονοησίες, τις αστοχίες και τις μεθοδεύσεις με τις οποίες η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προγραμμάτισε τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα.

Τα περιφερειακά κανάλια διαμαρτύρονται για το ενοίκιο που πληρώνουν στη Digea, αλλά και για την ποιότητα μετάδοσης του σήματος τους από αυτήν. Ο εκπρόσωπος της Digea από την άλλη πλευρά δήλωσε στην πρόσφατη ημερίδα της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία ότι και η Digea θέλει να απαλλαγεί από τους περιφερειακούς σταθμούς γιατί η μεταφορά του ψηφιακού τους σήματος φέρνει ζημίες στην εταιρία.

Δείτε αναλυτικά την συνέντευξη ΕΔΩ