ICT plus
Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου σε εκδήλωση για την "Ενίσχυση της σταθερότητας και της διεθνούς ασφάλειας του κυβερνοχώρου"

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε σήμερα ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για την "Ενίσχυση της σταθερότητας και της διεθνούς ασφάλειας του κυβερνοχώρου" που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας κ. Jean-Yves Le Drian στο πλαίσιο της 72ης Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNGA) που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε τα εξής:
"Θα ήθελα να συγχαρώ τον Υπουργό κ. Jean-Yves Le Drian  και την γαλλική κυβέρνηση γι' αυτή την πρωτοβουλία. Είναι κάτι που θα έπρεπε να είχαμε κάνει στην Ευρώπη πολύ νωρίτερα, προτού προκύψουν παράγοντες όπως η ανασφάλεια και ο φόβος σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και τράπεζες.
 
Αποδεικνύεται πλέον, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι ο κυβερνοχώρος αποτελεί ένα ακόμα πεδίο μάχης κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε πίσω σε αυτόν τον τομέα. Θα έπρεπε να είχαμε προβλέψει την επείγουσα σημασία της κυβερνοασφάλειας. Τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε. 
 
Η κυβερνοασφάλεια έχει καθοριστική σημασία τόσο για την ευημερία όσο και για την ασφάλειά μας. Οι κυβερνοαπειλές δεν στρέφονται μόνο εναντίον των πολιτών μας, αλλά απειλούν και τις δημοκρατίες μας. Ως Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα ασφάλειας, το ζήτημα αυτό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά μου. Καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εξαρτώνται πλέον από το Διαδίκτυο, η κυβερνοασφάλεια έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.
 
Το 2016 πραγματοποιούνταν καθημερινά περισσότερες από 4.000 επιθέσεις μέσω κακόβουλου λογισμικού "ransomware", παρουσιάζοντας αύξηση 300% σε σύγκριση με το 2015. Η επίθεση μέσω του κακόβουλου λογισμικού "Wannacry" επηρέασε πάνω από 150 χώρες και 230.000 πληροφοριακά συστήματα, μεταξύ των οποίων και εκείνα σταθμών πυρηνικής ενέργειας. 
 
Η επικινδυνότητα αυτών των απειλών έχει αυξηθεί και εξελιχθεί. Πρώτον, αποκτούν στρατηγική σημασία, καθώς θέτουν σε κίνδυνο κρίσιμες υποδομές και απειλούν τις δημοκρατικές διαδικασίες μας. Το κυβερνοέγκλημα αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα γεωπολιτικών στρατηγικών και "υβριδικών συγκρούσεων". Δεύτερον, αποκτούν ενδημικό χαρακτήρα, καθώς εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα σε πληροφοριακά δίκτυα, κρίσιμες λειτουργίες και υποδομές. Τρίτον, αποκτούν διεθνή διάσταση καθώς, εξαιτίας της παγκόσμιας διαδικτυακής διασύνδεσης, καθίσταται δυσχερέστερος ο περιορισμός των απειλών σε δίκτυα, συσκευές ή γεωγραφικές περιοχές. 
 
Κατά συνέπεια, δεν αποτελεί επιλογή η μη ανάληψη δράσης. Η συζήτηση αυτή συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα των οικονομιών και των δημοκρατικών θεσμών μας.
 
Στην ΕΕ αναγνωρίσαμε, έστω και με καθυστέρηση, τη σημασία της ανάληψης δράσης και αύριο στις Βρυξέλλες θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κυβερνο-"ανασφάλειάς" μας. Οι δράσεις είναι ευρωπαϊκές, αλλά ο προσανατολισμός τους είναι, προφανώς, παγκόσμιος.
 
Αυτή η νέα στρατηγική για τον κυβερνοχώρο βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την ανθεκτικότητα, την αποτροπή και τη διεθνή συνεργασία.  Όλες οι δράσεις που προβλέπονται στη στρατηγική εστιάζουν στο επιχειρησιακό κομμάτι.
 
Για τον λόγο αυτό, βασικό στοιχείο του πυλώνα της ανθεκτικότητας είναι να ενισχύσουμε τον επιχειρησιακό Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), ο οποίος έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Ο ENISA αποκτά ισχυρότερη εντολή (mandate), περισσότερους πόρους και αρμοδιότητα να υποστηρίζει επιχειρησιακά τα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών.
 
Κρίσιμη παράμετρος στον τομέα αυτό είναι οι δεξιότητες και η εμπειρία. Η δραστηριότητα των "χάκερς" μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από άτομα που διαθέτουν ανάλογες ικανότητες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα προγράμματα ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης θα συμπεριλαμβάνουν την κυβερνοασφάλεια ως αναπόσπαστο κομμάτι τους.
 
Η κυβερνοασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας, επιχειρήσεων, κυβερνητικών οργανισμών, οποιουδήποτε πολίτη διαθέτει συσκευή συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο.
 
Πρέπει να αναλογιστούμε ότι το 95% των επιτυχημένων κυβερνο-επιθέσεων διευκολύνεται από "κάποιου είδους ανθρώπινη παράλειψη, εκ προθέσεως ή μη". Συνεπώς, η "κυβερνο-προστασία" (cyber-hygiene) αφορά σε όλους: η ευαισθητοποίηση, η επικοινωνία, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη ικανοτήτων είναι κρίσιμες παράμετροι που θα πρέπει να γίνουνπροτεραιότητές μας.
 
Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο βασικό πυλώνα, την αποτροπή, η επιτυχία της εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα του εντοπισμού, της ανιχνευσιμότητας, της έρευνας και της δίωξης. Για υπάρξει αποτελεσματική αποτροπή των κυβερνοεπιθέσεων θα πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνατότητες σύλληψης και καταδίκης όσων τις διαπράττουν. Στον τομέα αυτό, η Συνθήκη της Βουδαπέστης για το Κυβερνοέγκλημα του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της συνεργασίας μας σε διεθνές επίπεδο για την ανταλλαγή πληροφοριών και ηλεκτρονικώναποδεικτικών στοιχείων.
 
Αυτό συνδέεται με τον τρίτο πυλώνα της στρατηγικής μας, την παγκόσμια συνεργασία, η οποία είναι η πιο σημαντική και η πιο συναφής πτυχή σε ό,τι αφορά το θεματικό πλαίσιο των εργασιών του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα. 
 
Η ασφάλεια του κυβερνοχώρου αποτελεί προτεραιότητα που καμία χώρα ή περιοχή δεν μπορεί να προωθήσει μόνη της. Είναι απαραίτητη η συμβολή όλων. Η Ε.Ε. θα συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά τη θέση ότι το διεθνές δίκαιο ισχύει και στον κυβερνοχώρο. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και το ΝΑΤΟ θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς σε διεθνές επίπεδο. Η συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ θα εμβαθυνθεί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις "υβριδικές" απειλές.
 
Ενώ ο κυβερνοχώρος αποτελεί ένα συναρπαστικό μέσο διάδρασης και προόδου, παρέχει ταυτόχρονα νέες δυνατότητες σε εγκληματίες. Η κυβερνοασφάλεια μας αφορά όλους. Όλοι μας μπορούμε να είμαστε στόχοι ή θύματα. Η ανθεκτικότητα και τα μέσα για την αποτροπή επιθέσεων έχουν καθοριστική σημασία για το μέλλον μας. Απέναντι σε μια απειλή που δεν γνωρίζει σύνορα, η προσέγγισή μας μπορεί να είναι μόνο παγκόσμια."
 
Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Αβραμόπουλος είχε σήμερα Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου, κατ' ιδίαν συναντήσεις και επαφές με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Xavier Bettel, τον Πρωθυπουργό της Λιβύης κ. Fayez al-Sarraj, τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας κ. Giorgi Kvirikashvili, τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας κ. Carmelo Abela, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας κ. Pavlo Klimkin και τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας κ. Mounir Majoubhi.
 
Την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, ο κ. Αβραμόπουλος θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για την «Πρόληψη της τρομοκρατίας στο Διαδίκτυο», που συνδιοργανώνουν o Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Emmanuel Macron, η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κα Theresa May και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Paolo Gentiloni. Στην συνέχεια, ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση για τη «Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες - ένα χρόνο μετά», που διοργανώνει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres. Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος θα συμμετάσχει μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Rex Tillerson στην υπουργική σύνοδο του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (GCTF).
 
Επίσης ο κ. Αβραμόπουλος πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah el-Sisi, τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Filippo Grandi,  τον Γενικό Γραμματέα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας του ΟΗΕ κ. Vladimir Voronkov, την Ειδική Εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση κα Louise Arbour, τον Πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού κ. Alassane Ouattara, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου κ. Tom Bossert και την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Kristalina Georgieva.